19 Verzameling 1: Het zwaartepunt bij verzameling

Bij het verzamelen wordt de achterhand dichter bij het zwaartepunt gebracht.
Het zwaartepunt bij verzameling. Het gezamenlijke zwaartepunt bevindt zich in het punt C.

Foto’s analyseren

Hey Dré, het is lekker aan het sneeuwen en het vriest, ik neem aan dat het je verveelt omdat je niet met mij kan trainen?

Bespaar mij je medeleven Frits, momenteel ben ik een analyse aan het doen van wat ‘verzameling’ nu eigenlijk inhoudt. Ik gebruik jouw foto’s daarvoor, hopelijk kan jij daarmee leven?

Gewicht op de achterhand

Bij verzameling neemt de achterhand meer gewicht op dan in het gewone werk, zegt men. Dus eerst eens kijken welk gewicht jij moet dragen Frits. Voor het gemak van redeneren nemen wij aan dat jij 700kg weegt en je gewicht aangrijpt in het punt B. Voor mijn gewicht neem ik 100kg, (Gelukkig is het wat minder hoor!) en mijn zwaartepunt grijpt aan in het punt A. Als we het rotatie-evenwicht rond het punt C berekenen ( Gh x b – Gr x a = 0) bemerken wij dat ons gezamenlijk zwaartepunt (Gt) van 800 kg aangrijpt in het punt C, dus heel dicht (op 1/7 van het lijnstuk AC) bij jouw zwaartepunt Frits.

Logisch, want jij weegt dan ook veel meer dan ikzelf. Het lijnstuk BC is dus 1/7 van het lijnstuk AB.

Wil je meer weten over verzameling, dan lees je best ook het volgende artikel, enjoy.

Meer hippische interesse?

Doorlaatbare dressuurlessen krijgen

Hippische leerboeken lezen

Hippische presentaties voor je vereniging

Meer voldoening zoeken