86 Verspringt mijn paard toch wel van galop!

Verspringt mijn paard toch wel van galop! Dat is veelbelovend voor de vliegende wissel.

Een contra galop probleem

Bij het rijden van een gebroken lijn in galop verspringt mijn Jolieke steeds van galop Dré, en zondag moet ik reeds op wedstrijd.

Conditoneren van de galophulpen

Laat ons dan maar eens eerst naar je gewone galopwerk kijken, Marieke, begin maar eens met een gewone grote volte te rijden. Bij het rijden van een grote volte leg je steeds je buitenbeen wat achteruit terwijl je binnenbeen op zijn normale plaats aan de singel blijft liggen en lichtjes wordt aangedrukt. Neen, je duwt niet echt met je binnenbeen tegen de paardenromp, maar je onderhoudt met dit binnenbeen een voortdurend maar onzichtbaar contact. Je legt dit been ‘a fleur de…’ zoals de Franstaligen dat zo mooi zeggen. Dit minimaal contact van je binnenbeen wordt voor je Belzibuth een duidelijk teken voor de linker of rechter galop. Het linkerbeen ‘a fleur de’ is linker galop, je rechterbeen ‘a fleur de’ zal rechter galop betekenen. Rij nu maar de ganse piste rond in galop, en ja bevestig dat kleine ‘a fleur de’ signaaltje maar overal en altijd aan je Jolieke.

Galop verzameling verhogen

En nu je grote volte spiraalsgewijze verkleinen naar een zo klein mogelijk cirkeltje, Marieke. Ja, ga het punt maar opzoeken waar je Jolieke het lastig krijgt om nog te galopperen, daar ligt echt het trainingsmoment voor het verhogen van de verzameling van je galop. Tijdens dit werk leg je natuurlijk je buitenbeen wat meer achterwaart om te beletten dat je Belzibuth zijn achterhand naar buiten zou zwaaien om aan de verhoogde belasting op de achterbenen te ontsnappen. Denk er gerust maar aan om de achterhand zelfs wat naar binnen te plaatsen, een beetje travers in de kleine volte kan geen kwaad. En die traversvolte zullen wij later toch nodig hebben voor het ontwikkelen van galoppirouetten, maar dat is voor later, laat ons nu niet afwijken van het doel van onze training.

Van volte naar rechte lijn

Een prettig gevoel hé Marieke, die dragende, ondergebrachte achterhand op dat klein voltetje, dat is verzamelde galop, ja sla dat gevoel maar op je C-schijf op. Met een spiraallijn vergroot je nu je volte en neem datzelfde gevoel maar mee op een grote volte en verander niets aan je hulpen. Zie je wel, naar een paar pogingen kunnen jullie reeds verzameld galopperen op de grote volte, en straks gaan wij die verzameling ook op de rechte lijnen mee kunnen nemen. Natuurlijk valt je Jolieke regelmatig terug open, verzameling, veel gewicht brengen op je achterhand, is immers een lastige karwei. Aarzel niet om regelmatig terug te keren op die kleine volte Marieke, zo kunnen jullie beiden dat gevoel van verzameling terug oproepen en dit gedrag verder automatiseren.

Op middellijn aanspringen

Spring op de middellijn maar eens links of rechts aan Marieke, dan zien wij of je Jolieke jouw hulpgeving hiervoor begrepen heeft. Oh, niet dus, en zeker het naar rechts aanspringen schijnt heel moeilijk te liggen. Maak het voor je Jolieke maar eenvoudig Marieke, maak hem op de rechterteugel maar duidelijk nageeflijn, en ja hoor, zet die achterhand ook maar scheef naar rechts, zodat hij volledig op rechts gebogen is. Ik weet wel dat je in je proef geacht wordt om recht aan te springen, maar hier zijn wij gewoon aan het trainen. Eens jullie beiden begrepen hebben hoe dat aanspringen juist gebeurt zullen wij die rechtheid daar heel snel terug kunnen in plaatsen.

Bliksemsnelle reactie vragen

En zoals reeds vroeger aangegeven dient je Jolieke bliksemsnel op je binnenbeen aan te springen, op het moment dat zijn rechter voorbeen de grond verlaat. Je teugels ga je niet vieren, Marieke, maar je linker teugel blijft wat aangesloten terwijl je rechterteugel toch wat nageeft zodat de rechterschouder de mogelijkheid heeft om naar voor te komen en de rechter galop kan geïnitieerd worden. Voor het links aanspringen hoef je al deze hulpen niet zo uitgesproken te geven, want je Belzibuth heeft toch de neiging om spontaan steeds in de linker galop aan te springen. Spring maar meerdere malen achter elkaar in de rechter galop aan, zodat dit allemaal voor jou en je paard vanzelf begint te lopen.

Begin met gemakkelijke kant

En nu Marieke, gaan wij naar je gebroken lijn met contragalop in de omgeving van X eens bekijken, dat was toch het doel van je dressuurles. Wij gaan natuurlijk deze oefening op de rechterhand oefenen, want je Jolieke zal maar graag naar zijn gemakkelijke linker galop willen springen, zeker bij het bereiken van het omstelpunt. En stel je paard maar overdreven naar rechts tijdens deze oefening, juist zoals wij dat bij het aanspringen in de rechter galop hebben besproken.

Juiste voorbereiding werp vruchten af

Leuk om te bemerken dat je paard geen enkele keer omgesprongen is tijdens je gebroken lijn, Marieke. Duidelijk dat je met de juiste voorbereidingen veel moeilijkheden kan voorkomen. Het is altijd beter om voor te denken dan om na te denken.

Misschien is een voorgaand artikel ook interessant om lezen?

Meer hippische interesse?

Doorlaatbare dressuurlessen krijgen

Hippische leerboeken lezen

Educational workshops voor je vereniging

Meer voldoening zoeken