110 Verbeter je galopwissel series

Verbeter je galopwissel series. Eerst een goede galopkwaliteit ontwikkelen.
Verbeter je galopwissel series. Eerst een goede galopkwaliteit ontwikkelen.

Galopwissels kan je kopen

Ik heb mijn Jolieke aangekocht als een verder afgericht paard Dré. Zij kent zelfs al de series van de vliegende galopwissels. Voor zoveel enthousiasme zwicht ik natuurlijk, laat je wissels om de vier maar eens zien, Marieke. Ik ben benieuwd wat de vorige berijder erop gezet heeft voor jou.

Marieke neemt gezwind de diagonaal om haar vaardigheid ten toon te kunnen spreiden. Alleen al de brede lach van Marieke vertelt mij dat de vierer’s er voor haar perfect uit gekomen zijn. Joepi, geen enkele telfout in de wissels. Prettig toch als je als nieuwe ruiter zo’n gevoel mag ervaren, Marieke, maar nu gaan wij samen je demonstratie eens dieper analyseren.

Perfecte timing nastreven

Eerst en vooral nog eens benadrukken Marieke, dat je wissels perfect in timing, om de vier passen zijn gegeven, en de wissels van achter naar voor zijn doorgesprongen. Dat op zich is al een heel belangrijke vaststelling.

De kwaliteit van de galopwissel verbeteren

Als trainer zou ik je aanraden om de zo gezellig series voor een tijdje vaarwel te zeggen en de kwaliteit van de individuele galopwissel te verbeteren. Laat ons samen de mogelijkheden tot verbetering eens bekijken.

Versnellen tijdens de wissels

-Bij iedere galopwissel versnelt je Jolieke onopgemerkt een beetje zijn galop. Maar na enkele geslaagde wissels begint je Jolieke uiteen te vallen en gaat je verzameling verloren. Op het einde van je serietje krijg ik de indruk dat je in een rengalop, voor het begint te regenen, heel snel naar huis wil galopperen. 

Ik zou je aanraden, om tijdens het trainen van je enkelvoudige galopwissels, het tempo na de wissel wat overdreven terug te nemen. Haal zo de overdreven voorwaartse drang er maar uit, Marieke. Leer je Jolieke dan ook maar om de wissels afwisselend in een lager en hoger tempo te springen.

Rechtrichten tijdens de wissels

-Je Jolieke spoort tijdens de serietjes met de achterhand rechts van de voorhand. Tijdens de wissel naar rechts vliegt de achterhand meerdere decimeters (Ha, een decimeter is 10 cm hé) naar rechts. En tijdens de wissel naar links komt de achterhand zelfs niet tot de lijn die de voorhand aan het volgen is. Ik stel vast dat de galopwissel naar links een stuk moeilijke gaat dan deze naar rechts.

Het rechtrichten tijdens je gewone galopwerk accentueren, zal hiervoor een oplossing kunnen zijn. Schotel je Jolieke maar heel wat schouderbinnenwaarts rechtsvoor tijdens je galoptraining. Zo leer je haar rechter achterbeen meer onder de massa te treden. En probeer de aanleuning rechts te verhogen en links te verlagen. Het afwisselen van renvers en schouderbinnenwaarts, zeker op de rechterhand, in alle gangwijzen kan ons daarbij helpen. Ja, ik weet het wel, dat is een hele boterham, Marieke.

Het verruimen van de galopsprongen

-De galopsprongen van je Jolieke verkleinen heel veel tijdens de series van wissels. Deze kleinere galopsprongen vinden ook hun oorsprong in het energievretende uitzwaaien van de achterhand. Om de galopsprongen te vergroten zal je een langer zweefmoment dienen te creëren. Dit kan enkel door meer opsprong (De amplitude noemt dat) in deze parabool beweging te krijgen. Juist, allemaal moeilijke woorden. Misschien leg ik het beter uit met een steen die je in de lucht werpt? Om ver te kunnen werpen moet je de steen voldoende hoog opgooien.

Ook hier zal je sterk dienen te werken aan het kunnen beïnvloeden van de galopsprongen in je gewone galopwerk. Door het rechtrichten en verzamelen van je Jolieke zal de afstuwing naar het zwaartepunt een grotere verticale kracht ontwikkelen. Met je zit, Marieke, kan je ook die galopsprong leren verhogen en verlagen. Maar dit dieper uitspitten zou ons hier te ver afleiding van het besproken onderwerp. Eens dit allemaal verworven is kan je dat later meenemen tijdens het rijden van je serietjes.

Basiswerk voor maanden

Leuk te weten dat je Jolieke de galopwissel series reeds beheerst Marieke, dat is toch maar meegenomen. De eerstkomende maanden zullen wij onze gezamenlijke aandacht toch moeten richten op het verbeteren en beïnvloeden van de kwaliteit van de galop. Mag ik je aanraden al de voorgestelde verbeteringen niet tijdens de series te oefenen. Train alle te verbeteren onderdelen stuk per stuk tijdens je gewone galopwerk en probeer het resultaat pas later mee te nemen in je serietjes.

Ikzelf hou van dit verfijnde werk, Marieke, en hoop dat ik je kan meenemen in dit minutieuze dressuurwerk. Wij gaan er samen nog genoegen aan beleven.

Meer hippische interesse?

Dressuurlessen in lichtheid krijgen

Hippische leerboeken lezen

Hippische presentaties voor je vereniging

Meer voldoening zoeken