63 Hoe je een schouderbinnenwaarts aanleert

Hoe je een schouderbinnenwaarts aanleert

Toch niet te snel gaan

Ben je daar nu weer met wat nieuws, Dré, ik heb het wijken voor de kuit nog maar amper verwerkt en je bent daar al met schouder binnenwaarts? Ga je mij nu vertellen dat dit ook iets nuttigs is, ja voor jou zeker, maar ik moet hier toch al dat zware werk doen hé.

Variatie belangrijk

Met het rijden van de eerste zijgangen wens ik toch wat meer variatie in onze training te kunnen leggen, Lucy. Van alleen maar nageeflijk, over de rug te rijden, word jij precies niet echt vrolijk, dat merk ik duidelijk op tijdens je pogingen tot ontsnappen aan de nageeflijkheid tijdens de overgangen.

Vroeg begonnen is half gewonnen

Ja, Lucy, met de schouder binnenwaarts gaan we nu reeds van wal steken en kom mij niet vertellen dat jij daar veel moeite moet voor doen. Gezien je hoge elasticiteit heb je met dat scheeflopen echt geen moeite, kijk maar eens naar het bijgaande fotootje. Je rechter achterbeen schuift hier mooi onder je zwaartepunt en je borstspiertjes rekken gezellig uit. Ja, echt mooi om zien hoor. Natuurlijk zijn er nog tientallen verbeteringen mogelijk, maar die gaan wij samen wel met mondjesmaat verbeteren. Je gaat aan je lezers toch niet vertellen Dré, dat de andere foto’s een veel minder kwaliteit van schouder binnenwaarts tonen. Dat doe ik zeker niet Lucy, het blijft ons geheimpjes hé, maar ik ben heel tevreden dat er zo reeds een fotootje bij zit. 

Draagkracht van binnen achterbeen verhogen

Het rijden van de schouder binnenwaarts heeft volgens mij twee grote doelstellingen, Lucy. Door het onderbrengen van je binnenste achterbeen gaan we dit achterbeentje zwaarder belasten en zullen je achterhand spieren van dit been hierdoor sterk ontwikkelen. Graag zou ik je dragende achterhand spieren dus “dikker en korter” willen maken.  Deze sterke achterhandspieren zal je nodig hebben wanneer wij echte verzameling gaan vragen. Juist, bij een goede verzameling dien je je beide achterbenen diep onder je massa, naar voren dus te brengen, maar op dit moment ben ik reeds tevreden als je er, om beurten, eentje voorwaarts-onderwaarts brengt.

Oh, je denkt nu reeds aan een verzamelde piaffe met mij te rijden. Ja, Lucy, daar denk ik nu reeds aan, maar maak je daarover het eerste jaar nog geen zorgen hé.  Jaja, Lucy, ik zal hier wel vertellen dat we eerst al tevreden waren met een verhoogde halsbuiging op de rechte lijn, en nadien heb ik met mijn teugelhulpen je voorhand van de hoefslag gehaald.

Borstspieren langer maken

Maar je borstspieren wil ik met de schouder binnenwaarts vooral “langer en elastisch” maken. Door de scharende beweging van je voorbenen ben je verplicht om je borstspieren uit te rekken. Korte borstspieren beperken het uitstrekken van het voorbeen bij de uitgestrekte draf. Oei, nu ga je ook al met de uitgestrekte draf beginnen zeker Dré? Neen, neen, Lucy dat is werk voor veel later. Eerst wens ik je op je achterbenen zien te lopen (beeldspraak hé) en pas dan zal ik je uitgestrekte draf, vanuit je dragende achterbeen, ontwikkelen.

Vele jonge paarden zie je op de voorhand lopen met een prachtig voorbeen, maar met een slepende achterhand, maar dat is echt niet wat ik van jou verlang. Ik zie de wolk al hangen Dré, straks kom je ook nog af met appuyeren, dat zal dan ook wel goed voor het stretchen van mijn borstspieren. Juist Lucy, deze zijgang zet ik zeker op het gepaste moment op je menu, maar dat komt goed hoor.

Het hoeft niet op 3 hoefslagen

Maar een schouder binnenwaarts moet toch op drie hoefslagen zijn Dré? Of je nu op drie of op 5 hoefslagen loopt, te diep of te hoog loopt, te veel of te weinig buiging hebt, je tempo en cadans verloren gaan, … dat is voor mij op dit moment geen zorg Lucy. Als je voorbeentjes maar van de hoefslag komen, dan geef ik jou reeds het gevoel van een wereldkampioen te zijn. Juist, bij ieder puntje dat wij kunnen bijschaven, en dat zijn er nog heel veel, zal ik je uitbundig de hemel in prijzen. Aangename versterkingen noemt men dat Lucy, het nieuwe gewenste gedrag zullen wij aangenaam maken, zodat je zelf op zoek gaat naar deze door mij gewenste beweging.

Ook vervelende versterkingen gebruiken

Met jouw fijngevoeligheid zal ik de vervelende versterking zoveel mogelijk vermijden, Lucy, want je bent toch heel snel op je teen getrapt. Oh, ja, ververvelende versterkingen gebruik ik ook wel eens, om sommige van jouw gedragingen die ik niet wens, ongezellig te maken, zodat je deze niet meer vertoont.

Om de nageeflijkheid te verbeteren

Leuk om vast te stellen dat het werken met zijgangen de nageeflijkheid veel verfijnt, maar dat hadden wij ook al gemerkt bij het rijden van voltes en allerhande andere kromme lijnen. Juist, zijdelingse buigingen zijn een goed hulpmiddel om een paard over de rug te krijgen, maar dan dient de verticale buiging (rond en diep met de hals) toch al wat bevestigd te zijn. De nageeflijkheid op de binnenteugel bevorderen is dan ook de key stone om zijgangen te kunnen aanleren.

Meer hippische interesse?

Doorlaatbare dressuurlessen krijgen

Hippische leerboeken lezen

Hippische presentaties voor je vereniging

Meer voldoening zoeken