47 Hoe ziet je nieuwe paard eruit?

Hoe ziet je nieuwe paard eruit? Mijn groene merrie is kastanje bruin.

Juist van de weide geplukt

En wat ben je van plan Dré, waarom haal je me weg van mijn knappe veulen Rockin Billy? Hij is nog maar 2,5 maand oud hoor. Als jonge moeder ben ik instinctmatig geprogrammeerd om mijn veulen te beschermen en voor eten en drinken te zorgen. Maak je maar geen zorgen Lucy, straks mag je terug bij je beschermeling. Je weet het natuurlijk niet dat je uitverkoren bent om de opvolger van mijn Frits zaliger te worden. Of dat nu een voorrecht is voor jou, dat durf ik zelf niet te beweren. Maar ik ben op zoek naar mijn eigen voldoening. Daarom dient hetgeen ik doe in overeenstemming te zijn met mijn persoonlijke waarden, en ja daarbij kan jij mij toch van dienst zijn.

Je nieuwe paard zoeken

Voor ik besliste dat je mijn dagelijkse partner zou worden heb ik wel diepgaand naar jou gekeken. Maar juist, ik ken je reeds vanaf je veulentjestijd, je bent bij ons geboren en getogen en dat vind ik toch wel een voordeel. Je bent geen kat ik een zak die wij op een veiling veel te veel betaald hebben. En ik hoef dus gelukkig niet te gaan zoeken in de paardenhandel, waar bedrog steeds om de hoek loert. Reeds voor je geboorte wisten wij dat er prachtig dressuurbloed door je aderen zou stromen. Je ouders hebben wij geselecteerd op hun prestaties en speciaal gelet op hun werkwilligheid.

Je doelen duidelijk stellen

Het ligt in mijn bedoeling om je op een zo kort mogelijke periode naar het hoogste, voor jou en mij haalbare niveau te brengen. Ik wens dat we beiden daar samen naartoe evolueren. Dat wij beiden een voortdurende happy athlete ervaring mogen beleven, jij als paard en ik als menselijk wezen. En ja hoor, daarvoor zullen wij beiden veel zweet moeten laten.

Ga je zelf zadelmak maken?

Je bent ondertussen reeds 5 jaar oud en dus lichamelijk klaar om van jou een atleet te maken. Voor je zwangerschap ben je door het vrouwke reeds op een deskundige manier handelbaar en zadelmak gemaakt. En een jonge knaap heeft als eerste zijn been over je rug gegooid en je een paar maanden aangereden. Onze opdracht aan de zadelmaker is steeds heel kort en duidelijk: Het paard moet mooi stil blijven staan tijdens het opstijgen en bokken en steigeren mogen in het woordenboek van deze jonge rekruut niet voorkomen. Juist, met mijn oude knoken wens ik zo weinig mogelijk van mijn jonge paard te vallen. Ook graag dat het paard zich in de drie basisgangen vleiend kan voortbewegen. Alle andere bedieningskopjes zetten wij er graag zelf op. Dan kunnen wij deze vanaf het begin tunen zoals wij dat in de nabije en verre toekomst voor ogen hebben.

Hoe ziet mijn paard er uit?

Je zwangerschapsbuikje en je grasbuik gaan we langzaam wegwerken. Want deze buikspieren ga je veel nodig hebben om je rug te kunnen krommen en je achterhand onder te brengen. Dit teneinde mijn overigens iets te zware gewicht goed te kunnen torsen. Ik bemerk nu pas dat Billy je staart heeft toegetakeld en er stukken heeft uit gebeten, maar dat haar groeit er langzaam wel weer aan. Ondanks de vele muggen en ander vliegend ongedierte dat er dit jaar rondvliegt op de sappige weide bemerk ik dat je nog mooie manen hebt. Van zomerbrand is dus niets te bespeuren. Gelukkig maar, want ook het oog wil wat. Wetende dat Zorgzaamheid niet bij mijn hoogste hippische waarden staat, wil al dat inwrijven met stinkende producten en pamperen aan een open geschuurde vacht liever vermijden. Anderen kunnen daar gelukkig van worden, maar ik zeker niet.

Laat ons in de longeerbox beginnen

Onze eerste samenwerking laten we plaatsvinden in de met hout omheinde longeerbox. Prettig om vast te stellen dat je niet op je veulentje aan het roepen bent en je voor niets bang bent op onze indrukwekkende en met rare kabouters verfraaide zand piste. Ik bemerk dat je heel gevoelig bent voor het opvangen van signalen en toch cool ik je hoofd blijft, zo heb ik het graag.

Reeds vanaf veulen africhten

Ik laat hier precies uitschijnen dat we nu pas gaan beginnen met je af te richten, maar niets is minder waar. Sinds je veulentijd zijn wij daar reeds op gefocust. Meelopen aan het touw in de voetsporen van je mama heb je reeds vanaf het prille begin ingelepeld gekregen. Juist zoals wij nu ook reeds aan het doen zijn met jouw knappe zoontje. De veelvuldige strelingen over de oren zullen ons het optomen over een paar jaar vergemakkelijken. En voor het vroegtijdig optillen van je voor- en achterbenen zal onze smid nog later ook nog dankbaar zijn. Zo, respect voor en vertrouwen in de mens wordt reeds vanaf jeugdige leeftijd aangeleerd. Dat zal ook de basis worden voor een gehoorzaam en evenwichtig volwassen paard tijdens het bereiden.

Er bestaan geen dezelfde paarden

Je bent wel 10 cm kleiner en weegt 150 kg minder dan mijn Frits. Maar juist Lucy, ik mag je niet altijd met Frits vergelijken, dat heeft geen zin. Je bent een merrie met een prachtige verschijning. En ik heb reeds vastgesteld dat je maandelijkse hormonale veranderingen nauwelijks op te merken zijn en geen invloed hebben op je gedrag tijdens het rijden. Uit ervaring heb ik geleerd dat sommige merries door deze wispelturigheid nagenoeg nutteloos zijn voor de sport.

Eens in detail bekijken

Ik bemerk dat je voorbeen beweging veel beter dan dit van mijn prachtige Frits. Maar mijn Frits had toch een wat actiever en hoger van de grond komend achterbeen. Daar zien we nu reeds een puntje waar wij in de toekomst lustig gaan aan werken. Je basisgangen zijn heel goed en je uitgesneden hoofd op je lange hals maken je een edele verschijning. Voor een merrie heb je een mooie hals aanzetting, waardoor een mooie oprichting en verzameling in de toekomst geen beperkingen zal opleveren. Natuurlijk had ik je liever in het lijf van een tot vier jaar uitgegroeide hengst gezien, maar daar kan ik niets aan veranderen en is enkel een persoonlijke voorkeur.  Je voorzien van witte bandages om je bewegingen te accentueren zullen in de toekomst geen noodzaak zijn, dit wegens je vier gelijke witte sokjes. En onder je witte sokken bemerk ik vier perfect gelijke hoeven. Of witte hoeven echt zachter zijn dan zwarte hoeven, dat weet ik niet juist. Voor mij heeft dit geen belang want wanneer je goed aan het lopen bent krijg je toch klinkende hoefijzers onder je hoeven. Maar ik respecteer mensen die hun paarden op een natuurlijke manier laten bekappen. Ongelijke hoeven geven dikwijls aanleiding tot een onregelmatig lopen van het paard, en dat is het best merkbaar in de draf.

Longeren in de round pen

Tijdens het werk in onze round pen (14m diameter) merk ik dat je gemakkelijk op de linkerhand aan galoppeerd. Maar ook op de rechterhand heb je een voorkeur om toch steeds in de linker galop aan te springen. Vooraan wisselen naar rechts valt nogal mee, maar achteraan blijf je toch graag links galopperen waardoor je veel kruisgalop aanneemt. Neen, dit is geen onoverkomelijk probleem en wij motiveren je nu reeds om toch je plan te trekken tijdens het galopperen teneinde in de rechter galop te geraken. Neen, daarvoor laat ik je niet eerst in draf komen. Later zal je toch ook een vliegende galopwissel dienen te geven en is dit werk nu reeds een goede voorbereiding op het aanleren van je vliegende wissel.

Tevens bemerk ik tijdens het longeren dat je rechts je stijve kant is en dat een zwaardere aanleuning op de linker teugel hiervan een gevolg zal zijn. Niets mis mee hoor, dat is heel normaal, want ook de mensen zijn links- of rechtshandig. De nageeflijkheid op de linker teugel bevorderen zal dus ook een aandachtspunt zijn gedurende je hele africhting, goed om weten toch.

Als de klik er is…

Samengevat denk ik dat jij, Lucy Lachet, een kwaliteitsvolle ruwe diamant bent en je een waardige vervanger zal worden voor mijn te vroeg uitgevallen Frits. Je hebt zeker alle eigenschappen om aan mijn 5 belangrijkste hippische waarden, Competitiviteit, Echtheid, Belangrijkheid, Moeilijkheid en Wijsheid, ruimschoots te voldoen.

 Zo, Lucy, ik denk wat wij met dit tekstje een samenvatting gegeven hebben aan onze lezer van de belangrijkste punten waaraan mijn dressuurpaard dient te voldoen. Maar natuurlijk kan dat voor iedereen wat anders liggen. 

Meer hippische interesse?

Doorlaatbare dressuurlessen krijgen

Hippische leerboeken lezen

Hippische presentaties voor je vereniging

Meer voldoening zoeken