53 Mijn vreemde been komt over je rug tevoorschijn!

Mijn vreemde been komt over je rug tevoorschijn! Opstijgen voor de eerste maal.

Met passie zadelmak gemaakt

En waarom doe je die teugels nu anders aan en kom je met dat stoeltje naast mij staan Dré? Ik ken dat spelletje wel hoor, want voor mijn zwangerschap heb ik dat ‘elders’ reeds meegemaakt, je denkt mij te bestijgen he?

Kennismaking aan de hand

Ja, Lucy, het is zover, alle voorbereidingen zijn volgens mij geslaagd en nu komt het toch wel ultieme moment voor mij, mijn rechterbeen voor de eerste maal over je elastische rug leggen, ook al heeft iemand anders dat voor mij ook reeds gedaan. Andere paardenliefhebbers kunnen perfect tevreden zijn met enkel zadelmak maken, of zelfs enkel naar jou te kijken of te verzorgen, maar mijn waarden liggen toch wat anders. Mijn ‘tevredenheid’ wens ik te zoeken in het steeds verder verleggen van je fysieke en mentale grenzen en dit met respect voor eigen persoonlijkheid en lichamelijke mogelijkheden.

Een stabiele helpende hand

Prettig dat ik kan terugvallen op een helpende hand van het vrouwke, want blijven stilstaan gedurende het opstijgen heb je schijnbaar niet meegekregen tijdens het zadelmak maken. Het opstijg krukje dient meermaals meeverhuisd te worden om in pool position te kunnen geraken. Een lekker stukje appel en ook wat verbale vermaningen maken van jou zeker een stilstaand paard, Lucy, maar dat kan toch enkele dagen duren.

Bokken en stijgeren staan niet in het woordenboek

Een hele opluchting toch als je jonge paard tijdens de eerste passen niet steigert of bokt, maar reeds mooi over de rug loopt, reageert op je beenhulpen met vooruit gaan en links en rechts gaat als je wat aan de teugels trekt. Het voorafgaandelijk longeerwerk en werk aan de hand werpt hier duidelijk zijn vruchten af.

Voortdoen op de longeervolte

Natuurlijk beginnen wij eerst met een rustig partijtje stap en daarna ook wat drafwerk, juist zoals wij dat tijdens het longeren hebben geleerd en zelfs op dezelfde volte. De longe is nu rechtstreeks aan het trensje bevestigd zodat het vrouwke wat ondersteuning kan geven, maar gelukkig blijkt dit niet noodzakelijk. Eerst blijven wij op de volte waar er reeds gelongeerd is en dan kiezen wij voor de wijde vlakte, de volledige dresssuurpiste. Tijdens het werk aan de hand heb je de ganse piste voorafgaandelijk reeds kunnen verkennen Lucy en witte hekjes, jury kot, kabouters, vlinders, tractor e.a. worden niet meer als kwaadaardige spoken aanzien.

Hoeft niet op de hoefslag te lopen

Waar je op de piste loopt is voor mij van weinig belang, als je maar links of rechtsom loopt, in de richting die ik je voorstel, dan ben ik al tevreden. Op de hoefslag rijden en hoeken uitrijden staan de eerste weken nog niet op het menu.

Regelmaat en looplust ontwikkelen

De eerste weken zullen wij vooral op zoek gaan naar ‘regelmaat’ in de beweging en over ‘diep en rond’ over de rug lopen. Aangezien je drie correcte gangen vertoont, ook onder mijn zware gewicht dat je moet torsen, kunnen wij direct op zoek gaan naar het juiste tempo. Vanaf het begin zal ik je looplust activeren, een iets hoger tempo dan normaal wordt opgezocht aangezien dit het rechtdoor blijven lopen toch bevordert. Deze voorwaartse drang zullen wij later in de africhting ombouwen naar impuls. Maar daar komen we binnen een paar maanden nog veelvuldig op terug, Lucy.

Meer hippische interesse?

Doorlaatbare dressuurlessen krijgen

Hippische leerboeken lezen

Hippische presentaties voor je vereniging

Meer voldoening zoeken