36 Vrije stap toch controleren

De vrije stap toch controleren

En mag ik nu ook al niet meer mijn vrije stap doen zoals ik dat zelf wens, Dré?

Zelf laten kiezen?

Neen Frits, op dit moment vind ik, dat er dient ingegrepen te worden. Je hebt van nature een heel mooie ruime stap. Je stap is je beste gang en je stapt 3 tot 4 hoeven over, dus daar is helemaal niets mis mee. Maar op dit ogenblik zijn wij zware overgangen aan het trainen, Frits, overgangen van heel verzamelde, naar piaffe neigende stap, naar aan passage grenzende draf. Dit is onze voorbereiding om later de overgang van piaffe naar passage te kunnen rijden.

Spanning opvoeren!

Dat is niet niks hé Frits, je weet wel dat ik daarvoor de spanning bij jou heel hoog dien op te voeren, want zonder spanning krijg ik niet de gewenste trage en verheven drafpassen. Wanneer je een overgang geeft die in de richting van mijn verwachtingen ligt, dan geef ik je dadelijk vrije teugel en mag je ontspannen in vrije stap, ja, ontspanning is hier wat ik wens te zien. Een vrije stap die ik toch wil controleren

Spanning ontvluchten.

Ontspanning op zulke momenten is voor mij weglopen Dré, wegvluchten van de gevaren en de moeilijkheden is toch een normale reactie voor een prooidier. Ik begrijp je wel Frits, maar die overhaaste stap met een weggedrukte rug die je dan laat zien, neen dat wens ik niet, en dat levert zeker geen bijdrage aan het verder opbouwen van je overigens mooie lichaam, integendeel.

Je weglopen verminderen door je terughoudende teugelhulpen te geven, geeft niet het gewenste resultaat. Juist Dré, dan voel ik mij opgesloten tussen je handen en mijn stuwende achterhand en dat maakt mij echt nog hitsiger.

Zonder trekken.

Daarom gaan we nu ook op een kleine volte gaan Frits, door kleine doelloze rondjes te draaien hoop ik dat je inziet dat vluchtgedrag hier geen toegevoegde waarde heeft. Rondjes hebben geen eindpunt en daardoor vervalt jouw doel waarnaar je wil weglopen. En als dat niet voldoende is ga ik jou daarbij nog wat in een lichte renvers houding plaatsen, dus met je schouders een beetje naar de binnenkant van die kleine volte en je hals wat naar buiten gebogen. Zo ben je verplicht je voorbenen te kruisen en wordt je vluchtig wegstappen ook een heel stuk moeilijker voor jou.

Neen Frits, je hoeft dat niet allemaal te begrijpen, het is gewoon aan mij om jou terug naar rust te kunnen brengen, en voor we die rust bereikt hebben gaan we niet terug met andere zaken gaan spelen.

Spelen met spanning.

Een mooi voorbeeld Frits, dat wij met spanning moeten kunnen spelen, opbouwen en terug kunnen afbouwen van de spanning is de grote boodschap bij het aanleren van zwaardere oefeningen.

Meer hippische interesse?

Doorlaatbare dressuurlessen krijgen

Hippische leerboeken lezen

Hippische presentaties voor je vereniging

Meer voldoening zoeken