42 Van prikkel naar reactie in slechts 1/10 seconde

Van prikkel naar respons in 1/10 seconde
Na het vaststellen van een al of niet vermeend gevaar heeft een paard maar 1/10 van een second nodig om de opgevangen signalen om te zetten naar de juiste emotie en te besluiten tot een helse vlucht. Allerhande chemische stoffen, waaronder adrenaline, worden bijna ogenblikkelijk aangemaakt waardoor het gehele lichaam in een fractie van een seconde klaar is voor de explosieve sprint van het leven.
Elektrificeren van je paard
Sommige paarden zie je op een flegmatieke manier reageren op de vraag van de ruiter, terwijl anderen als geëlektrificeerd de vraag beantwoorden. We weten dat paarden met een hoog temperament veel gevoeliger zijn dan koudbloedige. Door het shapen van de intensiteit van de reactie, kan de reactietijd van een paard veel worden verbeterd, en om sommige oefeningen te kunnen uitvoeren is dat die snelle reactietijd ook een noodzakelijkheid.
Galopwissels voor snelle jongens (ook meisjes)
 Als we bijvoorbeeld een vliegende galopwissel willen uitvoeren, dienen wij ervan bewust te zijn dat een normale galopsprong slechts 0,35 seconden duurt. Bij een serie wissels om de pas zal ons paard dus ongeveer tweemaal per seconde zijn gedrag dienen te veranderen (Linker naar rechter galop wisselen). Niet vergeten dat ook de ruiter met dezelfde snelheid en op het juiste moment, zijn signalen preventief aan het paard dient door te geven. Als we eerst nog moeten denken of kijken hoe het bewegingsverloop van het paard is, alvorens wij onze wissel hulpen geven, dan zijn we natuurlijk heel veel te laat met het signaal en zal het paard slechts één of meerdere sprongen te laat wisselen. Alles zal dus nagenoeg automatisch en op het gevoel dienen te gebeuren. Niet slecht om tijdens het aanleren van wissels om de pas de ogen te sluiten en enkel nog te ‘voelen’ in welke ondersteuningsfase het paard zich bevindt. Niet vergeten dat een galopwissel uit 4 fases bestaat, drie ondersteuningsfases en een zweefmoment, en dat elke fase dus maar 1/10 van een seconde duurt.  
Na het geven van de hulpen voor de galopwissel heeft het paard ook nog zijn eigen tijd nodig om hierop te reageren. Om deze vertraging te neutraliseren zullen wij onze galopwissel hulpen altijd een ietsepietsje voor het juiste wissel moment geven.
Voorbereiding laat tijd winnen
Om later tot goede galopwissels te kunnen komen zal men het paard voor het aanleren van de wissels reeds leren om bliksemsnel (Beeldspraak hoor), en vanuit een heel actieve achterhand, in de gewenste galop aan te springen.
Zo zie je maar dat er in paardrijden met tienden van een seconde dient gespeeld te worden. Dat is nogal wat sneller dan bijvoorbeeld in tennis (Niets mis met tennis hoor, Kim Clijsters), waar men een zee van tijd heeft om het balletje zelfs te ‘zien’ aankomen.

Van prikkel naar respons in 1/10 seconde

Na het vaststellen van een al of niet vermeend gevaar heeft een paard maar 1/10 van een second nodig om de opgevangen signalen om te zetten naar de juiste emotie en te besluiten tot een helse vlucht. Allerhande chemische stoffen, waaronder adrenaline, worden bijna ogenblikkelijk aangemaakt waardoor het gehele lichaam in een fractie van een seconde klaar is voor de explosieve sprint van het leven.

Elektrificeren van je paard

Sommige paarden zie je op een flegmatieke manier reageren op de vraag van de ruiter, terwijl anderen als geëlektrificeerd de vraag beantwoorden. We weten dat paarden met een hoog temperament veel gevoeliger zijn dan koudbloedige. Door het shapen van de intensiteit van de reactie, kan de reactietijd van een paard veel worden verbeterd, en om sommige oefeningen te kunnen uitvoeren is dat die snelle reactietijd ook een noodzakelijkheid.

Galopwissels voor snelle jongens (Ook meisjes)

 Als we bijvoorbeeld een vliegende galopwissel willen uitvoeren, dienen wij ervan bewust te zijn dat een normale galopsprong slechts 0,35 seconden duurt. Bij een serie wissels om de pas zal ons paard dus ongeveer tweemaal per seconde zijn gedrag dienen te veranderen (Linker naar rechter galop wisselen). Niet vergeten dat ook de ruiter met dezelfde snelheid en op het juiste moment, zijn signalen preventief aan het paard dient door te geven. Als we eerst nog moeten denken of kijken hoe het bewegingsverloop van het paard is, alvorens wij onze wissel hulpen geven, dan zijn we natuurlijk heel veel te laat met het signaal en zal het paard slechts één of meerdere sprongen te laat wisselen. Alles zal dus nagenoeg automatisch en op het gevoel dienen te gebeuren. Niet slecht om tijdens het aanleren van wissels om de pas de ogen te sluiten en enkel nog te ‘voelen’ in welke ondersteuningsfase het paard zich bevindt. Niet vergeten dat een galopwissel uit 4 fases bestaat, drie ondersteuningsfases en een zweefmoment, en dat elke fase dus maar 1/10 van een seconde duurt.  

Na het geven van de hulpen voor de galopwissel heeft het paard ook nog zijn eigen tijd nodig om hierop te reageren. Om deze vertraging te neutraliseren zullen wij onze galopwissel hulpen altijd een ietsepietsje voor het juiste wissel moment geven.

Voorbereiding laat tijd winnen

Om later tot goede galopwissels te kunnen komen zal men het paard voor het aanleren van de wissels reeds leren om bliksemsnel (Beeldspraak hoor), en vanuit een heel actieve achterhand, in de gewenste galop aan te springen.

Zo zie je maar dat er in paardrijden met tienden van een seconde dient gespeeld te worden. Dat is nogal wat sneller dan bijvoorbeeld in tennis (Niets mis met tennis hoor, Kim Clijsters), waar men een zee van tijd heeft om het balletje zelfs te ‘zien’ aankomen.

Meer hippische interesse?

Doorlaatbare dressuurlessen krijgen

Hippische leerboeken lezen

Hippische presentaties voor je vereniging

Meer voldoening zoeken