118 De lange weg naar verzameling

De lange weg naar verzameling loopt over schouderbinnenwaarts
De lange weg naar verzameling loopt over schouderbinnenwaarts

Alles begint met het kunnen dromen.

Ik kijk regelmatig naar FB fimpjes Dré, waar ze bij die Iberische paarden de achterhand sterk doen ondertreden. Ik neem aan dat je bedoelt dat ze gezellig aan het piafferen zijn, Marieke. Ja, juist, ik zou dat ook willen kunnen en daar alles over weten. Kun je  mij eens uitleggen hoe dat  moet gebeuren? Euh, euh, zo eenvoudig is dat allemaal niet, Marieke, maar ik kan je wel heel kort uitleggen welke weg je daarvoor dient af te leggen, hoor.

De juiste start nemen.

Je hebt reeds een mooie schimmel Spanjaard die al wat verder is afgericht, dat is toch al heel wat. Maar hoe dikwijls train je die witte per week. Tot hiertoe eenmaal per week Dré, maar kortelings krijg ik de mogelijkheid om dat op te voeren tot 3 à 4 maal per week. Dat klinkt al wat realistischer Marieke, met die inzet zie ik het wel zitten om je naar boven te helpen.

Wij zijn nu een paar weken samen aan het werken en je schimmel begint reeds aardig over de rug te lopen, met een nageeflijke hand. Daarnaast hebben wij toch ook als de voorwaartse drang kunnen ontwikkelen. Dat zijn de basiszaken die wij tijdens onze ganse traject moeten bestendigen.

Ik zal je nu proberen de weg naar die hoge verzameling, in een notendopje, uit te leggen.

Eén achterbeen trainen tijdens de schouderbinnenwaarts is de kern.

Om ons paard naar de verzameling te leiden zullen wij de schouderbinnenwaarts dienen op punt te stellen. Deze heeft tot doel om één achterbeen, het binnen achterbeen, aan te zetten tot meer ondertreden, naar het zwaartepunt toe. Daarom dient het paard in de schouderbinnenwaarts gebogen te zijn in langsrichting en de voorhand dient naar binnen gesteld te zijn. Waw, dat is al  niet niets toch, maak dat maar eens wijs aan je Spanjaard! Mooie inbuiging, en ook overbuiging, op kleine voltes en deze meenemen op de hoefslag zullen hiervoor de weg effenen.

En dan dient je beestje bij die buiging ook nog schuin te lopen. Met de voorhand die kruisend (Scharend noemt dat) voorwaarts gaat en een achterhand die rechtdoor loopt.

Onafhankelijke éénzijdige hulpen ontwikkelen.

Ook voor de schouderbinnenwaarts hebben wij voorbereidende oefeningen nodig. Ons paard, en ook jij Marieke, zullen nu eerst moeten leren weg te gaan voor een eenzijdige teugel- en beenhulp, zonder stil te vallen of zonder weg te stormen. Het beheersen van de ‘onafhankelijke hulpen’, waarbij je met ieder lichaamsdeel iets anders doet, is een struikelsteen voor heel veel ruiters. Probeer maar eens een glas wijn te drinken met je linkerhand, terwijl je met je rechterhand een schroevendraaier gebruikt.

Voorbereidende oefeningen.

Maar die eenzijdige hulpen kunnen wij ook voorbereiden, door keertwendingen om de voorhand en om de achterhand. Met wat inzicht leren wij dat reeds vroeger, aan de hand. Of tijdens het opzadelen dient je paard toch ook weg te gaan voor jouw signalen. Hier wordt het wijken voor de kuit eigenlijk vanzelf geboren. Daarom gaat het wijken voor de kuit de schouderbinnenwaarts vooraf in de training en de dressuurproeven.

Rechtrichten is noodzakelijk.

Tijdens die verzamelende oefeningen zal je Jolieke ook wel wat scheef komen te lopen. Door een vleugje schouderbinnenwaarts lijnen wij dan de achterhand en de voorhand op elkaar uit. Oh,ja, en om je paard recht te richten in de hals zullen wij ook wat renvers moeten kunnen inbrengen. Het appuyeren en de travers zijn zowat de voorlopers van de renvers en dienen wij ondertussen ook te beheersen.

Het tweede achterbeen erbij halen.

En dan moeten wij de beide achterbenen nog onder de massa krijgen bij een verhoogde oprichting. Daarvoor gaan we de draf verder verzamelen met behoud van de voorwaartse drang (Impuls).

Ja, Marieke, we zijn nu bij de mobilisatie aangeland, dewelke wij verder gaan cultiveren tot de piaffe en de passage.

Er is nog veel meer om te genieten.

Moest je binnen 5 jaar nog goesting en inzet hebben, dan kunnen wij samen nog naar de levade toe werken. Hierbij staat de achterhand juist onder het zwaartepunt van je paard. Dit is de hoogst mogelijke verzameling en daar was je toch naar op zoek hé?

Vanuit de levade kunnen ook de schoolsprongen: de courbette en de capriole ontwikkeld worden. Tegen dan zal je mooie schimmel reeds een echte witte geworden zijn en veel spieren bij gekregen hebben. Maar ik denk dat je al heel tevreden zal zijn met een mooie piaffe, of niet soms?

Een duidelijk plan hebben.

Zet alle voormelde oefeningen maar eens op een rijtje, in de juiste volgorde, Marieke. Dan krijg je je trainingsschema voor de eerstkomende jaren klaar voor ogen. En vergeet niet je goed te laten begeleiden, want misstappen in de africhting worden steeds duur betaald.

Meer hippische interesse?

Dressage lessons in lichtheid krijgen

Hippische leerboeken lezen

Educational workshops voor je vereniging

Meer voldoening zoeken