19 Verzameling 1 Zwaartepunt

André Geeroms – Frits

Foto’s analyseren

Hey Dré, het is lekker aan het sneeuwen en het vriest, ik neem aan dat het je verveelt omdat je niet met mij kan trainen?

Bespaar mij je medeleven Frits, momenteel ben ik een analyse aan het doen van wat ‘verzameling’ nu eigenlijk inhoud. Ik gebruik jouw fotos daarvoor, hopelijk kan jij daar mee leven?

Gewicht op de achterhand

Bij verzameling neemt de achterhand meer gewicht op dan in het gewone werk, zegt men. Dus eerst eens kijken welk gewicht jij moet dragen Frits. Voor het gemak van redeneren nemen wij aan dat jij 600kg weegt en je gewicht aangrijpt in het punt B. Voor mijn gewicht neem ik 100kg, (Gelukkig is het wat minder hoor!) en mijn zwaartepunt grijpt aan in het punt A. Als we het rotatie evenwicht rond het punt C berekenen ( Gh x b – Gr x a = 0) bemerken wij dat ons gezamenlijk zwaartepunt (Gt) van 700 kg komt aan te grijpen in het punt C, dus heel dicht (op 1/7 van het lijnstuk AC) bij jouw zwaartepunt Frits.

Logisch, want jij weegt dan ook veel meer dan ikzelf. Het lijnstuk BC is dus 1/7 van het lijnstuk AB.