82 Graag mijn piaffe eens bekijken

Graag mijn piaffe eens bekijken. Een piaffe dient over de jaren heen verder ontwikkeld te worden.

Al lang dezelfde instructeur

J’ai le même instructeur depuis plussieurs années, Dré, je suis très content de son  encadrement, mais nous avons un problème insurmontable.

Mijn paard springt weg uit de piaffe

Mijn Jolieke is door mijzelf Grand-Prix klaar gemaakt, maar hij springt steeds weg uit de piaffe en hij piaffeert te traag. Mag ik eens tot bij jou komen voor een ‘Second Opinion’, jij hebt veel ervaring met het werk aan de hand, misschien geeft deze andere aanpak het gewenste resultaat? Leuk toch, als ik voor wat ernstig bij de dokter moet, dan vraag ik ook meestal een ‘Second Opinion’. Kom maar eens met je Jolieke tot bij mij, Marieke, dan kunnen wij samen ‘life’ de situatie eens bekijken. Aan filmpjes heb ik niet zoveel.

Rij je paard maar los, Marieke, doe maar alsof je thuis aan het trainen bent en na een paar rondjes is het moment er om reeds wat van gedachten te wisselen. Prettig toch om met een ervaren combinatie, in alle discretie tot de kern van de zaak proberen te komen.

Trens en stang, een slof en lijntjes van de spoor

Bij het betreden van de piste bemerk ik dat Jolieke met trens en stang is opgetooid, een mooie lederen slofteugel is ook van de partij en de ervaren groom heeft het paard met een lang touw onder controle. Oh, verklaar eens Marieke, waarom gebruik je een slof bij een Grand-Prix paard en ook dat lange touw? Zeg eens…

Mijn Jolieke is 1.81m en weegt 700kg, Dré, en als hij nerveus wordt tracht hij wel eens het hazenpad te kiezen. Je reactie daarop kan ik dan wel begrijpen, alhoewel dat geen normaal gedrag meer is voor een paard van dit niveau. Ergens tijdens de africhting moet er wat verkeerd gegaan zijn en heeft je Jolieke duidelijk succes gehad met dit vluchtgedrag, hij gebruikt dit om zich te onttrekken aan de hogere spanning die zeker nodig is om tot zwaardere prestaties te komen. Dit ongewenste gedrag valt nog mee, het zou erger zijn moest je paard zijn heil gezocht hebben in staken of steigeren.

Wegstormen met opgekrulde hals

En ja hoor, tijdens het losrijden op de buitenpiste bemerk ik een in de hals opgekruld paard dat steeds meer voorwaarts weg wil weglopen. Lang rond en diep is dat beestje voorlopig niet te rijden, maar dat zou mogelijks wel kunnen komen door het feit dat mijn Jolieke steeds in een binnenpiste wordt gewerkt, vertelt Marieke mij. Anderzijds bemerk ik op de flank van het hete paard een donkere gebogen slijtage lijn in het blinkende schimmelkleurige haarkleed, daar waar je spoor heel veel inwerkt, Marieke. Oh, ik had hem daar niet mogen scheren, dat komt waarschijnlijk door het werk op de piaffe, argumenteert Marieke.

Het losrijden vertelt het africhtingsverhaal

Dit losrijden vertelt mij toch al een hele boel dingen. Je Jolieke wordt met de sporen aangezet tot een paffe ter plaatse en ook nog door je instructeur met het zweepje aangemoedigd tot verhoogde activiteit. De enige uitweg voor Jolieke is door je handen te springen en ervanonder te muizen.

Ook de vele goeie dingen zien

Tijdens het voorstellen van de piaffe bemerk ik een goed gediagonaliseerde drafbeweging en een goed van de grond komend achterbeen. Dit zijn toch twee heel belangrijke goede eigenschappen voor een goede piaffe. Je hebt gelijk, Marieke, je Jolieke zakt echter niet in de achterhand, maar het is toch belangrijk te beseffen dat er ook goede dingen in je werk zitten. Maar de piaffe moet ook sneller zijn, Dré. Oh, een goede piaffe is niet snel Marieke, met snelle drafpasjes krijg je modder makende paarden, dewelke geen tijd hebben om met de achterbenen van de grond te komen. Deze traagheid is dus nog maar eens een goed punt van je Jolieke. Wij hebben al geprobeerd om hem meer te doen ondertreden met de achterhand door hem met de zweep om het kruis en de achterzijde van de bil te toucheren, Dré. Maar dat geeft niet het verwachtte resultaat.

Bestaande patroon doorbreken

Als ik alles op een rijtje zet, Marieke, wel je hebt een paard met heel veel piaffe potentieel, maar een piaffe dient men langzaamaan te ontwikkelen, dat vraag veel tijd. Ikzelf zou je Jolieke aan de hand leren piafferen, zodat de piaffe op een totaal andere manier wordt benaderd, zijn huidig patroon (gewoonte, automatisme) wordt dan gans doorbroken. Je paard beheerst de piaffe al, dat betekent dat wij toch in een versneld tempo met het werk aan de hand kunnen verder gaan.

Jaja, Marieke, je Jolieke gaan wij in eerste instantie duidelijk voorwaarts laten piafferen en de drang naar voor voorlopig er voorwaarts uitlaten, zodat hij zich niet aan het werk dient te onttrekken door door je hand te springen. En tijdens dat voorwaarts piafferen gaan wij hem licht op de buik toucheren. Om zijn achterhand onder te brengen dienen de buikspieren het bekken voorwaarts de doen intrekken, en dat gebeurt door de buikspieren. Moest je paard te veel met de achterhand ondertreden, dan zou ik hem op het kruis aanraken met de dressuurzweep. Kwestie van zijn rugspieren aan te trekken en zijn kruis minder te doen aantrekken. Maar dat is niet het geval bij je Jolieke.

Dat opkrullen in de hals, ook tijdens de piaffe, dienen wij weg te werken. Door opwaarts gerichte halve ophoudingsjes gaan wij zijn hals meer opwaarts vragen en komt hij ook ietwat voor de loodlijn. Hierdoor wordt zijn zwaartepunt meer naar achter gebracht en is hij verplicht om zijn achterbenen nog meer onder te brengen.

Traag en met impuls piafferen

Neen Marieke, je Jolieke dient niet sneller te piafferen, maar met meer impuls, met meer afzet.

Door het verhoogd onderbrengen van zijn achterhand zal Jolieke zijn ganse massa hoger opwaarts stuwen kunnen stuwen en duurt het dus langer om terug op de grond terug te vallen. Dit langere zweefmoment zal zeker meer uitstraling geven aan zijn piaffe. Dit langere zweefmoment kan je later, tijdens het bereden werk ook langer maken door het toepassen van de ‘Bügeltrit’. Maar dit nu verder uitspitten zou ons te ver van ons onderwerp ‘Piaffe aan de hand’ verwijderen.

Ondertussen is ons lesuur ‘second Opinion’ reeds ten einde gekomen, Marieke.

Kleine onderdelen trainen

Ik zou je wel willen aanraden om thuis echt niet zo intensief te trainen zoals wij vandaag gedaan hebben. Tien minuutjes of een kwartier van dit soort werk aan de hand tijdens je dagelijkse trainingen is meer dan voldoende en niet vergeten dat je alle gewenste punten niet in dezelfde training kan bewerken. Neem er één onderdeel uit als aandachtspunt en eens dit bevestigd is, breng je een ander stukje van de puzzel erbij. Neen, je traint dus niet zomaar piaffe, maar je cultiveert stuk per stuk deze imponerende beweging.

Neen, ik kan dit op één lesje niet allemaal naar je wensen veranderen, Marieke, maar je bent een ervaren amazone en ik denk wel dat ik de sluier wat verder opgelicht heb voor jou.

Veel succes en kom toch nog maar ergens eens terug.

Meer hippische interesse?

Doorlaatbare dressuurlessen krijgen

Hippische leerboeken lezen

Hippische presentaties voor je vereniging

Meer voldoening zoeken