66 Mental training voor jouw paard

Mental training voor jouw paard? De rittigkeit van een paard kan beïnvloed worden.

Alles is context specifiek

Met groot genoegen foefel ik mijn edele neus in je halster Dré, meestal krijg in nog een stukje van de voorgesneden sappige appel en dan word ik naar de weide geleid. Op zo’n momenten ben ik toch een gezellige dame hé. Maar ojee, neen, je hoeft mij onderweg niet aan de box van mijn zusje vast te binden hoor, want ik kan mij dat scenario reeds levendig voorstellen, het wordt straks weer zweten en puffen op die mooi vlak gesleepte piste. Het wordt toch zeker niet weer dansen naar jouw pijpen. Zo zie je maar dat geluk beperkt in de tijd en context specifiek is. Ik zou wensen dat je mij echt kon vertellen waarom je soms zo onaangenaam wil doen.

Kleine signalen opvangen

Reeds bij je optomen bemerk ik, Lucy, dat je niet staat te springen om aan het werk gezet te worden. Wegkijken als ik met het hoofdstel aankom, onrustig in het rond kijken, een paar keer mesten tijdens het klaarmaken, je hoofd in de hoogte steken wanneer ik het bit in je fijne mondje wil steken, je hoofd meermaals wegtrekken bij het op maat maken van de toch losse neusriempjes, wegdraaien bij het op je rug plaatsen van je zadel…. Al deze kleine signalen, maar ook de blik in je ogen, vertellen mij dat je niet aan het genieten bent van onze dagelijkse ritjes. En neen, Lucy, ik wens van jou geen zure merrie te maken. Soms denk ik dat je ook angst voor andere paarden aanwendt als verzinsel om toch wat protest tegen het werken te kunnen geven.

Aangename versterkingen helpen

In de omgang met jou is het nochtans koek en ei tussen ons beiden. Op de weide kom je steeds in volle galop naar mij toe gegaloppeerd en dagelijks trek ik toch een paar minuutjes uit om met jou in de stal wat gezellig te keuvelen. Voor het optomen krijg je steeds wat lekkers in de mond gestopt om de sfeer toch wat gezellig te houden. Ook op het einde van de training krijg je wat lekkers en wordt de neusriem en singel op de piste reeds losgemaakt. Alle nieuw aan te leren oefeningen worden in kleine, voor jouw verstand behapbare stukjes opgedeeld. Toch allemaal aangename versterkingen die je van mij krijgt, ja, om onze cohabitatie wat aangenaam te houden.

Invloed van het getuig

  Ik geloof niet Lucy dat het aan het geselecteerde getuig kan liggen. Met diverse bitten heb ik al wat geëxperimenteerd en een eenvoudig dubbel gebroken trensje geselecteerd. Mijn oude zadel is deskundig opgevuld en aangepast aan je nog in ontwikkeling zijnde rugspieren, je hebt nu een soepele singel om je slanke leest,… Ik ben zowat rond met mijn materiaal experimenteren, Lucy. Aan het getuig zal het volgens mij waarschijnlijk niet liggen.

Lichamelijke beperkingen

Aan lichamelijke tekortkomingen kan ik dit ongewenst gedrag ook niet toeschrijven. Je tanden zijn nagekeken en bijgewerkt waar nodig, de medische keuring en foto’s tonen aan dat je beendergestel optimaal is. Ik merk dat je overigens heel goede bewegingsapparaat nog steeds continue verbetert. Ook tijdens de dagelijkse weidegang zie ik je allerhande kunsten uithalen die zeker niet op enige lichamelijke belemmering zouden kunnen wijzen. Pirouttes, caprioles, levade en vliegende galopwissels worden daar moeiteloos uitgevoerd.

Mentale ingesteldheid

Mogelijks is het gewoon je mentale ingesteldheid Lucy, het ene paard is al wat ‘rittiger’ dan het andere. Sommige paarden willen het voor jou zomaar doen, terwijl er andere zijn waar je de weg naar inspanning leveren nog dient te plaveien.

Spelen met spanning

Je bent mij hier aan het afschilderen alsof ik een feeks ben Dré, en dat is toch niet zo. Ik ben heel handelbaar, maar heb natuurlijk mijn hoge temperament van mijn mama met de genen meegekregen. Ik sta inderdaad niet vanzelf te hinniken om mij door jou in het zweet te laten werken. Je weet zelf ook wel dat ieder levend wezen met zo weinig mogelijk inspanning tracht te overleven en bij jou ligt dat zeker niet anders hé.  Door het spelen met spanning kan je ieder levend wezen aanzetten tot gedragsverandering, Lucy. Maar bij jou loopt de spanning gemakkelijk te hoog op en worden en voor mij, niet gewenste gedragingen getoond. Duidelijk voor mij dat je hier in een stresssituatie terechtkomt, dewelke zich regelmatig uit in verzet of door de teugel springen.

Temperament kan je niet veranderen

Maar toch wens ik je lekker en gezellig aan het werk krijgen, Lucy. Je hoge temperament kan ik niet veranderen, dat mag je natuurlijk behouden, en weet dat ik zelfs van die fijngevoeligheid hou Maar wij gaan daar toch wel de scherpe kantjes dienen vanaf vijlen. Ik wens niet dat sommigen de vraag stellen of ik ‘crazy or brave’ ben als ze ons samen in actie zien.

Zoektocht naar succesbeleving

Het is dus aan mij om je meer gezellige ervaringen tijdens het bereden werk te laten ervaren, Lucy. Ondertussen heb ik al geleerd dat je moe rijden geen enkele optie hiervoor biedt. Dat wist ik al langer en dat spoor gaan we dus zeker niet inslaan. Hoog in het bloed staande paarden zoals jij zijn toch niet moe te krijgen. Onze trainingen zullen dus wat ingekort worden, voor of na het werk zullen wij een klein buitenritje maken om je zinnen aangenaam te prikkelen, of misschien wat cavaletti lopen, alvast iets om wat gezelligs aan onze samenwerking te koppelen. Alle nieuw aan te leren oefeningen zal ik voor jou in heel kleine, gemakkelijk uit te voeren onderdelen opdelen. Zodat je spanningsniveau minimaal wordt verhoogd en je voortdurend met succesbeleving geconfronteerd wordt.

Aangename versterkingen om bij te leren en Vervelende versterkingen om af te leren

Ja, aangename versterkingen van een vertoond gedrag zijn toch de sleutel tot een gezellige samenwerking en om wat bij te leren. Weet wel Lucy, dat er ook onaangename versterkingen bestaan. Met onaangename versterkingen wordt er niets bijgeleerd, enkel afgeleerd. Maar ongewenste gedragingen afleren kan een stap in de goede richting zijn. Africhten is een gewenst gedrag opwekken door het beredeneerd inzetten van aangename en vervelende versterkingen Lucy. Hou daar toch ook maar even rekening mee.

Meer hippische interesse?

Doorlaatbare dressuurlessen krijgen

Hippische leerboeken lezen

Hippische presentaties voor je vereniging

Meer voldoening zoeken