Message in a bottle
“Leerrijke rijkundige artikels voor jou“
Onze ervaringen vormen je in de ruiter die je vandaag bent!
Topics die niet in boeken over africhting worden behandeld.
Een gepersonaliseerde kijk op africhting en omgang met paarden.
Alles eens in een ander perspectief bekeken.
119 De afbouwtraining eens bekijken
Dressuur voor eventing paarden Je vertelde mij zojuist, Marieke, dat je Jolieke steeds de achterhand naar rechts uitzwaait tijdens het aanrijden op je eventing hindernissen. Om met volle kracht te kunnen afzetten op de sprong, dient het paard zijn achterhand mooi onder zijn zwaartepunt te kunnen plaatsen. Recht richten en verzameling komen hier dan zeker om ... Meer lezen
118 De lange weg naar verzameling
De lange weg naar verzameling loopt over schouderbinnenwaarts
117 Klaar om eerste maal op te stijgen?
Klaar om eerste maal op te stijgen? De nodig voorbereidingen even testen.
116 Je overgangen verbeteren!
Je overgangen verbeteren! Beginnen bij een nageeflijke halt. De voorbereiding is bepalend voor de kwaliteit van de overgang.
115 Ik zit scheef op mijn paard!
Ik zit scheef op mijn paard! Recht richten is de boodschap. Medische oorzaken van paard en ruiter kunnen aan de basis liggen.
114 Aanspringen in galop vanuit achteruit
Aanspringen in galop, vanuit achteruit. Het juiste moment kiezen om aan te springen. De correcte beenzetting is van groot belang
113 Je hippische tijdlijn bekijken
Winnen is leuk, maar…. Leuk toch dat je het uitmuntend doet op de dressuurwedstrijden Nastrovjah. Ieder zesjarig paard kan niet zeggen reeds een nationale titel op zak te hebben en de laatste vier wedstrijden met ruime voorsprong gewonnen te hebben. Bekers verzamelen is zeker leuk, maar het grote geluk zit hem toch in het opbouwen ... Meer lezen
112 Spanning opwekken en ook ‘negeren’
Spanning opwekken en ook 'negeren'. Door het negeren van een ongewenst gedrag kan men de verdere ontwikkeling ervan voorkomen.
111 Mijn paard stapt lateraal!
Mijn paard stapt lateraal! Mogelijks is dit door een aanleuning probleem. Een vaste hand veroorzaakt een stijve rug.
110 Verbeter je galopwissel series
Verbeter je galopwissel series. Eerst een goede galopkwaliteit ontwikkelen.
109 Geen punten voor mijn galop pirouette!
Geen punten voor mijn galop pirouette! Het zoeken van diverse werkpunten.
108 Het belang van een lichte aanleuning
Het belang van een lichte aanleuning. De hand beïnvloed het ganse bewegingspatroon. Rijden in lichtheid met gevoel in de vingertopjes.
107 Met geen stokken op de trailer te krijgen!
Met geen stokken op de trailer te krijgen. Aangename ervaringen in de nabijheid van de trailer zijn heel belangrijk voor het vertrouwen
106 Never underestimate an older woman
Never underestimate an older woman. Ook op latere leeftijd kan je goed leren dressuur riiden. Zorg wel voor een goede begeleiding.
105 Het nut en onnut van contragalop
Het nut en onnut van contragalop. Veel contragalop kan het aanleren van de vliegende wissel sterk bemoeilijken.
104 Moet het wel aan de loodlijn zijn?
Moet het wel aan de loodlijn zijn? Gymnastiseren door variatie in de hals instelling.
103 Mijn paard staakt en steigert!
Mijn paard staakt en steigert. Steigeren voorkomen door intentie van vluchtgedrag toe te laten. Niet alleen vakbonden durven staken Gelukkig zijn paarden niet als groep georganiseerd om te staken en is het nog geen verworven recht om te staken, zoals dit bij de vakbonden wel het geval is. Maar individueel staken paarden natuurlijk ook, zeker ... Meer lezen
102 Een keertwending om de achterhand aanleren
Een keertwending om de achterhand aanleren. De onafhankelijke hulpgeving voor de stap keertwending en galop pirouette zijn nagenoeg identiek. Eerst observeren Rij maar eens een keertwending om de achterhand, Marieke. En ja, Marieke rijdt zoiets dat op een kurzkehrt op de hoefslag lijkt, zoals ze dat ook al op wedstrijd gezien heeft. Een grote onregelmatige ... Meer lezen
101 Een riempje meer of minder!
Een riempje meer of minder! Een neusriem wordt niet aangesnoerd en laat het paard toe te kauwen op het bit.
100 Hoe word ik nationaal kampioen?
De talenten van een goed paard dienen door een ervaren ruiter ontwikkeld te worden in de beste omgeving
99 Tong achter het bit!
Een met een opgetrokken tong lopend paard verliest zijn soepele verbinding met de ruiterhand.
98 Hoe leer ik mijn paard passageren?
Hoe leer ik mijn paard passageren? Passage ontwikkelen kan vanuit de piaffe of de verzamelde draf.
97 Lekker leren zitten
Nageeflijkheid is een voorwaarde om in het paard te kunnen zitten
96 Loopt je paard wel over de rug?
Loopt je paard wel over de rug. Een te hoog opgerichte korte hals belemmert het ruggebruik en beperkt de werking van de achterhand.
92 Je paard spanningsloos laden!
Het leren laden van een paard gebeurt best zonder tijdsdruk
90 Hoe de galop verbeteren
Hoe de galop verbeteren. Zijgangen en voltes zijn belangrijk bij het leren onderbrengen van de achterhand.
89 Schrikken van andere paarden
Een paard heeft geen zelfbewustzijn en herkent zichzelf dus niet.
88 Hoepsa, een tongprobleem!
Door de tong over het bit te steken verdwijnt het soepele contact met de vingers van de ruiter.
87 Blijf bij je leest, beste jury
Het nut van een oefenwedstrijd Kom je eens kijken naar mijn oefenwedstrijd, Dré? Wij krijgen 10 minuutjes de tijd om onze proef in een echte wedstrijd omgeving te rijden, en de jury zal ons wat werkpuntjes meegeven naar huis. Het is de bedoeling dat jij als trainer er ook bij bent, zo hoor je waaraan ... Meer lezen
86 Verspringt mijn paard toch wel van galop!
Een contra galop probleem
Bij het rijden van een gebroken lijn in galop verspringt mijn Jolieke steeds van galop Dré, en zondag moet ik reeds op wedstrijd.
Conditoneren van de galophulpen
Laat ons dan maar eens eerst naar je gewone galopwerk kijken, Marieke, begin maar eens met een gewone grote volte te rijden. Bij het rijden van een grote volte leg je steeds je buitenbeen wat achteruit terwijl je binnenbeen op zijn normale plaats aan de singel blijft liggen en lichtjes wordt aangedrukt. Neen, je duwt niet echt met je binnenbeen tegen de paardenromp, maar je onderhoudt met dit binnenbeen een voortdurend maar onzichtbaar contact. Je legt dit been ‘a fleur de…’ zoals de Franstaligen dat zo mooi zeggen. Dit minimaal contact van je binnenbeen wordt voor je Belzibuth een duidelijk teken voor de linker of rechter galop. Het linkerbeen ‘a fleur de’ is linker galop, je rechterbeen ‘a fleur de’ zal rechter galop betekenen. Rij nu maar de ganse piste rond in galop, en ja bevestig dat kleine ‘a fleur de’ signaaltje maar overal en altijd aan je Jolieke.
Galop verzameling verhogen
En nu je grote volte spiraalsgewijze verkleinen naar een zo klein mogelijk cirkeltje, Marieke. Ja, ga het punt maar opzoeken waar je Jolieke het lastig krijgt om nog te galopperen, daar ligt echt het trainingsmoment voor het verhogen van de verzameling van je galop. Tijdens dit werk leg je natuurlijk je buitenbeen wat meer achterwaart om te beletten dat je Belzibuth zijn achterhand naar buiten zou zwaaien om aan de verhoogde belasting op de achterbenen te ontsnappen. Denk er gerust maar aan om de achterhand zelfs wat naar binnen te plaatsen, een beetje travers in de kleine volte kan geen kwaad. En die traversvolte zullen wij later toch nodig hebben voor het ontwikkelen van galoppirouetten, maar dat is voor later, laat ons nu niet afwijken van het doel van onze training.
Van volte naar rechte lijn
Een prettig gevoel hé Marieke, die dragende, ondergebrachte achterhand op dat klein voltetje, dat is verzamelde galop, ja sla dat gevoel maar op je C-schijf op. Met een spiraallijn vergroot je nu je volte en neem datzelfde gevoel maar mee op een grote volte en verander niets aan je hulpen. Zie je wel, naar een paar pogingen kunnen jullie reeds verzameld galopperen op de grote volte, en straks gaan wij die verzameling ook op de rechte lijnen mee kunnen nemen. Natuurlijk valt je Jolieke regelmatig terug open, verzameling, veel gewicht brengen op je achterhand, is immers een lastige karwei. Aarzel niet om regelmatig terug te keren op die kleine volte Marieke, zo kunnen jullie beiden dat gevoel van verzameling terug oproepen en dit gedrag verder automatiseren.
Op middellijn aanspringen
Spring op de middellijn maar eens links of rechts aan Marieke, dan zien wij of je Jolieke jouw hulpgeving hiervoor begrepen heeft. Oh, niet dus, en zeker het naar rechts aanspringen schijnt heel moeilijk te liggen. Maak het voor je Jolieke maar eenvoudig Marieke, maak hem op de rechterteugel maar duidelijk nageeflijn, en ja hoor, zet die achterhand ook maar scheef naar rechts, zodat hij volledig op rechts gebogen is. Ik weet wel dat je in je proef geacht wordt om recht aan te springen, maar hier zijn wij gewoon aan het trainen. Eens jullie beiden begrepen hebben hoe dat aanspringen juist gebeurt zullen wij die rechtheid daar heel snel terug kunnen in plaatsen.
Bliksemsnelle reactie vragen
En zoals reeds vroeger aangegeven dient je Jolieke bliksemsnel op je binnenbeen aan te springen, op het moment dat zijn rechter voorbeen de grond verlaat. Je teugels ga je niet vieren, Marieke, maar je linker teugel blijft wat aangesloten terwijl je rechterteugel toch wat nageeft zodat de rechterschouder de mogelijkheid heeft om naar voor te komen en de rechter galop kan geïnitieerd worden. Voor het links aanspringen hoef je al deze hulpen niet zo uitgesproken te geven, want je Belzibuth heeft toch de neiging om spontaan steeds in de linker galop aan te springen. Spring maar meerdere malen achter elkaar in de rechter galop aan, zodat dit allemaal voor jou en je paard vanzelf begint te lopen.
Begin met gemakkelijke kant
En nu Marieke, gaan wij naar je gebroken lijn met contragalop in de omgeving van X eens bekijken, dat was toch het doel van je dressuurles. Wij gaan natuurlijk deze oefening op de rechterhand oefenen, want je Jolieke zal maar graag naar zijn gemakkelijke linker galop willen springen, zeker bij het bereiken van het omstelpunt. En stel je paard maar overdreven naar rechts tijdens deze oefening, juist zoals wij dat bij het aanspringen in de rechter galop hebben besproken.
Juiste voorbereiding werp vruchten af
Leuk om te bemerken dat je paard geen enkele keer omgesprongen is tijdens je gebroken lijn, Marieke. Duidelijk dat je met de juiste voorbereidingen veel moeilijkheden kan voorkomen. Het is altijd beter om voor te denken dan om na te denken.
85 Richt je paard recht met zijgangen
Richt je paard recht met zijgangen. Beheersing van de zijgangen is noodzakelijk om recht te richten.
84 Verzameling verbeteren door achterwaarts gaan
Achteruit gaan om de doorlaatbaarheid en verzameling te verbeteren
83 Toch maar eerst longeren, of niet?
Het verwerven van nageeflijkheid aan de longe als voorbereiding voor het bereden werk.
81 Snoer jij die neusriem meer aan!
Een lichte aanleuning en nageeflijkheid kan enkel bekomen worden bij een losse neusriem
80 Ik moet uitgestrekte draf rijden!
Uitgestrekte draf moet worden ontwikkeld Binnen veertien dagen ga ik op wedstrijd Dré, en er zit uitgestrekte draf in die proef. Maar dat wordt dan kort dag Marieke, wij hebben met je jonge paard hoofdzakelijk aan de kwaliteit van het basiswerk en de nageeflijkheid gewerkt. Ondertussen loopt je paard ontspannen over de rug en zijn ... Meer lezen
79 Mijn paard loopt niet in evenwicht!
Door de opgewekte impuls op te vangen met een nageeflijke hand verkrijgt men verzameling.
78 Wenend uit je training stappen
Aangepaste trainingstechnieken ‘Vandaag zijn er maar vier combinaties al wenend uit mijn training gekomen’ hoorde ik een bekend trainer met grote voldoening vertellen. Bij deze uitspraak was ik toch wat verbaasd, ik was vergeten dat brullen, tieren en afbreken nog bestond in het trainerslandschap. Beleven van genoegen “k hem geblet” voor de zoveelste keer was ... Meer lezen
77 Mijn paard is niet vooruit te branden!
Niet willen lopen van het paard vindt meestal zijn oorzaak in de verkeerde inwerking van handen en benen van de ruiter.
76 Mijn paard staakt en kapt naar mijn been!
Respect en vertrouwen voor de ruiter vinden kun oorsprong in een dominante houding van de ruiter
75 Emoties bij het zadelmak maken
Brrrr, het eerste ritje komt eraan Vandaag heb ik voor de eerste maal met je twee jaar jongere zus Nastrovja gereden, Lucy. Jaja, enkele rondjes in stap draf en zelfs galop, met een voor mijn achterste twee maten te klein zadel en te korte stijgbeugels. And everything went well. Zelf zadelmak maken of uitgeven aan ... Meer lezen
74 Je paard gaat op de kletter met jou!
Zoektocht naar de oorsprong van het vluchtgedrag
73 Terugkijken om te kunnen voordenken!
Even terugblikken op het verleden kan ons informatie verstrekken voor de toekomst.
71 Jij durft een zweep gebruiken bij je paard ?
Het gebruik van diverse zwepen en het beoogde resultaat.
70 Hoe krijg ik jouw achterhand eronder?
Verzameling dient ontwikkeld te worden door aangepaste oefeningen
69 Durf jij ook ‘Laveren’ met je paard?
Durf jij ook ‘laveren’ met je paard? 'Laveren' is een ongewenst gedrag tijdelijk toelaten om toch tot je gestelde doel te komen
68 Het ondertreden van het achterbeen bevorderen
Een negatieve diagonaal Maar waarom laat je mij niet gewoon met mijn hoofd naar beneden lopen Dré, dat is toch veel gemakkelijker voor mij. Met die lage hoofdhouding kan ik ook harder aan je teugels rukken. Zo ben je verplicht bent om mij hals vrijheid te geven en dan kan ikzelf toch beter bepalen wat ... Meer lezen
67 De looplust en gehoorzaamheid optimaliseren
Oprichting vragen en achterhand onderbrengen.
66 Mental training voor jouw paard
De rittigheid van een paard wordt door meerdere factoren bepaald.
65 Durf jij met een slof rijden?
Een slof is een tijdelijk hulpmiddel en dient met hoge voorzichtigheid gebruikt te worden.
64 Voor het eerst op verplaatsing met je paard
Aangename ervaringen ontwikkelen bij het transporteren van paarden.
63 Hoe je een schouderbinnenwaarts aanleert
Door schouder binnenwaarts wordt de achterhand aangezet tot meer dragen, de borstspieren gestretcht als voorbereiding op uitgestrekte draf en de nageeflijkheid verbeterd.
62 De eenzijdige kuitdruk een struikelblok voor jou?
Zijgangen zijn de basis voor het rechtrichten en verzamelen van het paard.
61 Je paard oprichten is een langdurig proces
Weerstand bieden en nageven Na een paar maanden training van weerstand bieden en nageven, loop ik ondertussen mooi rond en diep hé Dré. Ook tijdens de overgangen naar een lagere gang vertoon ik niet veel tegenwerking meer. Juist, met de overgang van draf naar galop loop ik nog graag door je nageeflijke hand heen en ... Meer lezen
60 Rijden met ‘Gevoel’ versnelt de reactie
Iedereen heeft andere voorkeursystemen om informatie uit zijn omgeving op te nemen. Je kan daar doelbewust op inspelen.
59 Schrikken tijdens de eerste buitenrit
Kunnen omgaan met een veranderende omgeving is primordiaal voor een wedstrijdpaard.
58 Op de hoefslag kunnen blijven, hoera!
Gehoorzaamheid van het paard vragen door het tempo en het te volgen traject vast te leggen.
57 De voorwaartse drang ontwikkelen
Rond en diep rijden om de nageeflijkheid te verkrijgen en impuls te beïnvloeden
56 Leuk dat je meedenkt, maar wel leren wachten
Het vertonen van een gedrag mag enkel gebeuren na de vraag door de ruiter.
55 Een beetje verzet is normaal
Het opwekken van de looplust en werklust is de basis voor de verdere africhting
54 In galop laten sukkelen
De prikkels voor het aangalopperen dienen deskundig geconditioneerd te worden.
53 Mijn vreemde been komt over je rug tevoorschijn!
Het eerste opstijgen dient zorgvuldig te worden voorbereid. Planmatigheid en flexibiliteit gaan hand in hand.
51 Werk aan de hand om hulpen te leren
Te jong voor werk aan de hand? Ben je nu echt van plan om mij, als vijfjarige, juist zadelmak gemaakte paard reeds aan de hand te werken Dré? Dat meen je toch niet? Tijdens het naar de stal gaan heb ik wel gemerkt dat je Frits aan de hand deed verzamelen, piafferen, Spaanse stap, werk ... Meer lezen
50 Je Nieuw paard met oud harnachement?
Dus je hebt besloten met mij van wal te steken Dré, je weet toch dat ik een vrouwelijk exemplaar ben? Een paard heeft weinig zelfbewustzijn Jij gaat toch ook niet beginnen over nieuw harnachement Lucy, menselijke vrouwen zijn zeker gespecialiseerd in nieuwe en mooie dingen. Maar jij kan geen interesse hebben voor mooi zijn, daarvoor ... Meer lezen
49 Het eerste halster aandoen
Het eerste halster aandoen Ga je nu ook al een tekst schrijven over het gebruik van een halster Dré? Daarover weet iedereen toch al alles. Het is niet omdat jij het geleid worden aan een halster nu heel normaal vindt dat iedereen daar alles over weet Lucy. Kijk maar eens naar je veulentje Rocking Billy, ... Meer lezen
48 De longeerbox tussen halster en zadel
Paarden buiten laten opgroeien Zeg Dré, je schrijft over mij alsof ik een onopgevoede, juist uit de wei geplukte merrie ben. Je weet toch ook wel dat jullie mij vanaf mijn geboorte ‘Respect en Vertrouwen’ hebben bijgebracht. Tot mijn vierde heb ik verder in de weiden mogen stoeien met mijn eigen soortgenoten. Dat is heel goed geweest ... Meer lezen
47 Hoe ziet je nieuwe paard eruit?
Juist van de weide geplukt En wat ben je van plan Dré, waarom haal je me weg van mijn knappe veulen Rockin Billy? Hij is nog maar 2,5 maand oud hoor. Als jonge moeder ben ik instinctmatig geprogrammeerd om mijn veulen te beschermen en voor eten en drinken te zorgen. Maak je maar geen zorgen ... Meer lezen
46 Anders zijn in je denken, voelen & doen
Schrijven doe je in stilte Oei, ik bemerk dat het reeds 15 maand geleden is dat ik nog een artikeltje geschreven heb op mijn website. ‘Message in a bottle’ heeft dus heel lang op een laag pitje gestaan. Maar je mag er zeker van zijn beste lezer, dat ik niet stil gezeten heb met schrijven. ... Meer lezen
45 Verstandig revalideren is topsport!
Revalideren is ook training, het is zelfs topsport.
Met de juiste methode, op het juiste moment, de intensiteit opvoeren zodat atrofiëring van spieren wordt voorkomen. Automatismen kunnen verbroken worden.
44 Het ‘Sluiten’ van je paard zelf bepalen!
Zowel dressuur- als springpaarden moeten ‘sluiten’ Regelmatig hoor Ik zeggen dat het zowel voor spring- als dressuurpaarden heel belangrijk is, dat ze zich goed kunnen sluiten. Weet jij Frits wat ze bedoelen met ‘sluiten’? Jazeker Dré, ik weet daar bijna alles van. Niet van het sluiten in het springen natuurlijk, maar wel van de verzameling ... Meer lezen
43 Een nieuwe ervaring wordt na 7 dagen een andere herinnering
Een nieuwe ervaring wordt na 7 dagen een andere herinnering
42 Van prikkel naar reactie in slechts 1/10 seconde
Zoek het juiste moment om een galopwissel te vragen
41 Je hebt slechts 3 seconden responstijd
Aangename- of vervelende versterking Het aanleren van door ons gewenste gedragingen bij een paard, gebeurt hoofdzakelijk door conditionering. Door het geven van aangename- of vervelende versterkingen na het laatst getoonde gedrag, verandert ieder levend wezen zijn gedrag, dit enkel en alleen, om er beter van te worden. Korter dan met deze laatste zin, kan ik ... Meer lezen
40 Ander tijdsbesef bij mens en paard
Eén van de grote psychische verschillen tussen de diersoorten mens en paard is het besef van tijd. Dag indeling Een knappe geest heeft duizenden jaren geleden bepaald dat we één dag hebben, wanneer de aarde eenmaal rond haar as heeft gedraaid. Logisch toch want na een klare dag en een donkere nacht begint alle ellende ... Meer lezen
39 Het belang van het ‘Leiden’
De leidinggevende positie van een ruiter mag door het paard nooit in twijfel getrokken worden
37 Een vliegende galopwissel aanleren
Vanuit de achterhand? Schijnbaar dienen vliegende galopwissels vanuit de achterhand te komen, maar weet jij Frits wat dat juist te betekenen heeft? Ik hoef dat niet te weten Dré, maar jij schijnbaar wel, leg het dan maar zelf eens uit. Ook in vrijheid. De meeste jonge, nog onafgerichte paarden, geven op de weide spontaan de vliegende ... Meer lezen
36 Vrije stap toch controleren
Na een zware inspanning proberen wij het paard tot rust te brengen door het geven van vrije stap. Maar wat als dit ontaard in een vluchtige stap?
35 Voor het eerst een deken plaatsen
Bescherming tegen vliegend ongedierte. Neen, Lucy heeft niet om een deken gevraagd en heeft daarvoor ook geen enkele behoefte laten blijken. Na een gezellige, drie jaar durende periode op de weide, in gezelschap van enkele kuddegenoten, vinden wij het moment aangebroken om onze Lucy voor te bereiden op het zadelmak maken. Zij is zeker niet ... Meer lezen
34 Vertrouwen opbouwen tijdens inprentingsfase
Tijdens de eerste momenten is het veulen op zoek naar wie papa en mama zijn.
33 Emoties opwekken bij je paard
Jezelf kunnen zijn Mag ik mijzelf even voorstellen Dré? Ga jij nu ook al beginnen je mond te openen, Ukkepuk? Ja, ja, ik ben Ukkepuk, een gelukkige Shetland pony die even lang als breed als hoog is. Ik ben de buur van de dagelijks trainende Frits, maar daar heb ik gelukkig niets mee te maken. ... Meer lezen
32 Fouten maken hoort bij trainen
En wat ga je over deze foto schrijven Dré, mooie uitgestrekte draf zeker? Stop er mee Frits, een paard kan niet liegen, daarvoor heb je te weinig ‘zelfbeheersing’ en ‘intellect’. Als menselijk dier zou ik dat wel kunnen verkopen voor een mooie uitgestrekte draf in de bi-pedale ondersteuning. Maar je gaf hier spontaan je eerste ... Meer lezen
31 Trens & stang deskundig gebruiken
Het is de hand van de ruiter die de inwerking bepaalt van de trens of/ en de stang
30 Respect en vertrouwen opbouwen
Respect en vertrouwen ontstaan door een consequent gedrag
29 De Spaanse stap ontwikkelen
Langs de Spaanse stap kan het voorbeen in de draf spectaculair gemaakt worden
28 Een piaffe is niet steeds ter plaatse
Een piaffe kan op verschillende manieren verbeterd worden.
26 Gymnastiseren van het paard
Verschillende houdingen in de piaffe helpen het paard te gymnastiseren
25 Verzameling 7 – Verzameling in beeld gebracht
Bij meer verzameling worden de ondersteunende benen dichter bij elkaar gebracht
24 Verzameling 6 – Labiel evenwicht bij verzameling
En wanneer krijg ik de foto met mijn labiel evenwicht te zien Dré? Dat is toch waar je naar op zoek bent! Piaffe is een labiel evenwicht Et voilà Frits, hierbij onze foto A-1 in een mooie ‘verzamelde’ piaffe. Zoals je ziet heb ik mijn blauwe doorschijnende kegel op onze foto geplaatst, en ja, de ... Meer lezen
23 Verzameling 5 – Stabiel evenwicht
Een open stand bij het halthouden geeft stabiliteit maar is geen verzameling
22 Verzameling 4 – Gewichtsverdeling bij stilstand
En dacht je nu echt dat er iemand geïnteresseerd is in je 15 bladzijden tellende krachten analyse bij verzameling, Dré? En dan begin je nog met gewichtsverdeling in stilstand! Eén foto zegt meer dan 15 blz theoretische beschouwingen Oh, ik heb je al begrepen Frits, ik zal mij tot een paar foto’s met lijntjes beperken ... Meer lezen
21 Verzameling 3: De gewichtsverdeling bij verzameling
De gewichtsverdeling tussen voor- en achterhand wordt bepaald door de reactiekrachten. Ik had je toch gewaarschuwd Frits dat er nog meer analyse onderweg was. Gewichtsverdeling tussen voor- en achterhand Wij kunnen je reactiekrachten Ra en Rv ook nog ontbinden in hun verticale en horizontale componenten, wat eenvoudig af te meten is op het krachtenstelsel rechts ... Meer lezen
20 Verzameling 2: Verzameling is de achterhand belasten
Verzameling is de achterhand belasten. Bij een goede piaffe wordt er 50% van het gewicht door de achterhand gedragen.
19 Verzameling 1: Het zwaartepunt bij verzameling
Bij verzameling treden de achterbenen dichter bij het zwaartepunt
18 Moedeloos gevoel, iets anders doen
Doorzetting Je was gisteren zo laat thuis Dré, ben je misschien je meester tegen gekomen? Uit persoonlijke ervaring weet ik dat je niet gemakkelijk opgeeft als het met een paard niet gaat zoals je wenst. Kom je even lachen met mij Frits? Wat ik wel weet is dat die merrie mij niet gebeten, gekapt of ... Meer lezen
17 Werkwilligheid zit ook in de genen
Werkwilligheid kan nature of nurture zijn. Werkwilligheid zit ook in de genen.
16 Psyche stuurt het lichaam
Gans het gedrag wordt gestuurd door het opwekken van spanningen in emoties. De psyche stuurt het lichaam.
15 Zelfanalyse, een moeilijke opgave
Ook de zit verandert gedurende de jaren door fysieke veranderingen.
14 Voorbenen voor de show
Een voorbeen dient ontwikkeld te worden vanuit een dragende achterhand.
13 Het achterbeen leren onderbrengen
Het leren onderbrengen van de achterhand is een langdurig proces.
12 Stuwende en dragende achterhand?
Door het opwekken van de drang voorwaarts wordt de achterhand meer tot dragen aangezet
11 Nageeflijkheid voel je door het ganse lichaam
Bij het aanleren van een nieuwe oefening dient de nageeflijkheid steeds hersteld te worden.
10 Levade aanleren kan bereden of aan de hand
Het aanleren van de piaffe kan bereden of aan de hand gebeuren
9 Aandachtpunten bij de piaffe
Aandachtpunen bij de piaffe: Oprichting in de voorhand, daling in de achterhand, diagonalisering en lichtheid zijn de kenmerken van een goede piaffe
8 Cavaletti om bewegingspatroon te verbeteren
Cavaletti om bewegingspatroon te verbeteren. Meer cadans verkrijgen in het drafwerk. Zowel bereden als onbereden.
7 Een ‘happy athlete’ heeft gezweet
De juiste spanning zoeken om het gewenste gedrag te bekomen. een 'happy athlete' heeft gezweet
6 Ponydraf ontwikkelen naar cadans
Ponydraf ontwikkelen naar cadans. Cavalettis kunnen gebruikt worden als hulpmiddel om de draf te ontwikkelen.
5 Nageeflijkheid met pianistvingers
Nageeflijkheid met pianovingers. Het overbrengen van gevoelens gebeurt door een contact tussen de vingers en de tong van het paard
4 Teugelhulpen herkaderen met gevoel
Teugelhulpen herkaderen met gevoel. Het onafhankelijk van elkaar bedienen van de trens en stang vraagt een lang leerproces.
3 Gecadanceerde draf en -galop ontwikkelen
Gecadanceerde draf en -galop ontwikkelen. Cadanceren is de amplitude van de beweging veranderen door meer opwaartse stuwkracht.
2 Antropomorfisme, een paard als mens behandelen!
Antropomorfisme, een paard als mens behandelen! Mensen zijn kampioenen in het uitvinden van normen om de samenleving te vergemakkelijken.
1 ‘Bewust bekwaam’ maken van de ruiter!
'Bewust bekwaam' maken van de ruiter! Van 'onbewust onbekwaam' over 'bewust onbekwaam' naar 'bewust bekwaam brengen van een ruiter.
“Ik kijk iedere week op je website of er een nieuw artikel is bijgekomen”
Message in a bottle.
Communicatie
Uitwisseling van gevoelens tussen paard en mens en omgekeerd is de kern van hun communicatie.
Gevoelens
De hierboven vermelde teksten behandelen gevoelens en gedachtegangen die naar boven komen bij het trainen van mijn paarden.
Tips
Bevatten zeker heel wat tips voor jezelf en je paarden.
Persoonlijk de tips ontvangen?
Stuur ons je email adres, dan laten wij je steeds de laatste
‘Message in a bottle’ gratis persoonlijk bezorgen.