25 Verzameling 7 – Verzameling in beeld gebracht

Meer verzameling is een proces van jaren
Verzameling 7 – Verzameling in beeld gebracht. De afstand tussen de ondersteunende benen verkleint bij hogere verzameling

En ben ik in de loop van mijn africhting al wat meer verzameld geraakt, Dré? Geeft de ‘verzameling in beeld gebracht’ je wat voldoening? Komt mijn beeld ondertussen wat overeen met de bekende tekeningetjes uit het Müseler boek?

De bekende tekeningen van Müseler

Verzameling is een proces van jaren

Ja, Frits, ik heb een collage gemaakt van foto’ s die gespreid zijn over een periode van 4 jaar training met jou.

Maak een collage van je eigen foto’s

Bij al deze foto’s heb ik je in dezelfde richting laten lopen om het vergelijk te vergemakkelijken. Daarna heb ik de foto’s zodanig opgeschaald dat je mooie schofthoogte van 1.78m op iedere foto dezelfde is.

Door deze kleine ingrepen wordt het mogelijk om de in het blauw aangegeven afstand van je basis nauwkeurig te vergelijken.

Minder afstand tussen de ondersteunende benen

Je verhoogde verzameling in draf kan je heel eenvoudig merken aan het korter worden van dat blauwe lijntje, dit is de afstand tussen je steunende benen, dewelke bij een grotere verzameling verkleint.

Gemakkelijker kan ik verzameling niet uitleggen, je krijgt er ook alle berekende belastingen en opgemeten afstanden bij, maar dat gaat te ver voor je paarden hersens en ook voor vele van mijn soortgenoten, Frits.

Volledige houding geeft de verzameling

Ja, ja, ik weet wel dat dit maar één maatstaf is om verzameling te beschrijven, maar over de rest heeft iedere auteur al genoeg afgeschreven van de anderen? Deze voorstelling is echt iets van mij persoonlijk en is wetenschappelijk onderbouwd.

Eens anders bekeken

Het was voor mij prettig dat een belezen Cadre-Noir ruiter mij vertelde dat het de eerste keer was dat hij verzameling uitgedrukt zag ik een exact aantal kilogram.

En nu is het wel genoeg geweest over verzameling Dré? Goed Frits, ik val je niet meer lastig met theoretische beschouwingen, wij gaan dan verder gewoon onze grenzen verleggen.

Meer hippische interesse?

Doorlaatbare dressuurlessen krijgen

Hippische leerboeken lezen

Hippische presentaties voor je vereniging

Meer voldoening zoeken