91 Werken aan de galop pirouette

Werken aan de pirouette. Verhoog de verzameling door de galop pirouettes.
Werken aan de pirouette. Verhoog de verzameling door de galop pirouettes.

Leg het doel van de training vast

Wat zetten wij vandaag tijdens onze training op het menu, Marieke? Deze week heb ik wat verder getraind op de keertwending om de achterhand in galop, Dré, maar mijn Jolieke voelt nogal houterig aan tijdens deze oefening. Rij maar eens een galoppirouette, Marieke, dan kunnen we samen overleggen wat wij als trainingspunt eruit kunnen lichten.

Voorwaartse drang behouden

Bij een galoppirouette kan je zonder diep na te denken direct 20 punten opnoemen die voor verbetering vatbaar zijn. Zoals verwacht rijdt Marieke natuurlijk haar pirouette juist zoals ze dat in haar St-George proef dient te rijden, maar om een pirouette echt te trainen kan je natuurlijk heel wat creativiteit aan de dag leggen en allerhande varianten gebruiken. Van bij het nemen van de diagonaal zie je reeds dat Jolieke weet wat er gaat komen en moet Marieke alle moeite doen om hem in een galop met voorwaartse drang te houden. Jolieke weet duidelijk dat het verzamelen op die diagonaal de voorbode is van vertragen voor het uitvoeren van de pirouette.

Ook de goede dingen bekijken

Laat ons toch ook eerst maar eens kijken wat er wel goed is Marieke! Tijdens de pirouetten blijft je Jolieke mooi in zijn galopritme en blokkeert de achterhand niet. En ja hoor, je Jolieke vertoont een viertakt galop tijdens deze oefening, wat zeker normaal is bij heel grote verzameling. Denk hierbij maar aan de redopp galop van de witte hengsten van de Spaanse rijschool.

Hoe ziet een goede pirouette er uit?

Een galoppirouette is eigenlijk een galop ter plaatse, waarbij de voorhand rond de achterhand draait dewelke zich in een cirkeltje van 30 centimeter dient te blijven voortbewegen. Laat ons dan ook maar eerst eens kijken naar je galopverzameling op de rechte lijn Marieke, en neem daarvoor maar gewoon de hoefslag. Deze hoefslagwand geeft je wat meer controle over je paard tijdens deze grote verzameling en beperkt het ontsnappen aan de verzameling door het zijdelings uitwijken van de achterhand. Eens de recht gerichtheid en galop ter plaatste op de hoefslag verworven zijn kunnen wij dat ook proberen op de kwart- of middellijn, waarbij het recht blijven als grote punt naar voren zal komen. 

Leren ter plaatse galopperen

Het wordt dadelijk duidelijk dat je Jolieke nog niet in staat is om ter plaatse te galopperen en bij grotere verzameling uiteenvalt en onregelmatig begint te bewegen. Hier ligt ons trainingspunt Marieke, rij maar veelvuldig zover mogelijk terug en rij steeds uit die pirouette in een duidelijk voorwaartse galop. Tijdens alle verzameld werkt dient je paard een grote drang voorwaarts te vertonen, dewelke opgewekt wordt door het paard in te prenten dat er een voorwaartse versnelling zit aan te komen. Ik ken niets van basketbal, maar je paard dient tijdens dit verzamelde werk verend van de grond te blijven springen, juist zoals die rubberen basketbal dat tijdens het dribbelen doet.

Beetje lol trappen door achteruit te galopperen

Je paard aanleren ter plaatse te galopperen zou wel eens een paar weken kunnen duren Marieke, neem er dus je tijd voor. En moest je er lol in hebben, je kan je paard ook achteruit leren galopperen, niks mis mee hoor, zolang je maar de voorwaartse drang in het achteruit galopperen behoudt. Een beetje rare uitdrukking hé, maar op alle momenten, ook in het achteruitgaan en het halthouden, dient een paard een voorwaartse drang te hebben. Dat is wat wij impuls noemen.

Snel leren schakelen

Ik bemerk ook Marieke, dat je heel wat galopsprongen nodig hebt om je Jolieke naar die hogere verzameling te brengen alvorens je pirouette daadwerkelijk uit te voeren. Ook hier ligt een trainingsmoment, probeer het aantal voorbereidende galopsprongen maar drastisch te verminderen door je paard met vibrerende teugelhulpjes attentief te maken en door de verzamelende reactie op je licht aantrekkend bekken te bekomen. Zwaardere teugelhulpen hebben steeds een verminderde activiteit van de achterhand tot gevolg. Terloops toch even herhalen dat de gewenst hulp (Bekken) wordt altijd eerst gegeven en eventueel gevolgd door de reeds bekende hulp (Teugel) in dit geval.

In ‘the lead’ blijven

Het vanzelf terug komen van je Jolieke tijdens het aanvangen van de diagonaal kan je snel wegwerken, door enkele malen sterk te verzamelen en steeds impulsief recht vooruit te rijden op die diagonaal. Juist, je kan op die diagonaal van 60m meerdere malen verzamelen en terug wegrijden zonder een pirouetten te rijden en las op onverwachte momenten dan toch maar eens een pirouette in Marieke. Zo leert je Jolieke heel attentief op je pirouettehulpen te wachten terwijl hij zich toch in een mooie impulsieve galop blijft voortbewegen.

Niet daags voor de wedstrijd

Deze ingrijpende gedragsveranderingen doe je natuurlijk niet kort voordat je op wedstrijd gaat hé Marieke. Je weet wel dat iedere diepgaande verandering aanleiding geeft tot een vermindering van de nageeflijkheid en doorlaatbaarheid, en dit ook tijdens alle andere oefeningen.

Meer hippische interesse?

Doorlaatbare dressuurlessen krijgen

Hippische leerboeken lezen

Hippische presentaties voor je vereniging

Meer voldoening zoeken