Leuk dat je meedenkt. Het aannemen van de teugels mag niet leiden tot eigen initiatief van het paard.

Motiveren tot presteren

Ik hoor je altijd beweren dat je omgaat met mensen zoals met dieren, Dré, en dat de manager kunst erin bestaat om beiden zich te laten in het zweet werken, alsof ze het voor zichzelf doen. Bij je eigen diersoort noem je dat ‘motiveren’ en bij de paarden zeg je dat het opwekken van ‘impuls’ is. Maar als ik wat eigen initiatief neem ben je daar steeds direct om mijn plannen te dwarsbomen en mij tot andere gedragingen aan te zetten. Ik vind dat echt niet leuk hoor, want ik doe liever mijn eigen gedacht en nog liever doe ik niets, want daarop zijn mijn hersenen door de natuurlijke selectie trouwens geprogrammeerd.

Eigen gedacht doen?

Maar zo zit het leven toch niet in elkaar Lucy. Denk je nu echt dat je overal zo maar je gedacht kan doen. Schijnbaar ben je de vier jeugdjaren vergeten die je met je strenge mama hebt doorgebracht. Misschien moet ik je eens een paar uurtjes terug in je bekende kuddetje steken en je zal dadelijk begrijpen dat je ook daar niet zomaar je eigen goesting kan doen. Een beet (werkwoord bijten) van links en een slag van rechts zal je daar zeker terug op je plaats zetten.

Ook bij mij, in de mensenwereld dus, zijn er heel wat leefregels waarnaar wij ons dienen te gedragen en dat geldt natuurlijk ook voor jou, Lucy. Ja, ik moet mij dagelijks in het zweet werken om jou van voedsel en woonst te voorzien. Juist, omdat ik dat graag heb, voor mijn eigen voldoening en daar is echt niets mis mee hoor. Daarnaast zou het voor een pietlullig mensje gevaarlijk kunnen worden als je met je massa van 500kg je eigen initiatieven zomaar ten uitvoer brengt.

Leren wachten op hulpen

Recent hoorde ik een bekend Nederlands trainer vertellen dat je direct moet beginnen trainen na het opstijgen. Ik heb daarrond echter een andere opvatting: Jij blijft tijdens het opstijgen gewoon staan, zolang ik dat wens en zeker langer dan jij dat wenst. Hoelang je blijft staan en op welk signaal je mag vertrekken zal ik je wel duidelijk aangeven.

Het begint met halthouden

Nu overdrijf je toch wel Dré, zeker naar de dressuur op de recente Olympische spelen van Tokio niet gekeken? Bijna niemand die echt halthoudt voor het groeten van de jury, direct met volle gas vooruit schijnt mij daar de boodschap. Je beweringen zijn juist Lucy, en de bekende ruiters krijgen ook nog veel punten voor deze vluchtige manier van aanmelden. Maar ik wens je te leren stilstaan bij het opstijgen en later ook bij het halthouden, waar dat ook in de ring mag plaatsvinden. Heel duidelijk dat ik zal bepalen welke gedrag (Halthouden is ook een gedrag) je waar en wanneer zal vertonen. Hiervoor zal ik je onvoorwaardelijke gehoorzaamheid nodig hebben, en dit zonder je door aangeleerde hulpeloosheid tot een houterige marionette te degraderen. Je geest wens ik heel alert te houden tijdens het rijden, zodat je impulsief kan overgaan tot de door mij gevraagde gedragingsveranderingen.

Aannemen van de teugels

Bij het aannemen van de teugels bemerk ik dat je nu reeds beseft dat er een gedragsverandering op komst is en begin je spontaan reeds aan te draven. Het aannemen van de teugels is voor mij enkel een bevestiging naar jou dat er kortelings iets van jou zal verlangd worden. Dat het je dus goed begrepen Lucy, maar ‘wat’ er ‘wanneer’ als gedragsverandering zal gegeven worden, dat zal ikzelf je wel aangeven.

Misschien dien je aan te springen in galop of halt te houden i.p.v. aan te draven. Dus leren wachten meid, ja tot ‘ik’ je aangeef wat er daadwerkelijk dient gedaan te worden. Je bereidheid om over te gaan tot actie op het geven van die lichte ophoudingen (en een resem andere signaaltjes), die waardeer ik ten zeerste. Daarvoor dient ook het aannemen van de teugels, maar wanneer en hoe je aanspringt, dat maakt deel uit van het aan mijzelf toegeëigende leiderschap, laat dat maar duidelijk zijn.

Het paard mag meedenken

Ook wanneer ik aanstalten maak om aan te springen in galop probeer je mij voor te zijn. Een heel prettig gevoel dat je met mij meedenkt en meewerkt, maar ook hier zal je moeten leren wachten tot mijn finale signaal om over te gaan tot de gewenste daad. Mooi gezegd toch hé, Lucy.

Meer hippische interesse?

Doorlaatbare dressuurlessen krijgen

Hippische leerboeken lezen

Hippische presentaties voor je vereniging

Meer voldoening zoeken