17 Werkwilligheid zit ook in de genen

Werkwilligheid zit ook in de genen. Dominante paarden zijn dikwijls minder werkwillig

Het verzet kaderen

Ben je zo wat tevreden van mijn gewilligheid Dré?

Op dit moment mag ik echt niet klagen van je inzet Frits, maar je bent schijnbaar vergeten dat wij toch wat moeten zoeken hebben om voor jou een gepast trensje te vinden. Ook met je singel en zadel dienden wij te experimenteren, en tot tweemaal toe was een lichamelijk probleem de oorzaak van wat weerstand. Samen met het vrouwtje hebben wij je kleine klachten ernstig genomen en naar oplossingen gezocht zodat je het niet nodig had om zwaar verzet te tonen. Wij beseffen dat bij het vertonen van weerstand tegen bepaalde gevraagde oefeningen er verschillende oorzaken kunnen zijn.

De vorige ruiter met de vinger wijzen

Mogelijks is het paard niet op een juiste manier behandeld geweest en liggen er dus mentale trauma’s aan de basis. Deze zijn moeilijk te achterhalen, en gelukkig hebben wij dikwijls de mogelijkheid om het moeilijke gedrag in de schoot van de vorige berijder te schuiven, zodat wij niet in eigen boezem dienen te kijken. Maar ook lichamelijke problemen kunnen aan de basis liggen van verzet, vroegere verwondingen, fouten in de lichaamsbouw, afwijkingen in het beendergestel, etc.., zijn dikwijls oorzaak van diverse gedragsproblemen. Niet vergeten dat er heel wat irritatie bij het paard kan ontstaan door niet passend of knellend harnachement. Of misschien doen er zich verschillende problemen op eenzelfde moment voor en wordt het moeilijk om de bomen in het bos nog te zien staan?

Soms is het beter afscheid te nemen

Wat was ik er fier op dat ik alle paarden door mij gereden tot prestaties heb kunnen aanzetten. Maar er bestaan ook paarden die niet graag werken, waarvoor alles teveel is. Ja Frits, één van je voorgangers heb ik onder lichte druk, na twee jaar zoektocht, van het hof geschopt. Daar ben ik nog altijd niet fier over, maar ik ben er wel gelukkig van geworden.

Eén van je andere voorgangers was de dominantie in persoonlijkheid, en dat liet hij niet alleen aan zijn soortgenoten duidelijk blijken, maar ik maakte ook deel uit van zijn ideale omgeving. Ook deze prachtige vos met vier witte benen dacht ik uit ontgoocheling van de hand te doen, maar niemand wou hem hebben, neen ook niet gratis. Ik was dan wel verplicht om met hem verder te werken en ja, na een twee jaar durende strijd heeft hij zich tot het ware geloof bekeerd en zijn carrière als nationaal kampioen kunnen afsluiten. Maar jij mag blijven hoor Frits, maak je daar maar geen zorgen over.

Meer hippische interesse?

Doorlaatbare dressuurlessen krijgen

Hippische leerboeken lezen

Hippische presentaties voor je vereniging

Meer voldoening zoeken