8 Cavaletti om bewegingspatroon te verbeteren

Cavaletti om bewegingspatroon te verbeteren. Meer cadans verkrijgen in het drafwerk. Zowel bereden als onbereden.
Cavaletti om bewegingspatroon te verbeteren

Spelen met de afstand

Zeg Dré, waarom is die afstand tussen de cavalettis ondertussen al 2.2m geworden op de looplijn, ik dacht dat de normale afstand voor cavalettis in draf slechts 1.3m was? Cavalettis lopen, dat is toch alleen maar om mijn zinnen te verzetten, om eens wat anders te doen?

Gymnastiseren

Dat heb ik je nooit gezegd Frits, hier worden cavalettis gebruikt om te gymnastiseren, om je spieren lang en lenig te maken.

Harmonische beweging

Goed drafwerk dient toch een harmonisch beweging te zijn. Uit de natuurkunde weten we dat een harmonische trilling wordt bepaald door de amplitude en de frequentie. De amplitude, mooi woord hé, dat is de hoogte dat jouw benen van de grond komen en de frequentie is het aantal keer dat je benen de grond raken per tijdseenheid, dit wordt ook wel de periode genoemd. Door de cavalettis hoger of lager te zetten kan ik de amplitude van de draf bepalen en door de afstand tussen de cavalettis te vergroten of te verkleinen kan ik de frequente (paslengte) bepalen.

Bewegingspatroon

Het werk met cavalettis zal dus zeker de lichamelijke lenigheid verbeteren, maar ook bijdragen tot het installeren van het gewenste bewegingspatroon in de hersenen. Tijdens de gewone trainingen zijn we meestal op zoek naar meer verzameling, hierbij worden de spieren ontwikkeld om meer draagkracht te kunnen ontwikkelen. Met het verzamelend werk ontwikkelen dus korte dikke spieren die op kortere perioden een grote kracht kunnen ontwikkelen. Bij het bekijken van het gespierde lichaam van een honderd meter sprinter in de atletiek wordt alles duidelijker.

En wees gerust, verder gaan wij die cavalettis niet open trekken, deze afstand lijkt mij ook voor een grote knapperd (1.78m) als jij zowat het maximum, maar misschien kunnen wij ze nog wat verhogen, Frits? Hihi. Voor mij is het interessant om je verheven en ruime bewegingen over de cavalettis te bekijken.

Stretching

Maar het gevoel dat je mij meegeeft terwijl ik op je rug door de cavalettis draaf vertelt mij het bewegingspatroon, dat ik dien te zoeken bij het gewone dressuur werk. En daarbij, ook ik moet van de kinesitherapeut regelmatig mijn stretching oefeningen op mijn mat en tegen de muur doen, dat is ook niet voor mijn plezier hoor. Voor jou als jong paard is het nog om een beter atleet te worden, terwijl deze oefeningen voor mij als oud ventje bedoeld zijn om niet verder te degeneren.

Zo zie je maar dat cavaletti lopen naast de lichamelijke component ook een mentale invloed heeft op ons rijden.

Harmonische beweging

Voor  mij is het interessant om je verheven en ruime bewegingen over de cavalettis te bekijken? Maar het gevoel dat je mij meegeeft terwijl ik op je rug door de cavalettis draaf vertelt mij het bewegingspatroon dat ik dien te zoeken bij het gewone dressuur werk.

En daarbij, ook ik moet van de kinesitherapeut regelmatig mijn stretching oefeningen op mijn mat en tegen de muur doen, dat is ook niet voor mijn plezier hoor.

Voor jou als jong paard is het nog om een beter atleet te worden, terwijl deze oefeningen voor mij als oud ventje bedoeld zijn om niet verder te degenereren.

Meer hippische interesse?

Doorlaatbare dressuurlessen krijgen

Hippische leerboeken lezen

Hippische presentaties voor je vereniging

Meer voldoening zoeken