31 Trens & stang deskundig gebruiken

Er bestaan verschillende soorten teugelvoeringen bij trens en stang
Trens & stang deskundig gebruiken. De hand van de ruiter de bepaalt de juiste inwerking

De laatste tijd rijden wij meestal op trens & stang teugelvoering Frits, wat zijn jouw ervaringen daarrond?

Doorhangend stangteugeltje gewenst

Voor mij maakt dat niet veel uit Dré, zolang je maar met een loshangend stang teugeltje rijdt heb ik daar geen hinder van. Bij het aanleren van nieuwe oefeningen of bij het aannemen van de teugels durf je die stang toch wel eens aan te spannen, maar voor de rest hangt die stang erbij voor spek en bonen.

Stang als statussymbool

Zoals met sporen mogen rijden, een lange jas en buishoed mogen dragen, is ook met trens en stang toch wat een statussymbool in het ontwikkelingsproces van de ruiter.

Vele jonge combinaties verlangen daarom naar het moment om met trens & stang teugelvoering te rijden, maar trekken continue aan de dunnere stangteugel even hard als aan hun trensteugels. Het is afhankelijk van de hefboom verhoudingen, maar de mechanica leert ons dat een stang meestal 5 maal sterker inwerkt op de paardenmond dan het trensje. Ruiters die met 20kg (ja, en zelfs met meer gewicht) aan de trensteugel trekken veroorzaken met een trensje een belasting van 20 kg in de paarde mond. Deze 20 kg op de stangteugel zetten betekent dus 100 kg in de paardenmond, en daar kan je als paard niet meer mee lachen.

Trens en stang afzonderlijk bedienen

Als je een stang nodig hebt betekent dit meestal dat er iets mis is met je rijkunst. Vele ruiters rijden met die twee teugels in hun handen zonder te weten hoe ze daar dienen mee om te gaan.

Het is belangrijk de trens- en stangteugel onafhankelijk van elkaar te kunnen gebruiken en enkel wanneer het nodig is. Daarom worden trens en stangteugel niet met dezelfde vingers vastgehouden.

Diverse teugelvoeringen

Jaja Frits, ik weet het dat wij hier in huis niet allen dezelfde teugelvoering hebben, daar is niets mis mee en er zijn nog veel andere manieren met allemaal hun voor en nadelen. Terloops even vermelden dat een ruiterhand niet stil dient te staan alsof het in beton is vast gegoten, maar wel rustig en verend. Een goede communicatie met je paard start bij weten en voelen wat je met je polsen, handen en vingers doet.

Meer hippische interesse?

Doorlaatbare dressuurlessen krijgen

Hippische leerboeken lezen

Educational workshops voor je vereniging

Meer voldoening zoeken