Op de hoefslag kunnen blijven. Het af te leggen traject en het tempo kunnen bepalen zijn tekens van gehoorzaamheid.

Beïnvloeden van het gedrag

Ben je daar weeral met wat anders, Dré, mag ik nu ook al niet gezellig met jou op mijn rug op twee meter van de hoefslag rond de dressuurpiste lopen? Ik begin je door te hebben hoor, je wenst stilletje aan steeds meer invloed te krijgen op mijn gedrag. Beetje bij beetje ben je mij aan het manipuleren, zodat ik enkel nog precies doe wat jij verlangt.

Aangename versterkingen gebruiken

Manipuleren, oho Lucy, zo zou ik het niet durven noemen, dat klinkt echt niet gezellig. Maar je hebt toch wel wat gelijk, op termijn heb ik de bedoeling dat je exact doet wat ik van jou verlang. Ook dat klinkt misschien niet sympathiek, maar ik zal dit doen door je gedragingen te veranderen, stukje per stukje, met prikkels die juist boven jouw heel lage reactiedrempel liggen. En bij het vertonen van iedere door mij gewenste gedraging zal ik ervoor zorgen dat ook jij er beter van wordt. Ja, dat je een aangename ervaring opdoet bij het vertonen van dat nieuwe gedrag.

Manipuleren is eenzijdig voordeel

Bij manipuleren heeft men geen interesse in het welzijn van de tegenpartij, het is een unilaterale winst creatie van de ondernemende partij. Ik ben op zoek naar een win-win relatie, waar ik als slimme mens en ook jij als sterke paard beter van worden. Ondanks het vele zweet dat wij samen gaan laten vloeien zullen wij er beiden beter van worden en dat klinkt toch al wat beter dan dat lelijk woord dat je daarnet gebruikte. Recent las ik een interessant tekstje van een Frans grootmeester die beweerde dat je als ruiter te ver bent gegaan als je paard zweet. Waw, dat is nieuw voor mij, maar daar ga ik mij niets van aantrekken, Lucy. ‘No sweat no glory’, dat heeft het leven mij ondertussen geleerd, maar ik kan mij indenken dat jij dat natuurlijk anders zou willen.

Vragen om op de hoefslag te lopen

Neen hoor Lucy, je gaat mij niet afleiden van het vooropgestelde onderwerp. Het lag in mijn bedoeling hier een onderonsje te hebben over het op de hoefslag lopen hé, en dat gaan wij nu ook doen.

Ongelijke aanleuning wegwerken

Zoals nagenoeg ieder paard heb je een ietwat ongelijke aanleuning op je bit. Er zijn ook maar weinig mensen die met links en rechts op dezelfde vloeiende manier kunnen schrijven. Deze asymmetrie doet zich natuurlijk ook voor in alle gedragingen van ieder mens en paard, dus ook bij jou, Lucy.

 Je links ietwat zwaardere aanleuning gebruik je om hierdoor op de linkerhand van de hoefslag weg te lopen, alsof ik je een verhoogde teugelhulp geef om naar links te lopen. Op de rechterhand loop je gewoon door de te lichte aanleuning om naar de binnen hoefslag te kunnen ontsnappen.

Stimuleren tot rechtrichten

Duidelijk voor mij Lucy, dat een gelijkmatige aanleuning ontwikkelen en rechtrichten nu reeds, op je jeugdige leeftijd een belangrijke rol gaan spelen. Vanaf nu ga ik dus op zoek gaan naar een iets zwaardere aanleuning rechts en een lichtere aanleuning op je linker lagen. Dat schijnt mij de aangewezen manier om de contact name op beide teugels gelijk te krijgen. Om dit te bekomen zal ik je tijdens het rijden veelvuldig doen denken aan het wijken voor de kuit. Juist, ik heb je nog geen wijken voor de kuit geleerd en voorlopig zal ik dat ook niet doen. Eerst wens ik dat je gewoon mooi rechtdoor en op hetzelfde tempo kan lopen.

Door het zwaarder inzetten van mijn rechter teugel, door een verhoogde buiging rechts en een toch nageeflijke rechter teugel, zal je gedwongen worden om op de rechterhand op de hoefslag te lopen en dieper door de hoek te gaan. Op de linkerhand daarentegen zal ik meer nageeflijkheid op de linker teugel vragen gecombineerd met een zwaardere aanleuning op rechts en je vanuit deze nageeflijkheid ook naar de hoefslag begeleiden. En natuurlijk gaat dit proces met horten en stoten en probeer je wel eens tegen mijn hand in te gaan. Heel normaal is dat, want iedereen weet toch de er iets bestaat als ‘weerstand tegen veranderingen’, ook bij paarden.

Je kent het als je het eenvoudig kan uitleggen

Pfff, eigenlijk vind ikzelf dit een moeilijke en nogal technische uitleg, dewelke je enkel kan begrijpen als je in gedachten op de paardenrug plaatsneemt tijdens het doorlezen van deze tekst. Ja, juist, dit leerproces noemt men ‘Visualisatie’.

Stop maar met je ingewikkelde uitleg Dré, jij bent toch de man die steeds vertelt dat je het zelf niet begrijpt als je het niet eenvoudig kan uitleggen. Dank je voor het compliment, mevrouw Lucy Laschet, ik heb het al begrepen.

Meer hippische interesse?

Doorlaatbare dressuurlessen krijgen

Hippische leerboeken lezen

Educational workshops voor je vereniging

Meer voldoening zoeken