106 Never underestimate an older woman

Never underestimate an older woman. Ook op latere leeftijd kan je goed leren dressuur rijden.

Leren goed paardrijden op latere leeftijd

Ik ben al 55 jaar geworden Dré, en in mijn jeugd heb ik nog een paar jaar in de manege gereden. In mijn huidige levensfase wil wat meer tijd aan mijzelf besteden. Ik heb een 5-tal jaar geleden mijn eerste eigen paard gekocht. Omdat ik het goed wil doen heb ik her en der reeds wat dressuurlessen gevolgd, maar ik ga er niet op vooruit, integendeel. Reeds als in stap de teugels aanneem steekt Jolieke haar hoofd naar boven, om mij het leven onhebbelijk te maken. Daarbij heb ik 6 maand geleden nog mijn arm gebroken bij een ongelukkige val van mijn paard. Ik rij zo graag paard, maar ben op dit moment bang en de sporen (Treinsporen hé) volledig kwijt. Zie jij het zitten om een oudere gemotiveerde amazone op het juiste pad te zetten. Of hou je je enkel bezig met het succesrijk wedstrijd rijden van die jonge talentvolle grieten? Ik zelf heb niet de intentie om wedstrijden te rijden. Maar wil graag deftig kunnen dressuur rijden met mijn eigen paard en dit binnen mijn eigen vermogens.

Samen naar vertrouwen zoeken

Ja, Marieke, wij gaan er samen tegenaan gaan en op zoektocht gaan naar voldoening met je Jolieke. ‘Ertegen aan gaan’ Dré, ik ben wel bang om er terug af te vallen door het oppeppen van een onstuimige instructeur.  Oei, dat was een verkeerde woordkeuze van mij Marieke, we gaan samen op zoek naar verbeteringen in je rijden en dit binnen de grenzen die je mij aangeeft. Op deze oude knar van een instructeur kan je rekenen, daarom had je mij toch gevraagd.

Bij mijn aankomst stappen Marieke en Jolieke, beiden mooi opgepimpt, reeds rustig door de nieuwe maar wat weinig verlichte binnenbak. Al snel wordt bevestigd dat Jolieke de truc gevonden heeft om de teugels los te trekken om aan de inwerking van Marieke te ontsnappen.

Eerst wat longeerwerk

Stap maar af Marieke, waar ligt er hier ergens een longeerlijn? Ja, laat je Jolieke maar een paar rondje onbereden ronddraven op de cirkel aan de longe. En ja hoor, na veel aanporren slaagt Marieke erin om uit haar Jolieke een sloffend drafje te persen en dit met een hangende hals en een achter komende achterhand. Deze manier van lopen is heel goed voor een aftands manegepaard. Maar zonder looplust en een voldoende reactiviteit wordt het dressuurruiter heel onhebbelijk gemaakt.

Opgewekte drang voorwaarts installeren

Eerst gaan wij de reactiviteit van je Jolieke op je zweepsignalen verbeteren en trekken ons niets aan van de hoofdhouding. ‘Een opgewekte en beheerste drang naar voor’ is toch de eerste vereiste om een paard tot prestaties te kunnen aanzetten. En ja hoor, na enkele herhalingen begrijpt Jolieke reeds dat je dient ‘aan te trekken’ bij het slechts licht opheffen van de longeerzweep. 

Nageeflijkheid reeds aan de longe

Nu de drang voorwaarts erin geprogrammeerd is, veranderen wij onze teugelvoering tijdens het longeren. Zo wordt Jolieke uitgenodigd om met een lange hals, maar over de rug te lopen. Hier initiëren wij de eerste nageeflijkheid van Jolieke, dewelke zij en ook Marieke, gedurende de ganse loopbaan als dressuurpaard nodig zullen hebben.

Zo, Marieke, de eerst twee eerste basisprincipes van de rijkunst zijn nu succesvol geïnitieerd, en dit op een voor jou veilige manier. Je eerste successen zijn binnen, hoera, goed gedaan.

Meerdere zintuigen aanspreken

Aan de longe heb je kunnen ‘zien’ en ook wat ‘voelen’ hoe een goedlopend paard zich gedraagt. Stijg maar om, vanaf nu zal het moeten doen met enkel je ‘gevoel’, succes. En ja hoor, Marieke slaagt erin om de reactiviteit op haar beenhulpen sterk te verhogen, zoals zij dat eerder ook reeds met het longeren had gedaan.

Nageeflijkheid tijdens het halthouden

De nageeflijkheid enten bovenop de voorwaartse drang, dat schijnt nog een probleempje te zijn voor Marieke. Heel normaal, want het door de teugelhulp lostrekken van Jolieke is een gewoonte geworden. Dan maar eerst de nageeflijkheid tijdens het halthouden zoeken? Dat weerstand bieden en nageven is ook voor Marieke een nieuwe vaardigheid, dewelke ze verder dient te ontwikkelen. Na de halt wordt deze nageeflijkheid ook in stap, draf en galop gezocht, voorlopig met wisselend succes.

Bereden aan de longe

Marieke raakt even in paniek als ik haar voorstel op deze oefening bereden, maar aan de longe verder te ontwikkelen. Dit geeft mij de mogelijkheid, als instructeur, om de voorwaartse impuls te onderhouden en tegelijkertijd een handje te helpen met de nageeflijkheid. Zo kan Marieke ook ervaring opdoen in haar zoektocht naar het juiste ruitergevoel.

Vervelende versterking om af te leren

Door een kort rukje van mijn kant geef ik Jolieke een vervelende versterking, op het ogenblik dat zij de teugels met een ruk uit de handen van Marieke trekt. Zo, dat is dan een ongewenst gedrag dat ik met een vervelende versterking wegwerk en na een paar keer reeds heel succesvol is.

Oh, ondertussen zijn wij wel al een paar lessen verder en een glimlachend Marieke rijdt op haar ééntje, met haar over de rug lopende Jolieke, in een gezapig drafje door de rijbaan.

De eerste opdracht is volbracht. Never underestimate an older woman.

Meer hippische interesse?

Doorlaatbare dressuurlessen krijgen

Hippische leerboeken lezen

Hippische presentaties voor je vereniging

Meer voldoening zoeken