59 Schrikken tijdens de eerste buitenrit

Schrikken tijdens de eerste buitenrit

Het hek openen, brr

Oh, vandaag was het een kort ritje op de piste, maar het hek naar het jong aangeplante bos is opengemaakt? Je bent toch niet van plan om met mij te gaan rijden in dat onbekende bos, Dré. Toch wel Lucy, ik ben van plan je blik op de wereld wat te verbreden, er is zelfs nog veel meer te verkennen dan het boze donkere bos.

Wolven en schietgeweren

Ik dacht hier te zinspelen op het bekende bos van Roodkapje en de boze wolf, maar zover hoeven wij in de sprookjestijd niet terug te gaan. Misschien komen wij straks onderweg wel de echte wolf tegen terwijl hij het karkas van één van onze prachtige veulens aan het opvreten is? Voorlopig is het aantal wolven nog te klein, maar binnen enkele jaren kunnen ze een grote horde vormen en dan durf ik niet meer met jou naar buiten, Lucy, dus snel nog eens de baan op, voor het niet meer kan of mag van één of andere onbekwame groene minister.

Heel normaal dat je wat bang bent voor een onbekende omgeving Lucy, want je genen vertellen je dat je als vluchtdier kan proberen ontsnappen aan de omringende bedreigingen en dat zijn er heel veel. Ik ben er zelfs zeker van dat er onderweg ook een grote serie van angstaanjagende spoken zal opduiken voor jou.

Gaan wandelen of een buitenrit maken?

Maar natuurlijk ben je al wat voorbereid op onze eerste bereden buitenrit, een wandeling noemen we dat in België. In mijn jonge jaren zou ik direct met jou bereden op pad zijn gegaan, maar enige tijd geleden heb ik je aan de hand reeds een paar kilometer laten kennis maken met heel veel nieuwe dingen van de andere wereld. Juist, je kan dat schrik of voorzichtigheid noemen, maar ik voel mij daar nu goed bij, dus doen maar. Leuk toch als je gezellig achter mij aan kan kachelen en ikzelf overal de kastanjes voor jou uit het vuur mag halen.

Bodem veranderingen en zoveel meer

Maar vanaf vandaag is het aan jou om de nodige moed bijeen te scharrelen. Het gaat van de je bekende vlakke Geopat zandpiste naar een met stonken bezaaide humus bosbodem, naar de gemaaide weide en dan het asfalt weg op en ook weer af. Oei, deze weg loop ook nog over een beekje, er zijn strepen op de grond geverfd, reflectoren in de grond en op paaltjes langs de weg. De rare fietsers zie ik van voor aankomen, maar deze vanachter zie ik ze niet, ik hoor slechts het vreemde knarsetanden van hun ongesmeerde ketting.

Begeleiding is voorzien

Maar ik heb voor jou toch wat begeleiding voorzien, Lucy. Het vrouwke met haar stabiele Fres vergezelt ons op de verkenningstocht. Eerst laten wij Fres het voortouw nemen, maar op sommige momenten neem je reeds spontaan de leiderspositie over, en dat zie ik graag gebeuren.

Oh, toch een martingaaltje erbij

Ik ben niet echt voor allerhande soorten hulpteugels, maar wat ben ik tevreden je voorzien te hebben van een licht inwerkende martingale, zeker als je plots, stel je voor, een ‘wit’ paard bemerkt, spoken bestaan dus echt. Hier wordt mij heel duidelijk gemaakt dat je met pirouettes, levade en alle andere combinaties hiervan, geen moeite zal hebben. Vandaag lossen wij dit nu ongewenste gedrag in der minne op. Maar ik heb voor binnen een paar jaar nu alvast genoteerd, hoe gemakkelijk jij deze moeilijke dressuuroefeningen met branie kan uitvoeren en dan zal dit op mijn vraag en gecontroleerd dienen te gebeuren.

Waw, een paard in een koeienvel?

Bij het zien van onze op de weide rond stormende paarden word je zwaar geëxciteerd. Ik voel de spanning door gans je lichaam onder mij toenemen. Je hoofd en door je veulen afgebeten staart worden maximaal opgericht, je ogen zijn wijd opengesperd en sonar geluiden worden door je trillende neusgaten uitgestoten. Je ganse lichaam verstijft door het aanspannen van al je antagonisten en protagonisten, terwijl je achterhand diep onder de massa is gebracht. Ja, dit is de ideale uitgangspositie voor een explosieve vlucht of vecht reactie.

Op zo’n moment besef je als ruiter dat je als minuscuul mensje niets te vertellen hebt aan deze 600 kg autonoom reagerende spierbundel. De druk in de ketel wordt gelukkig weggewerkt door enige beweging in de brouwerij te krijgen en er worden geen projectielen gelanceerd. Pfff, ook de bij mij opgewekte adrenaline kan weer afvloeien tot het normale niveau. Even mijn angstzweet afvegen, kijken of mijn broeksband nog goed zit en voort met de koets.

Spelen met spanning

Wel leuk om hierdoor vast te stellen dat ook jouw merriehalsje in een mooie oprichting kan komen en dat je je achterhand diep onder het zwaartepunt kan brengen. Deze eigenschappen zullen wij binnen enkele maanden of jaren kunnen gebruiken om je tot de hogere verzameling te brengen door het doelbewust spelen met de spanning. Ik zie er al naar uit hoor.

Meer hippische interesse?

Doorlaatbare dressuurlessen krijgen

Hippische leerboeken lezen

Hippische presentaties voor je vereniging

Meer voldoening zoeken