115 Ik zit scheef op mijn paard!

Ik zit scheef op mijn paard! Recht richten is de boodschap.

Ik word naar links gedrukt.

Ik heb de indruk dat mijn Jolieke mij altijd naar links drukt Dré, ik kom steeds scheef te zetten.

Als trainer kan ik het mij heel eenvoudig maken en steeds aan Marieke herhalen dat ze meer steun moet zoeken op haar rechter beugel. Zo kan je je zadel meer naar rechts duwen. Toch, probeer maar eens.

Zadel niet symmetrisch.

Scheef zitten op je paard kan vele oorzaken hebben. Inspecteer je zadel maar eens op scheefheid, ook al komt het pas uit je geliefde paardenshop en is het van een bekend merk. Positioneer je zadel maar eens op je zadelhanger en kijk of de zweetbladen gelijktijdig tegen de muur komen. Ikzelf heb twee zadels gehad die door de zadelmaker niet symmetrisch geassembleerd waren. Dus toch maar even argwanig zijn, ook al betaal je veel voor je zadel.

Je eigen lichaam is scheef.

Scheef op je paard zitten kan ook zijn oorsprong vinden in de asymmetrie van je eigen lichaam. Bij vele mensen is het ene been een paar centimeters lang dan het andere. Gewoon zo van de natuur gekregen. Tijdens je dagelijkse handel en wandel gaat je lichaam ter compensatie dan buigen in de richting van je langste been. Laten we aannemen dat je rechterbeen korter is dan je linker, dan krijg je dus een wat naar links gebogen ruggengraad. En deze scheve ruggengraad neem je natuurlijk mee als je op je paard plaats neemt. Je linkerschouder gaat dat steeds wat lager gepositioneerd zijn dan je rechterschouder. Geen paniek voor het vervolg van je hippische carrière.

Je schoeisel aanpassen

Een goed orthopedist kan dat allemaal goed opmeten en je voorzien van een aangepast inlegzooltje of/ en een verhoogde hiel aan je rechterschoen. Na enkele maanden zal je merken dat je schouders terug op een horizontale lijn zullen terugkomen, ook tijdens het paardrijden. Het verschil in beenlengte is meestal maar een paar centimeters, en dien je niet te compenseren in je stijgbeugellengte. Dat verschil kan je goed opvangen in je buigzame enkel gewricht. Moest je ooit je heup laten vervangen, denk er dan maar aan om je been iets langer of korter te laten maken. Echt hoor, ik spreek uit eigen ervaring. Bij deze afwijking heb je niet de indruk scheef op je paard te zitten of naar een kant weggedrukt te worden. Je zitvlak komt steeds horizontaal op je symmetrische zadel.

Jouw zadel is perfect, Marieke, en je hebt twee jonge gelijke benen en je geeft aan dat je naar links wordt geduwd. Bij jou gaan we dan toch wat verder dienen te zoeken, hé.

Je paard is links gebogen.

Je Jolieke is duidelijk een naar links gebogen paard, met een zwaardere aanleuning op rechts en spoort achteraan steeds wat meer links. Bij een links gebogen paard worden de ruggenspieren rechts, door de verlenging meer onder spanning gezet. Door deze spanningsverhoging komen de rechter ruggenspieren meer naar boven, en dus hoger dan de linker ruggenspieren te liggen. Logisch dus Marieke dat je steeds naar links, naar het laagste punt aan het wegglijden bent. Een kleine afwijking kan natuurlijk wel in een zijdelingse buiging van je eigen ruggengraad opgevangen worden.

Je paard medisch in orde?

Oh, je vertelt mij nu ook dat je Jolieke een lichte vorm van kissing spines heeft en soms met jou wegrent. Rij je Jolieke dan toch maar wat meer voorwaarts neerwaarts, met een duidelijk ondertredende achterhand. De hierdoor ontstane opwelving van de rug zal toch wat soelaas brengen voor dit medisch mankementje. Maar dit verder oplossing behoort tot een ander hoofdstuk, komt allemaal wel goed hoor.

Je paard rechtrichten.

Voor jou, Marieke, zal de oplossing voor je scheef zitten erin bestaan, je Jolieke recht te richten en hem een gelijkmatige en lichte aanleuning op het bit te leren nemen.

Begin maar met op de hoefslag zijn hals afwisselen links en rechts in te buigen, en steeds de nageeflijkheid van links naar rechts te veranderen. Jaja, na een paar meters wens ik die nieuwe halsbuiging steeds te zien verschijnen. Je kan natuurlijk ook slangenvoltes met heel veel bogen rijden met een grote aandacht voor de linker buiging en probeer maar wat meer aanleuning te zoeken op de linker teugel. Tijdens de rechterbuigingen zoek je nageelfijkheid op de rechterteugel, terwijl je ter gelijker tijd op zoek gaat naar meer constant contact aan de linkerzijde. Je kan zo een zwalpende lijn ook op de middellijn rijden, maar dat vraagt veel mee inkadering van de achterhand met je beenhulpen dan tegen de hoefslag. Voor het rechtrichten kan je ook de zijgangen gebruiken, maar dat behandelden wij reeds in een ander artikel.

Snel een beter resultaat.

Prettig om te merken Marieke, dat we reeds na tien minuten zweten op de hoefslag, een rechtgericht Jolieke krijgen, waar je lekker symmetrisch kan blijven op doorzitten, zonder opzij te zakken.

Zo, je hebt gevoeld wat je diende te voelen, maar het opzoeken van die gelijkmatige aanleuning en rechtgerichtheid zal wel een opgave zijn voor de eerstkomende maanden.

Meer hippische interesse?

Dressuurlessen in lichtheid krijgen

Hippische leerboeken lezen

Hippische presentaties voor je vereniging

Meer voldoening zoeken