107 Met geen stokken op de trailer te krijgen!

Met geen stokken op de trailer te krijgen! Aangename ervaringen creëren.

Ik kan niet op training komen

Ik ga er vandaag niet op training geraken Dré, mijn Jolieke is met geen stokken op de trailer te krijgen!

Marieke stelt niet de vraag of ik een handje wil helpen met laden, mogelijks weet ze dat ik door mijn ouderdomswijsheid (Ha, je kan dat ervaringen noemen) nooit inga op de vraag om een paard te helpen laden. Er zijn genoeg mensen die daar hun specialiteit van gemaakt hebben en dat ook nog op een deskundige manier doen. Ik weet ook wel dat er nog veel meer ‘would be’ specialisten zijn die met volle geweld op zo’n situatie proberen in te spelen. Maar voor een gemotiveerd lesklantje doe je toch al eens wat meer, zeker als je wat voorgeschiedenis van de combinatie kent.

Voorgeschiedenis kennen

Marieke is een wat onzeker typetje maar met een hart vol goesting om dressuur te rijden. Zij heeft haar vier jarige Jolieke een paar maand geleden zadelmak en toch al wat aangereden aangekocht. Verstandig van haar om toch eerst bij haar thuis wat dressuurlesjes te nemen, om haar Jolieke beter te leren kennen en haar eigen zelfvertrouwen een boost te geven. Jolieke blijkt zich te ontpoppen als een temperamentvol, gevoelig maar eerlijk paard en Marieke wil nu bij mij thuis komen lessen. Een jong paard dient immers ook op verplaatsing te leren presteren, zeker als je de intentie hebt om wedstrijden te rijden.

Eerste poging mislukt

Een paar weken geleden deed Marieke haar eerste poging om tot bij mij te geraken, maar dat was toch wat verkeerd uitgedraaid. Niet goed voor het opbouwen van je zelfvertrouwen, als je trailer op een drukke autosnelweg begint te slingeren en je uit veiligheidsoverwegingen naar de pechstrook wordt verwezen. Marieke’s adrenaline niveau stijgt natuurlijk ten top als ze bemerkt dat Jolieke met zijn hoofd en voorbenen over de achterklep naar buiten hangt.

Zij krijgt gelukkig van Jolieke nog een voorbijvliegend minuutjes de tijd om een reserve touw aan de halster te bevestigen. Dan besluit Jolieke maar om volledig over de achterklep te klauteren en pardoes op het natte asfalt van de autosnelweg neer te poffen. Dit terwijl de vrachtwagens met de vlam in de pijp voorbijsnellen op het naast liggende rijvak. Marieke zet na wat angstmomenten haar Jolieke terug op de trailer en ik tref haar en haar vriendin een kwartiertje later zwaar hyperventilerend aan op de eerstvolgende afrit.

De situatie analyseren

Uit een korte ‘Root cause analysis’ (Mooie term hé) blijkt dat je Jolieke best niet met een aftands touw bevestigd. Een stevig en relatief kort touw of kettinkje in de trailer is aangewezen. Natuurlijk steeds voorzien van een snelsluiting van goede kwaliteit. Als secundaire preventiepunten komen de stevige bevestiging van het middenschot en het sluiten van de opening boven de klep naar voor.

 Een tweede poging wagen

Wij zijn nu een paar weken verder, Jolieke is snel hersteld van zijn schaafwonden, wordt thuis reeds verder doorgetraind en is ook reeds met de trailer naar de cluboefening gebracht. Het moment is aangebroken om terug tot bij jou te komen voor de training Dré.

Maar de telefoon rinkelt en: ‘Jolieke wil niet op de trailer gaan Dré, ik kan dus niet op les komen vandaag, sorry hoor’, klinkt het toch wat wanhopig aan de andere kant van de lijn. Ik spring dadelijk in mijn wagen en snel naar jou toe Marieke, laat alles maar staan zoals je bezig bent.

De omgeving klaarmaken

Verplaats je trailer tot tegen de stallingen Marieke, dan is er toch reeds één zijde waarlangs Jolieke niet meer kan uitbreken. De andere kant van de loopplank barricaderen wij wel met een serie springbalken en twee staanders. Deze plaatsen wij natuurlijk in ‘funnel’ vorm en volledig tegen de trailer aansluitend. Juist zoals de cowboys hun paarden in een kraal drijven.

Neem maar een koordje en bevestig je toegangsdeurtje vooraan maar, zodanig dat het steeds open blijft staan. Een prooidier ziet graag een uitgang om vooruit te kunnen ontsnappen, en dat te kleine deurtje kan helpen om het einde van de tunnel te zien.

Goed gedaan Marieke, je hebt reeds wat voeder in de trailer gereedgezet, in een kommetje dan nog wel, zodat je het voedsel zelf kan aanbieden. Dat hooinet beperkt wel wat onze handelingen om je Jolieke vast te binden, maar laat toch maar hangen.

Paard en ruiter klaarmaken

En nu gaan wij toch maar je Jolieke zelf klaarmaken om de finale te spelen hé. Doe hem maar zijn gewone hoofstel op, daarboven een halster en bevestig maar een longe aan de trensringen. Zo hebben wij toch iets meer te vertellen en zijn wij ook reeds klaar om Jolieke straks in de trailer vast te binden. Mag ik de handschoenen van je papa even gebruiken? Aan handen vol blaren tgv een doorschurende longe heb ik ondertussen een grote aversie gekregen.

Marieke verzekert mij dat ze geen stokken of zwepen tijdens haar pogingen tot laden heeft gebruikt, en dat bemerk ik ook bij het klaarmaken van haar Jolieke.  Jaja, ik weet dat je Jolieke heel gevoelig is voor zwepen, maar geef mij toch maar je gewone dressuurzweep.

Op een tiental meter van de trailer exciteer ik Jolieke op een kleine volte rondom bij. Neen er wordt niet geslagen of geschopt. Wel wil ik zijn verblijf op afstand van de trailer ongezellig maken. Een vervelende versterking geven noemt men, voor een gedrag dat men niet wenst.

Respect en vertrouwen voor de begeleider

Ik bemerk dadelijk dat Jolieke niet veel respect heeft voor mij als (bege)leider, hij loopt nogal door het mondstuk heen. Eerst en vooral wens ik gehoorzaamheid, gewoon aan de hand, met mij meelopen en stoppen als ik stop, spontaan reagerend op mijn lichaamstaal. En ja, hier dien ik hulpen te geven die boven zijn reactie drempel uitstijgen. Ik speel hier de dominante merrie en Jolieke moet tevreden zijn met het volgen van zijn leider. Naast mij lopend krijgt Jolieke lichte activeringen van de dressuurzweep. In de kudde wordt een paard door de leidende hengst bijtend voortgedreven in de gewenste richting. Eigenlijk plaats ik Jolieke hier in een onderdanigheidspositie, voortgedreven door de leidende hengst en beperkt worden in het voorwaarts gaan door de leidende merrie. En ja hoor Jolieke is eerst wat verbaasd over wat er allemaal gebeurt, maar zijn instincten vertellen hem snel zijn onderdanige plaats in de kudde.

Met weinig tevreden zijn

En dan maar op de trailer aflopen, ik als leidend dier een beetje vooruit en recht naar de trailer toe kijkend. Hoe dichter wij de trailer naderen hoe minder wij de vervelende versterkingen (Toucheren met zweep) toepassen. Wij wensen dat Jolieke aangename ervaringen opdoet bij het naderen en zeker in de trailer. Wat leuk zeg, van de eerste poging zet hij reeds een onrustige stap op de rubberen loopplank. Hoera, hoera, en wij versterken dit gedrag op een aangename wijze. (Belonen noemde men dat vroeger).

Zelf het paard van de trailer halen

Wijzelf halen Jolieke terug van de loopplank, waar niets vervelends gebeurd is, en begeleiden hem terug naar het vervelende werk op dat kleine voltetje, ver (10m) van de trailer verwijderd en stormen terug op de trailer af. Bij iedere poging merken wij dat hij een pasje verder op de loopplank gaat staan. Na een tiental pogingen sprint Jolieke als een ervaren paard tot diep in de trailer, zijn leider achterna.

Allemaal toch heel eenvoudig, je paard tussen vervelende- en aangename versterkingen steken om het gewenste gedrag te bekomen.

Neem nu zelf maar over Marieke, je bent toch een schooljuf en weet dus als de beste dat veelvuldige herhalingen tot een automatisme leiden.

Tot de volgende keer Marieke, dan geraak je zeker tot bij mij thuis om lessen.

Meer hippische interesse?

Dressuurlessen in lichtheid krijgen

Hippische leerboeken lezen

Hippische presentaties voor je vereniging

Meer voldoening zoeken