50 Je Nieuw paard met oud harnachement?

Nieuw paard, oud harnachement? Het harnachement aanpassen aan de fysionomie van zowel ruiter als paard.

Dus je hebt besloten met mij van wal te steken Dré, je weet toch dat ik een vrouwelijk exemplaar ben?

Een paard heeft weinig zelfbewustzijn

Jij gaat toch ook niet beginnen over nieuw harnachement Lucy, menselijke vrouwen zijn zeker gespecialiseerd in nieuwe en mooie dingen. Maar jij kan geen interesse hebben voor mooi zijn, daarvoor is jouw zelfbewustzijn als paard veel te laag. We zitten dan zeker op dezelfde lijn, Lucy, ook ik als menselijk mannen exemplaar heb daar minder interesse in. Maar alles wat ik gebruik om jou naar mijn pijpen te laten dansen (Niet verkeerd begrijpen aub) moet wel van goede kwaliteit zijn, zodat niets materieels je verdere ontwikkeling kan belemmeren.

Een passend hoofdstel

Oh, ik heb van het vrouwke toch een splinternieuw hoofdstel gekregen. Een wat kleinere maat voor je heel edele hoofd, cob size noemt dat zeker. Met fijne soepele teugels voorzien van lederen stops die redelijk dicht bij elkaar liggen. Deze teugels liggen licht tussen mijn vingers en in geval val nood helpen de stops om de teugels niet door mijn hand te laten trekken. Vlakke lederen teugels glijden bij een zwetend paard wel gemakkelijk door de vingers, terwijl antislib rubberen teugels nogal veel plaats innemen tussen mijn toch grote vingers, vind ik dan toch.

De neusriem is van groot belang

Juist, de neusriem is toch van groot belang om een gezellige aanleuning te bekomen. Voor het aanrijden van onze paarden kiezen wij nu steeds voor een brede gecombineerde neusriem. Het lichte sperriempje laat voldoende vrijheid aan de neusgaten om vlot te kunnen ademen en belemmert het te ver opensperren van de mond en voorkomt een onrustige tong. Zo een brede zachte neusriem oogt heel mooi, maar het belangrijkst is toch dat de sluitingskant voldoende breed is. Het puntcontact met de onderkant van de kaakbeenderen kan anders, bij veel kauwende paarden, aanleiding geven tot irritaties van de huid en drukvlekken. Overal zie ik nu ergonomische hoofdstellen verschijnen, dewelke zekere verbeteringen kunnen betekenen voor het comfort van het paard. Maar laat je toch niet meeslepen met de marketing machine dewelke ook in de hippische sector welig tiert.

Soorten bitten in overvloed

Even in onze voorraadbak aan bitten krabben en het bruikbare bit komt wel naar boven. Het gevonden bitje is een dubbel gebroken water trensje dat volgens mijn schuifmaat 12 cm breed is en 16 mm diameter. Het is ook met sweet iron bekleed, men beweert dat dit aanleiding geeft tot meer schuimvorming op de paardenmond, maar dat heb ik persoonlijk nog niet echt kunnen vaststellen. Eigenlijk geef ik voorkeur aan een bustrens, maar dit beschikbare bitje gaat ook de job wel klaren. Regelmatig hoort men dikke bitten en ook rubberen bitten aanbevelen bij jonge paarden, maar daarvan hou ik eigenlijk niet. Een passend mondstuk is zeker van het allergrootste belang, maar dat dient ook niet overroepen te worden. De meeste mondproblemen van het paard beginnen niet bij het mondstuk, maar bij de harde inwerking van de ruiter handen. Een weerstandbiedende en nagevende hand is bij de meeste ruiters nog steeds geen bekend begrip.

Mag je echt niet aan de teugel trekken?

De meeste wel opgevoede instructeurs beweren dat je niet aan een teugel mag trekken, maar van deze gedachtegang ben ik geen groot volger. Mijn afgerichte paarden lopen steeds met een heel lichte aanleuning en met een lekker schuimbekje. Maar beweren dat tijdens de weg daar naartoe nooit aan de teugel getrokken wordt, dat zou ik beschouwen als mijn lezers een rad voor de ogen draaien. Ja, Lucy, ik had het tijden het zadelmak maken al bemerkt dat jij aan het leren was om je met een ruk te bevrijden van de niet nagevende hand van de jonge berijder. Met een goed mondstuk, aangepaste teugels en de nodige trekkracht van mijn weerstand biedende, nagevende hand zal ik er wel in slagen je terug licht in de hand en doorlaatbaar te maken.

Een passend zadel voor paard en ruiter

Wij moeten voor jou ook nog een passend zadel hebben, want ik bemerk dat de achterkant van mijn zadel vrijkomt van je rug bij het aansingelen. Voorlopig lossen wij dit op met een ondersteunend schapenvachtje. Maar bij mijn zoon hangt sinds een paar jaar nog een bruikbaar zadel aan de haak. Dit zadel schijnt perfect te passen voor jou Lucy, een paar grondige poetsbeurten en wij kunnen hiermee samen aan de slag. Als je onder dit ervaren zadel loopt zoals je voorgangers, dan word ik zeker een gelukkig mens. Aan mijn hoogste hippische waarde ‘Competitiviteit’ zal hierdoor zeker een bijdrage geleverd worden aan mijn zoektocht naar ‘voldoening’.  19 jaar geleden werd ik met dit zadel met onze hengst Tonio met die zadel nationaal kampioen bij de 5-jarige paarden. Met dit ervaren zadel bracht mijn echtgenote Tonio succesrijk naar de Intermediaire en werd mijn zoon met Wotan meerdere malen vice-nationaal kampioen in de koninginnen klasse van de LRV. Ook al heeft de vorm van mijn kont de laatste jaren wel wat transformatie ondergaan, de op maat gemaakte zadels van vader Crassaert liggen mij redelijk goed. (Oh, ik ben vergeten van sponsoring te vragen voor deze reclame). De passende singel is natuurlijk ook van groot belang. Een soepele singel waarbij de gespen, ver verwijderd zijn van de bewegende paarden elleboog, zijn volgens mij hiervan de belangrijkste kenmerken.

Sporen bij je jonge paard

Volgens een ander axioma mag je een jong paard niet met sporen rijden! Oei, dan zal ik voor de zoveelste maal doelbewust gezondigd hebben tegen deze basisregel. Een goed ruiter heeft een perfecte controle over zijn beengebruik en kan een jong paard dus aanrijden met sporen aan zijn hielen, zonder enig contact van de spoor met het gevoelige paardenlichaam.

Voorwaartse drang ontwikkelen

Een goed bit en sporen horen tot de uitrusting bij het paardrijden en zijn goede hulpmiddelen om het paard in bepaalde gevallen aan te zetten tot het vertonen van het door mij gewenste gedrag. Omdat bokken en steigeren gedragingen zijn die steeds getoond worden door een afremmend, terughoudend paard, is de voorwaartse drang ontwikkelen in de drie gangwijzen op dit ogenblik het door mij gewenste gedrag dat ik van jou verwacht Lucy.

Helm nodig

En ja hoor, bij het aanrijden van jonge of onbetrouwbare paarden zal ik ook steeds mijn beschermende tok dragen.

‘De’ waarheid bestaat niet

En weet je Lucy, dat iedereen door zijn eigen ervaring een persoonlijke kijk heeft opgebouwd betreffende dit onderwerp. Ik vertel hier dan ook maar mijn eigen waarheid, maar er bestaan zeker nog vele andere waardevolle waarheden.

Meer hippische interesse?

Doorlaatbare dressuurlessen krijgen

Hippische leerboeken lezen

Hippische presentaties voor je vereniging

Meer voldoening zoeken