20 Verzameling 2 – Reacties

André Geeroms – Frits

Reactie krachten

En nu je ons gezamenlijk zwaartepunt bepaald hebt, Dré, wat ga je daar nu mee doen?

De resultante van 700kg verticaal gewicht zal door andere krachten dienen opgeheven te worden, willen wij het totale gewicht (Gt, is gewicht van het paard en de ruiter) door het inwerken van de zwaartekracht niet op de grond laten smakken. Dit zal dienen te gebeuren door tegenovergestelde krachten uit te oefenen op de externe ondersteuningspunten, en dat zijn deze waar het paard met de hoeven afsteunt op de grond, in dit geval een voorbeen (Rv) en een achterbeen (Ra).

Ondersteuningsfase

Maar dat de ondersteuningsfase in draf steeds op twee benen gebeurt, dat wist je zelf ook al hé Frits. Het aangrijpingspunt van deze reactiekrachten is met een rood bolletje aangegeven op foto B en natuurlijk gaat de richting van deze reactiekrachten van ieder steunpunt naar het zwaartepunt Gt.

De reactie krachten Ra en Rv zijn op foto B aangegeven in een blauwe kleur, hun richting is nu bepaald door de gele lijnen te trekken van de ondersteuningspunten naar het zwaartepunt Gt.

Richting en grootte

Maar de grootte van deze twee reactiekrachten dient nog bepaald te worden. Om in evenwicht te zijn dient Gt gelijk van grootte en tegengesteld van richting te zijn aan Ra + Rv. De grootte en richting van Ra en Rv kunnen eenvoudig bepaald worden door het krachtenstelsel te meten op foto B en geeft als resultaat dat onze 700kg verdeeld wordt met 400kg (Rv) op je steunende voorbeen en 320kg (Ra) op je achterbeen. Neen Frits, Ra + Rb dienen niet gelijk aan 700kg te zijn, maar hun verticale projectie dient dat wel te zijn.

Heb je het nu al moeilijk om te volgen Frits? Het wordt nog erger hoor, haha.