29 De Spaanse stap ontwikkelen

De Spaanse stap ontwikkelen om meer voorbeen te verkrijgen in de draf

En wat ben je nu weer van plan om mij aan te leren Dré, en waarom moet ik dat allemaal leren?

Paarden hebben een lage intelligentie

Als paard ben je heel knap en ook verstandig Frits, maar wat ik in gedachten heb, daar kan je met je beperkte paarden verstand niet bij.

Verleden week heb ik de de Engelse vertaling van ons boek” Als fluisteren niet helpt” nagelezen, en aan de hand van de daarin gebruikte termen zal ik aan mijn soortgenoten uitleggen wat wij aan het doen zijn.

Communicatie signalen conditioneren

-Conditioneren: Dat is wat wij met jou gaan doen Frits, je hoeft het niet echt te begrijpen. Geef maar gewoon een reactie op de prikkel die ik je geef, en ik ben al tevreden.

Het doel achter je doel kennen

-Doel: Mijn doel is je de Spaanse stap aan te leren, dit is het aangeleerde gedrag gedrag dat ik uiteindelijk wens te bekomen.

-Doel achter het doel: Dat is mijn eigen zaak Frits, daar heb jij niks mee te maken. Ik heb zelfs meerdere doelen achter het doel, en ééntje ervan is dat ik op zoek ben naar meer actie in je voorknie. De andere doelen achter het doel hebben te maken met mijn eigen waarden, deze behoren tot mijn identiteit, ikzelf ken die ook, maar deze behoren tot mijn persoonlijke belevingswereld.

Vervelende prikkel op af te leren

-Vervelende prikkel: Tikje van de zweep achteraan het voorbeen. Het tikje geven wij met een gedoseerde intensiteit zodat wij juist boven reactiedrempel zijn, anders krijgen wij geen respons van jou.

Aangename prikkels om bij te leren

-Aangename versterking: Bij het vertonnen van de gewenste respons krijg je van mij een half suikerklontje en hoor je mijn lovende stem en dit allemaal binnen de drie seconden na het vertonen van het gewenste gedrag.

Een respons op een prikkel krijgen

-Geconditioneerde respons: De respons die ik wens te bekomen is het door mij gekozen voorbeen actief naar voor brengen.

Shapen is het veranderen van de prikkel

-Shaping: Door shaping veranderen ik mijn prikkel in een andere prikkel en varieer ook de intensiteit van deze prikkel. Bij aanvang doen we deze Spaanse stap in stilstand, nadien in stap en later kan dat ook in draf. Eerst aan de hand, dan bereden met de hulp van een derde, staande naast het paard, en uiteindelijk doen we dat bereden, wij alleen met ons twee. Ook de gegeven prikkel zullen wij dus moeten veranderen, want als ik op jouw rug zit kan ik je niet meer achteraan je voorbeen toucheren.

De levensomstandigheden verbeteren

-Motiverende gedragstraining: Door je been vooruit te steken heb je je levensomstandigheden verbeterd Frits, juist, de vervelende versterking van het zweepje valt op dat moment weg en je krijgt één of meerdere aangename versterkingen, een snoepje, een streling, een aangenaam klinkend woord…

Een reflex is een geautomatiseerd gedrag

Alles wat we je aanleren Frits zijn geconditioneerde reflexen, oh, reflexen, dat begrijp je niet? Bij heel veel herhalen wordt een respons een reflex, het gaat dus als vanzelf. Maar dat wordt nu toch wat te zwaar voor jou.

Meer hippische interesse?

Doorlaatbare dressuurlessen krijgen

Hippische leerboeken lezen

Hippische presentaties voor je vereniging

Meer voldoening zoeken