46 Anders zijn in je denken, voelen & doen

Anders zijn in je denken, voelen & doen. Beestig africhten / Als fluisteren niet helpt / Beteugelde emoties, zijn boeken vanuit het zadel geschreven.

Schrijven doe je in stilte

Oei, ik bemerk dat het reeds 15 maand geleden is dat ik nog een artikeltje geschreven heb op mijn website. ‘Message in a bottle’ heeft dus heel lang op een laag pitje gestaan. Maar je mag er zeker van zijn beste lezer, dat ik niet stil gezeten heb met schrijven. Tijdens deze lange periode heb ik mijn nieuwe boek ‘Beteugelde emoties’ klaargestoomd voor de drukpersen en dat is nu zo ver.

Regels moet je zelf interpreteren

Heel recent had ik de eer mijn nieuwe hippische literatuur voor te stellen aan diverse organisaties die gespecialiseerd zijn in hippische opleidingen. Deze instellingen hebben voor hun opleidingen ook een serie van boeken en cursussen om hun wetenschap aan de man (Ruiter en amazone bedoel ik) te brengen. Ook ik heb deze opleidingen van A tot Z doorlopen en er heel veel uit bijgeleerd. Alles wordt duidelijk uitgelegd in veelal vragenbaken met de bijhorende antwoorden. Daar is echt niets mis mee. Vaste regels (Reglementen en normen) zijn ideaal om ons op luiheid geprogrammeerde brein te helpen in het leveren van zo weinig mogelijk inspanning. Na deze eerste boekbesprekingen begrijp ik pas dat ik met mijn boeken een andere insteek heb. Ja, ik wil het hippisch publiek aanzetten om zelfstandig te denken, creatief te zijn in de omgang met hun paard en hun mederuiter en de achtergrond van regels te begrijpen. Een diepgaande kennis van de vastgelegde regeltjes is hiervoor wel meegenomen, want hierdoor wordt een grote massa aan grijze muizen tot leven gewekt. De basisopleiding op zijn best. Je harnachement, de soorten toegelaten en verplichte helmen, de kleur van je jasje, de lengte van je zweep, de …, een schare aan verplichtingen en regels en verboden die het de gemeenschap gemakkelijk maken om met iedereen hetzelfde doel te bereiken. Met het letterlijk toepassen van regeltjes kom je zeker een eind ver. Je wordt één van de duizenden robot ruitertjes die van de lopende band springen (Zelfs het moment om van de band te springen is geprogrammeerd).

Zelfstandig blijven denken, voelen & doen

Neen, met de boeken die ik schrijf wil ik toch een stapje verder gaan. Ik wil iedereen aanzetten tot zelfstandig denken, tot creativiteit en tot ‘anders’ zijn. Anders zijn is toch de eerste vereiste om op te vallen in de grote (En ook noodzakelijke) grijze muizen massa. Als je besloten hebt om deel te nemen aan wedstrijden (Gelukkig is dit nog een vrije keuze) dan zal je anders dienen te zijn dan de anderen. Je bent verplicht om op te vallen, anders is de jury verplicht aan iedereen en op iedere rubriek dezelfde quotering te geven. Juist, met mijn literatuur wil ik je aanzetten tot het ontwikkelen van een eigen mening en je persoonlijke vermogen op jouw manier en met kennis van zaken, zelf te ontplooien. Hiermede zal ik zeker aan de fundering van sommige heilige huisjes aan het graven zijn. Ha, je moet links op je paard stijgen, je mag niet aan je teugel trekken, je moet zonder spanning rijden, je paard mag niet achter de loodlijn lopen, je cap…, je zweep… Iemand of een organisatie heeft daarrond regels opgesteld, vastgelegd wat jij “moet“ doen. Je creativiteit wordt dus zwaar aan banden gelegd en iedere hond met een hoedje op kan zich opwerpen tot de grote bewaker van de regels. Hierbij wordt dikwijls een klein detail uitvergroot tot een groot probleem en is er geen oog meer voor de mooie boodschappen die gebracht worden.

Niet slaafs de regeltjes toepassen

In deze Coronatijd is het soms beschamend hoe sommige mensen de steeds variërende regels op de winkelkarren bewaken. Grofheid en lompheid naar de klanten toe komen steeds vaker naar voor. Sommigen schreeuwen uit volle borst de hun aangeleerde regels uit. Ze missen enkel nog een lange zwarte lederen jas, een rode armband en een indrukwekkende kepie om volledig tot hun recht te komen. Deze mensen denken niet meer na of hebben het vermogen niet om na te denken en passen blind de wekelijks veranderende regeltjes toe. (Nota: Er zijn ook emotioneel intelligente mensen bij hoor.)

Je doel achter het doel kennen

In mijn boeken probeer ik de het doel achter het doel van bepaalde maatstaven te analyseren en dat inzicht naar mijn lezers over te brengen.  De hierna vermelde hoofdstukken van mijn nieuwe boek voldoen volledig aan deze criteria.

‘Hippische hersenspinsels zelf ontrafelen’

‘Gedragingen begrijpen en veranderen’

‘Emotionele intelligentie gebruiken’

‘Doelbewust spelen met spanning’

‘Verzameling anders bekeken’

‘Hippische ratatouille geserveerd met een knipoog’

Pas nu begrijp ik echt waarom ik boeken schrijf, misschien wat laat, maar beter laat dan nooit.

Meer hippische interesse?

Doorlaatbare dressuurlessen krijgen

Hippische leerboeken lezen

Hippische presentaties voor je vereniging

Meer voldoening zoeken