21 Verzameling 3 – Reacties

André Geeroms – Frits

Ik had je toch gewaarschuwd Frits dat er nog meer analyse onderweg was.

Wij kunnen je reactiekrachten Ra en Rv ook nog ontbinden in hun verticale en horizontale componenten, wat eenvoudig af te meten is op het krachtenstelsel rechts op de foto C. De groene pijl Gt wordt door het oranje streepje in twee gedeeld, waardoor wij eenvoudig deze twee verticale componenten van de reactiekrachten kunnen afmeten, met het volgende resultaat: Gt= 700kg Rav= 360kg en Rvv=340kg Rvv/Gt= 48.5%

Hieruit blijkt dus dat je voorhand Frits, tijdens deze piaffe, nog slechts 48.5% opneemt van het totale bereden gewicht, terwijl de voorhand in een rust- of niet verzamelde houding veel meer gewicht opneemt, maar dat proberen wij hier verder nog uit te zoeken.

Laten wij echter niet vergeten dat jij, en ook alle andere paarden natuurlijk, met het voorbeen en het achterbeen ook nog een horizontale reactiekracht uitoefenen op de grond, dit zijn Rah en Rvh. Aangezien het zwaartepunt ook horizontaal in evenwicht dient te zijn zullen deze beide krachten gelijk dienen te zijn, maar met een tegengestelde richting. Op het oranje lijntje van het krachtenstelsel kunnen wij de grootte aflezen: Rah = Rvh = 90kg. In mensentaal betekent dit, dat als wij op spekglas ijs en met tot op de naad versleten hoefijzers zouden piafferen, je voorbenen naar voor zouden uitglijden terwijl je achterbenen naar achter zouden uitschuiven, aangezien de gladde ondergrond de horizontale krachten van 90kg niet kan leveren.

Ik weet het Frits, jij wordt van deze uitleg niet wijzer, maar je weet door ervaring wat je met je lichaam moet doen, en ik zie nu klaar in deze materie en dat maakt mij tevreden. Samen gaan we het dus wel aan kunnen.