113 Je hippische tijdlijn bekijken

Je hippische tijdlijn bekijken. Verleden en toekomst verbinden

Winnen is leuk, maar….

Leuk toch dat je het uitmuntend doet op de dressuurwedstrijden Nastrovjah. Ieder zesjarig paard kan niet zeggen reeds een nationale titel op zak te hebben en de laatste vier wedstrijden met ruime voorsprong gewonnen te hebben. Bekers verzamelen is zeker leuk, maar het grote geluk zit hem toch in het opbouwen van een paard.

Je paard ontwikkelen

Maar wij hebben de intentie op je verder te ontwikkelen, Nastrovjah. ‘Ontwikkelen’ noem ik dat, omdat ‘africhten’ voor mij een beetje een negatieve betekenis aangeeft. Africhten, dresseren,… zijn woordkeuzen die mij doen denken aan een leeuw die brullend van agressie gedwongen wordt om van de ene stoel naar de andere te springen. En deze mentale gedwongenheid wensen wij bij jou niet te programmeren.

Je mooie lichaam wensen wij verder te gymnastiseren, te turnen, ja, wij gaan je reeds gespierde lijf nog verder uitbouwen tot een echte atleet. Hiervoor gaan wij je geest motiveren, want je geest en lichaam zijn volledig met elkaar verbonden en is de drijfveer voor het gedrag dat wij wensen.

Zo snel als mogelijk

Het zou sympathiek klinken als ik zeg dat wij hiervoor alle tijd gaan nemen, maar dat zou gelogen zijn. Eigenlijk wens je op de kortst mogelijke tijd, zover als mogelijke te ontwikkelen. Niet bang zijn Nastrovjah, wij gaan dit doen met respect voor jouw lichamelijke en mentale gezondheid. Als ruiter zal ik ook rekening houden dienen te houden met mijn eigen voornoemde beperkingen.

De juiste genen kiezen

Als wij even terugkijken op onze tijdlijn bemerken wij, je de juiste genen bij de geboorte te hebben kunnen meegeven. Je mag ook al eens wat geluk hebben in het leven. In onze kleine kudde heeft je dominante mama je de begrippen respect en vertrouwen meegegeven en je geleerd dat er een rangorde bestaat.  En ja, Nastrovjah, wij hebben je geleerd dat jouw rangorde een stuk lager ligt dan de onze. Door aangename en vervelende versterkingen hebben wij jou je juiste plaats aangewezen. En natuurlijk krijg je voor je aangepaste gedrag ook respect en vertrouwen van ons terug. Duidelijk dat wij ons in de leading position willen bevinden.

Reeds twee jaar opleiding achter de kiezen

Je bent deskundig en vertrouwensvol zadelmak gemaakt en aanvankelijk rond voorwaarts neerwaarts gereden. Nageeflijkheid en drang voorwaarts ontwikkelen zijn steeds onze basisvoorwaarden geweest. Een goede doorlaatbaarheid blijft natuurlijk een levenslang aandachtspunt. Ondertussen hebben wij jou reeds wat verzameling bijgebracht en je bewegingsapparaat mooi verder ontwikkeld. De zijgangen hebben wij je aangeleerd en momenteel kunnen wij je, met enige focus toch, reeds rechtgericht door de piste laten lopen.

Co-ridership optimaliseren

Leuk om vast te stellen, Nastrovjah, dat je geen problemen hebt om door twee verschillende ruiters getraind te worden. Mag ik je toch even vertellen dat wij onze communicatielijn met jou volledig op elkaar afstemmen. Zo vermijden wij dat onze signaaltjes tot verwarring zouden kunnen leiden.

De volgende jaren nu programmeren

Daarmee zijn wij op onze tijdlijn in het heden beland en is het tijd om verder naar de toekomst te kijken. En wat gaat nu de volgende opgave worden Dré? Ik dacht aan vliegende galopwissels en piaffe, Nastrovjah, zou dat al kunnen? Oh, maar daarvoor ben ik nog veel te jong zeker, op de ouderdom van zes mag je toch nog niet piafferen? Een wisseltje, ja dat zou mogelijks wel kunnen, want je hebt mij duidelijk de signaaltjes (Signaaltjes, dat klinkt beter dan hulpen, toch?) geleerd om het verschil te kennen tussen rechts of links aanspringen. Natuurlijk doe ik dat aanspringen reeds op een heel reactieve manier, in een fractie van een seconde.

Even de wissels testen en dan zien we het wel

Laat ons gewoon eens proberen Nastrovjah wat wij samen van de galopwissel kunnen bakken. Er zijn natuurlijk vele manieren om een galopwissel aan te leren. Mijn begeleidende instructeur vindt het rijden van een kleine gebroken lijn en op het breekpunt naar de contra wisselen de aangewezen manier. En dat doen wij dan ook maar. Na wat nerveus gedoe geef je een vliegende wissel en ja zeg, vanuit de achterhand. Van een dressuurjury zou je op deze eerste wissel in je leven een twee krijgen, maar ik ben de gelukkigste man. Ik weet genoeg Nastrovjah, hieraan kunnen wij de komende maanden gedoseerd verder werken.

Ook de piaffe eens onderzoeken

Maar de piaffe aanleren, dat meen je toch niet Dré? Maar natuurlijk meen ik dat wel Nastrovjah.

Zonder dat jij het besefte ben ik al een paar maanden bezig met je aan de hand te werken, dit als voorbereiding. De piaffe zal ik je aan de hand, vanuit een hoge impuls ontwikkelen. Aan je hoog gequoteerde ruime stap hebben we maanden gewerkt, en deze wil ik bereden niet in een trippeldrafje veranderen.

Mits enige impuls creërende prikkels van mijn gastinstructeur voel ik je hoog verzamelde stap veranderen in een diagonale beenzetting. Hoera, hoera, hiermede weet ik genoeg en kunnen wij de eerste jaren verder werken naar de draf ter plaatse, piaffe dus.

Mentale gezondheid primordiaal

Natuurlijk bemerk ik dat je door al dit verzamelde werk wat over de zeik geraakt, Nastrovjah. Maak je maar niet ongerust, het was vandaag maar even testen. Volgende week krijg je terug een ontspanning sessie, lekker voorwaarts neerwaarts lopen en alle overbodige stoom eruit halen. En dan beginnen wij er terug aan, je krijgt het menu wel voorgeschoteld in stukjes en brokjes zodat alles licht verteerbaar blijft voor jou.

Dat noemen wij ‘spelen met spanning’, niks mis mee, want zonder gecontroleerde spanning worden er geen prestaties geleverd. Zonder spanning ben je zelfs morsdood.

Meer hippische interesse?

Dressuurlessen in lichtheid krijgen

Hippische leerboeken lezen

Hippische presentaties voor je vereniging

Meer voldoening zoeken