114 Aanspringen in galop vanuit achteruit

Aanspringen in galop, vanuit achteruit. Het juiste moment kiezen om aan te springen. De correcte beenzetting is van groot belang
Aanspringen in galop vanuit achteruit gaan. Het juiste moment kiezen.

Volgende week aanspringen uit achteruit

In mijn nieuwe dressuurproefje dien ik aan te springen vanuit achteruit, Dré. Dat hadden wij tot hiertoe nog niet getraind hé.

Juist Marieke, in die vorm hebben wij dat nog niet uitgeprobeerd, maar aanspringen in galop, daar hebben wij toch al heel veel werk in gestoken.

Misschien best eens bekijken wat voor een weg wij als voorbereiding reeds hebben afgelegd?

Eerst in galop laten vallen

Een jaar en een half geleden waren wij heel tevreden, als wij een rondje in rengalop rond de piste konden rijden. Je jolieke leerden wij in galop te vallen in een hoek. Juist, hierbij lieten wij Jolieke over het binnenvoorbeen in galop vallen. Dat woordje ‘vallen’ is wel de juiste woordkeuze, want je Jolieke kantelde dan over zijn binnenvoorbeen. Dit terwijl zijn achterhand naar boven toe werd gecatapulteerd. Bij het in galop laten vallen vertrekken wij dus duidelijk vanuit de unipedale voorbeen ondersteuning. Dit door het verbreken van het evenwicht in de drafbeweging en meestal met een verhoging van het draftempo.

Dan aanspringen in galop

Wat later zijn wij dit gaan ombouwen naar het in galop aanspringen. Ook hier is het woordje ‘aanspringen’ goed gekozen. Deze meer gevorderde manier van aan galopperen vertrekt vanuit de unipedale achterhand ondersteuning. Het aanspringen vanuit de draf gebeurt op het moment dat het buiten achterbeen van je Jolieke de grond raakt en diep onder de massa van het paard staat. Een beetje geholpen door het andere achterbeen ontstaat hier de unipedale ondersteuning. Best vraag je het aanspringen in galop op het moment dat het binnenvoorbeen naar voor wordt gebracht. Tijdens dat diagonale zweefmoment kan je Jolieke zijn buiten achterbeen meer voorwaarts brengen Door dit ver onderbrengen van het buiten achterbeen kan Jolieke zijn ganse lichaam met een sprong voorwaarts en ook opwaarts propulseren. En dat met zekerheid in de gevraagde galop.

Verfijnen van het aanspringen

Dit aanspringen hebben wij reeds verder verfijnd (Shaping noemt dat in de trainingsleer). Door wat meer verzameling, hebben wij het voorwaartse aanspringen reeds omgebouwd naar een meer opwaartse variant. Alle hulpen hebben wij verder getuned zodat jij met je Jolieke, direct en perfect kunnen aanspringen, op het moment dat het binnen voorbeen tijdens de draffase in de zweeffase aangekomen is. Ondertussen hebben wij ook Jolieke reeds geleerd om op een nageeflijke en doorlatende manier aan te springen, vanuit de stap en ook vanuit het halthouden. Je zou het bijna vergeten, Marieke, maar wat voor een interessante weg hebben wij reeds afgelegd met je Jolieke.

Al de prikkels (Je mag dat ook signaaltjes of hulpen noemen) die wij daarvoor verfijnd aangeleerd hebben gaan wij hier niet in detail uitspitten, dat zou ons te ver afleiden van ons onderwerp.

En nu vraag je om vanuit achteruit te leren aanspringen, Marieke, liefst tegen volgende week, want dan heb je een wedstrijd.

In één week moet het kunnen

Geen paniek, dat gaat zeker lukken, want alle randvoorwaarden voor een beheerst aanspringen zijn er bij je Jolieke zorgvuldig in getraind. Leuk dat je het aantal passen nog mag variëren tussen 3 à 5 stappen. Deze vrijheidsgraad geeft ons de mogelijkheid om de laatste pas voor het aanspringen zelf te kiezen. Natuurlijk gaan wij de gemakkelijkste bezetting eruit kiezen, zodat Jolieke als vanzelf van de diagonale achterwaarts beweging naar galop kan schakelen, zonder nog een twijfelend stap of drafpasje ertussenin te lassen. Het achteruit gaan is een diagonaal beweging, zoals de draf trouwens.

Juiste moment om aan te springen

Het galop aanspringen zullen wij vragen op het moment dat het binnen voorbeen op de grond staat. Op dat moment staat het buiten achterbeen dus ook op de grond en in de juiste positie om het ruiter en paardengewicht naar boven en voorwaarts in de galop te katapulteren.

Verzamelde stap is de basis

Natuurlijk hadden wij ook al de verzamelde stap voorwaarts getraind, met hoge impuls en rechtgericht en nageeflijk, een hoge oprichting, een ondergeschoven achterhand en actieve beenzetting. Deze manier van stappen vragen wij ook in het achteruitgaan. Een achterwaartse stapbeweging met lage hoofdinstelling, een op het bit hangend paard met over de grond slepende benen, …  zijn natuurlijk niet de gewenste gedragingen als voorbereiding voor het aanspringen.

Gewoon doen, het lukt wel

Een hele boterham hé, Marieke, maar laat je niet afschrikken hoor. Jij en je Jolieke hebben alle onderdelen van het achteruitgaan en aanspringen zorgvuldig, maar in andere contexten heel goed voorbereid. Doe het nu gewoon maar, en ja, na een paar keer verloopt het aanspringen vanuit achteruit gaan nagenoeg vlekkeloos. Leuk hé.

Meer hippische interesse?

Dressuurlessen in lichtheid krijgen

Hippische leerboeken lezen

Hippische presentaties voor je vereniging

Meer voldoening zoeken