Voortdurend variëren
Een dressuurproef rijden of een goede training van je paard bestaat uit een aaneenschakeling van overgangen, Marieke. Veel overgangen rijden houdt je paard aandachtig tijdens het werk. Eigenlijk mag je zeggen dat je iedere seconde de communicatie met je paard wat verandert. Hoe miniem deze veranderingen ook zijn, het zijn altijd gedragsveranderingen voor je paard en jezelf, het zijn overgangen van de voorgaande naar de volgende gedragsfase.
Opwaartse en neerwaartse overgangen
De meest bekende overgangen zijn de opwaartse- en neerwaartse overgangen, van een lagere naar een hogere gang en omgekeerd. Gewoonlijk zijn dat dus de overgangen tussen stap, draf en galop. Juist, Marieke, ook van en naar het halthouden kan je een overgang maken.
Overgangen in de gang zelf
Er bestaan ook overgangen binnen de gang zelf. Deze tempo- en houdingsveranderingen zijn eveneens bevorderend voor de nageeflijkheid en doorlaatbaarheid. Ze zullen eveneens de te bewandelen weg zijn in het opwekken van de geheerste voorwaartse drang van je Jolieke. Deze punten hier behandelen zou ons te ver afleiden van het huidig onderwerp.
Kicking and pulling
‘Kick him with your legs to move foreward and pull on the reins to stop him’ hoorde ik recent een van zichzelf overtuigde cowboy aan zijn beginnende leerling vertellen. Toch wat lelijk uitgelegd hé Marieke, maar in de grond heeft dit ventje nog gelijk ook. Om een goede overgang te kunnen rijden verminderen wij onze vaart door een weerstand op de teugel te geven en rijden wij vooruit door een verhoogde kuitdruk.
“Is je paard op de zit gereden Dré?” vroeg een potentiële koper mij, alvorens zijn proefrit met ons juist zadelmak gemaakte paard aan te vatten. Er zijn dus schijnbaar meerdere manieren op een paard aan te zetten tot overgangen.
Intensiteit van de hulpen
Jonge paarden maken inderdaad hun overgangen hoofdzakelijk door signaaltjes met de teugels en de benen. De intensiteit van deze hulpen zal gegeven worden boven de reactiedrempel van het paard. Afhankelijk van de gevoeligheid van je Jolieke en moment afhankelijk, zal je deze hulpen dus sterker of lichter geven, om de gevraagde reactie te bekomen. Door het veranderen van de manier van zitten, voorafgaand aan het moment van je been- en teugelhulpen, zal je paard na enige training de overgangen hoofdzakelijk op de niet zichtbare zitsignaaltjes geven. Je zit wat minder laten meegaan met de beweging van je paard zal een afremmend effect hebben, terwijl een soepele meegaande zit een opwekkend effect heeft. Zo zie je maar Marieke dat zowel onze cowboy als onze potentiële koper gelijk hebben.
Overgangen voorbereiden
Het is belangrijk Marieke om iedere overgang voor te bereiden. Vraag maar de volle aandacht van je Jolieke alvorens daadwerkelijk de overgang te vragen. Bij een jong paard vraagt dat voorafgaandelijke enige passen tijd om een mooie nageeflijkheid en een wat diepere instelling te krijgen.
Teugels inzetten
Hoho, Marieke, ik bemerk dat bij iedere overgang je Jolieke zijn neus ver naar voor strekt, zich in zijn ganse lijf opentrekt en zijn rug wegdrukt. Neen, tijdens de opwaartse overgangen dien je de teugels niet echt voorwaarts weg te geven hoor. Hou je handen maar netjes op een vaste plaats tijdens het inzetten van de overgang. De eerste keren mag je gerust wat weerstand bieden met je hand, dat hoort er voorlopig bij. Als je na de overgang maar terug poeslief nageeflijk bent met je hand is alles ok. En natuurlijk zal je er de eerste keren wat moeten doorrijden met een actievere inzet van je beenhulpen. Zie je wel, na een paar keer doorwerken maakt je Jolieke overgangen met een minimale intensiteit van je been en teugelhulpen.
Been erbij
Voor de neerwaartse overgang, dus naar een lagere gang, zal je hand dezelfde verhoogde weerstand als hiervoor beschreven dienen te geven. Vergeet niet tijdens de overgang een verhoogde voorwaartse drang met je beenhulpen op te wekken, Marieke. Hierdoor blijft je paard tijdens deze overgang zijn voorwaartse impuls behouden en remt hij af, met een ondergebrachte achterhand en een opgerichte hals. Gedaan dus met die op de voorhand duikende overgang.
Geleidelijk aan
Meestal zoek je eerst de overgangen in de laagste gangwijzen als eerste te verbeteren, dus beginnen met stappen van uit een nageeflijke halt. Nadien kan op dezelfde manier de nageeflijkheid tijdens de overgangen van niet opeenvolgende gangen bijgewerkt worden.
Aangezien je Jolieke een heel rittig paard is kunnen wij vele van deze overgangen tijdens hetzelfde lesuur verwerken. Leuk toch om zonder enige inspanning van achteruit in galop te kunnen aanspringen. Een mooi resultaat, en nu is het aan jou om deze manier van werken thuis verder te automatiseren. Geniet ervan.
Meer hippische interesse?
Dressuurlessen in lichtheid krijgen