83 Toch maar eerst longeren, of niet?

Toch maar eerst longeren, of niet? Longeren is meer dan je paard laten rondhollen.

Terug in training nemen

Ik kan met mijn zwarte parel, Mirabella, terug beginnen trainen, Dré, het mooie veulentje is ondertussen gespeend, kom je nog eens af voor een lesje? Ik kom er zo aan, Marieke.

Al roepend op haar veulen komt Mirabella ontstuimig en ietwat oncontroleerbaar en dus ongehoorzaam uit de box. Marieke zelf heeft het er blijkbaar op, om één van mijn lesjes te smaken en er terug aan te beginnen.

Ik kruip er wel direct op, hoor!

Terwijl Marieke en haar behulpzame vriend tevoet met Mirabella naar de piste stappen, vraag ik toch wat verder door naar het voorbereidingsproces voor dit lesje, dit aangespoord door een heel vervelende merrie dewelke maar weinig respect toont voor haar begeleiders. Oh, ik heb haar reeds een paar keer gelongeerd, Dré, maar er op gezeten, neen, dat heb ik in maanden niet meer gedaan, dit wordt nu terug de eerste keer. Gezien mijn ouderdom ben ik toch wat voorzichtiger geworden en vraag Marieke of ze direct haar Mirabella gaat bestijgen en of het niet beter zou eerst wat te longeren? Maar neen, Dré, ik kruip daar wel direct op hoor, en zo doet Marieke dat dan ook met een bewonderenswaardig zelfvertrouwen.

Geen respect voor ruiter en begeleider

Mirabella wenst tijdens het opstijgen niet stil te blijven staan, slingert haar hoofd maar wat in het rond om van die vrijheid belemmerende teugels vanaf te geraken en vertoont bij de eerste stappen reeds een stevige neigingen tot bokken, maar Marieke blijft glimlachen.

Als ik aan Marieke vraag om af te stijgen fonkelen haar ogen in mijn richting. Haar lichaamstaal vertelt mij dat zij haar onstuimige merrie wel de baas kan en er zeker niet zal afgebokt worden. Ik twijfel niet aan je ruitercapaciteiten, Marieke, maar bij een lichamelijke krachtmeting met je 600kg wegende Mirabela zijn wij zeker de verliezende partij. Wij gaan toch eerst maar een partijtje longeren inlassen, Marieke.

Stijg maar af, we gaan even longeren

Dan maar even op zoek gaan naar de longeerlijn en de langste longeerzweep, want neen dat beestje heeft echt geen goesting om rondjes te lopen. Neen, bijzetteugels moet je niet gaan zoeken, we gebruiken wel je gewone teugels om Mirabella bij te zetten. We gaan deze bijzet teugels eerst wat te lang laten, want ik heb reeds bemerkt dat zij zich graag losrukt. Een paard dat te kort is bijgezet kan daarop wel eens reageren door te steigeren en daarbij zelfs achteroverslaan.

Een half uurtje strijd voor nageeflijkheid

Tijdens het longeren bemerken wij dat Mirabella heel tegendraads is. Niet vooruit willen en onverwachts stoppen, afwijken dan de longeercirkel en Marieke meesleuren waar zijzelf dat wil. Ook de ogen, het orenspel en het zwiepen van de staart vertellen ons dat Mirabella enkel haar eigen gedacht wil doen. Na een half uur intensief longeerwerk is haar pijp toch al wat uit en begint zij toch wat over de rug te lopen. Hoera, want dat over de rug lopen, daar was het mij toch om te doen. Voorwaarts en neerwaarts zijn toch de basisregels bij het africhten van het paard, en als ze dat al niet aan de longe doen is er weinig kans dat het bereden zal vertoond worden.

Longeerlijn door bit naar singel

Mirabella beukt met vele kilo’s tegen het bit en slaagt er ook nog in om soms door onze longe hulpen te breken. Natuurlijk hebben wij de longeerlijn door het bit naar de singel geplaatst zodat wij het paard met een weerstandbiedende en nagevende hand kunnen doen nageven. Uit de woorden die in deze zin terug te vinden zijn blijkt dan ook duidelijk dat longeren meer is dan alleen maar rondjes lopen.

Even de splinternieuwe neusriem bekijken

Oh, ook de tong van Mirabella wordt ook nog over het bit gestoken, maar dat schijnt een accidentje te zijn, want dat uiterst ongewenste gedrag wordt maar éénmaal vertoond. Pas nu bemerk ik dat de blinkende goudkleurige neusriem veel te los is. Juist Dré, mooi hé, dit is een compleet nieuw hoofdstel, van mijn ventje voor nieuwjaar gekregen. De neusriem kan ik wel nog wat verkorten maar er zijn niet genoeg gaatjes om tot op de gewenste maat te kunnen aanspannen. Ik ben nu zeker niet van het type dat kikt op hard spannende neusriemen, Marieke, maar een neusriem heeft toch ook zijn doel, het opensperren van de mond belemmeren en toch toelaten dat het paard nog gezellig kan kauwen. Ik neem aan dat je een perforatietang hebt om daar een paar gaatjes bij te knippen.

In het zweet des aanschijns …

Eindelijk, na drie kwartier zwetend en schuimend longeren bereiken wij ons doel, ontspannen mooie rondjes lopen en dit in een voorwaarts-neerwaartse houding en kauwend nagevend op het bit. Dit zijn allemaal kenmerken van het natuurlijke onderdanigheidsgedrag. Onderdanigheidgedrag heeft dan ook alles te maken met ‘respect’ voor de ruiter

Nog snel eens bereden bevestigen

Hoera, eindelijk mijn doel bereikt Marieke, maar ik weet dat je mij niet voor een longeersessie gevraagd had, maar om van te genieten van een bereden ritje. Maar we hebben nog 5 minuutjes, kruip maar terug op je Mirabella. Marieke en geniet van een nageeflijk en op het been reagerend paard, juist, we gaan deze genoegdoening vandaag enkel in stap kunnen ervaren.

Werk je Mirabelle de volgende dagen maar verder aan de longe en zoek hier het ‘respect en vertrouwen’ van je paard. Het bereden werk wordt dan later aangeboden als een kers op de taart.

Meer hippische interesse?

Doorlaatbare dressuurlessen krijgen

Hippische leerboeken lezen

Hippische presentaties voor je vereniging

Meer voldoening zoeken