51 Werk aan de hand om hulpen te leren

Werk aan de hand om hulpen te leren.

Te jong voor werk aan de hand?

Ben je nu echt van plan om mij, als vijfjarige, juist zadelmak gemaakte paard reeds aan de hand te werken Dré? Dat meen je toch niet? Tijdens het naar de stal gaan heb ik wel gemerkt dat je Frits aan de hand deed verzamelen, piafferen, Spaanse stap, werk naar de levade… Maar ik ben daar veel te jong voor hoor! Hou jezelf maar wat in toom, want ik wens binnen een paar jaar niet volledig en voortijdig versleten te zijn.

Omgaan als met een danspartner

Maak je maar niet ongerust Lucy, ik zal wel waken over je mentale en lichamelijke gezondheid. Daar mag je op vertrouwen. De tijd dat een paard voor mij alles ‘moest’ doen is trouwens al een hele tijd voorbij. Ik zal je als een danspartner beschouwen en er nauwkeurig op letten dat ik je fragiele grenzen niet overschrijd. Trouwens, het naar de sappige weide brengen en terug naar de warme stal begeleiden is toch ook werk aan de hand.

Bang om een paard te kopen

Bij het aankopen van een nieuw paard heb ik altijd wat angst voor het onbekende. De enige zekerheden die je krijgt zijn dat er een paard aan het meegekregen touw hangt en dat je zuur verdiende spaarcentjes foetsie zijn. Wat voor een beest men je verkocht heeft zal je in de eerstkomende 6 maand zelf moeten ontdekken. Dikwijls tot schade en schande.

Maar ik ben hier op de Wolfheide geboren Dré, jij en het vrouwtje hebben mij helpen op de wereld zetten en mij vanaf het prille begin begeleid, dan kan er toch niets verkeerd gegaan zijn, hihi.

Basis opvoeding meegeven

Haha, natuurlijk ben ik van je basisopvoeding heel tevreden Lucy. Maar op je soepele rug gaan zitten is toch nog wat anders dan naast jou lopen. En ja hoor, ik ga je nu toch ook wat aan de hand aan het werk zetten. Gewoon naast mij leren stil staan zal je eerste opgave zijn, Lucy, want daaraan is men tijdens het zadelmak maken toch wat voorbijgegaan. Rustig blijven stilstaan tijdens het opstijgen zal toch een gewaardeerd gedrag zijn voor mijn ondertussen iets minder snelle reflexen. Het woordje ‘Staan’ zal ik je nu reeds aanleren als signaal om niet meer te bewegen. Gedaan met zeveren betekent dat voor jou en mij. Maar als jij liever het woordje ‘Freeze’ conditioneert als prikkel mag dat ook hoor, beste lezer.

Moet het wel van achter komen?

Overal hoor ik verkondigen dat het bij een paard van vanachter moet komen! Maar aangezien ik zelfstandig heb leren denken, durf ik te beweren dat alles van vooraan begint. Alles begint met een nageeflijk paard. En ja, Lucy, dit is het eerste wat we je gaan leren, een beetje druk op je mondstuk zetten en als jij je hoofd wat inbuigt zal ik dadelijk nageven, mijn trekkracht wegnemen dus. Dat ga je toch wel snel begrijpen hé. Oh, ik stel vast dat je tijdens het zadelmak maken geleerd hebt om je hoofd en hals met een ruk los te trekken. Een normale reactie als men een paard met een niet nagevende hand rijdt, en dat had ik ook al tijdens het zadelmak maken willen vaststellen. Altijd goed van je paard eerst wat door iemand anders te laten rijden, want dan kan je alles wat verkeerd gaat op de vorige ruiter steken.

Betonnen of fluwelen handschoenen?

Sorry hoor, maar mijn handen zullen tijdens je lostrekken voor jou aanvoelen alsof je met de teugels aan een betonnen paal bent vastgebonden. Ogenblikkelijk daarna zullen mijn handen voelen alsof ik mijn fluwelen handschoenen draag. Dit is spelen met vervelende en aangename versterkingen. Het gedrag dat ik niet wens zal ik vervelend maken, terwijl het gewenste gedrag aangenaam gemaakt wordt. Goed Lucy, na een paar pogingen begrijp je al dat het gezelliger is voor jou om je hoofd en hals diep en rond in te buigen. Eens dit gedrag in het halthouden wat is bevestigd zullen wij dat ook in beweging vragen. Eerst in stap natuurlijk, maar als iemand als één van mijn lezers nog marthonloper benen heeft, mag hij dat ook in draf of zelfs galop oefenen.

Zweeptikje boven de reactiedrempel

Op dezelfde wijze zullen wij het vooruit gaan op de beenhulp aanleren. Natuurlijk toucheren wij met de dressuurzweep op de plaats waar later ons been komt te liggen. We hoeven het echt niet moeilijker te maken dan nodig is. De intensiteit van het zweep tikje dient juist boven de reactiedrempel van het paard te liggen en zeker geen aanleiding te geven tot panische reacties. Bij ieder paard ligt de reactiedrempel verschillend en ik bemerkt dat jouw reactiedrempel heel laag ligt, Lucy. Maar zo een grote gevoeligheid zie ik graag en dat zullen wij goed kunnen gebruiken tijdens de hogere dressuur oefeningen, maar dat is voor later.

Shapen van de intensiteit der hulpen

Ook mijn teugelhulpen voor het halthouden en de reactie op het been kunnen met dit werk reeds geshaped worden qua intensiteit. Iedereen wenst toch een paard dat reageert op een lichte teugel en op een zachte beendruk vertrekt, of niet soms? Ook halve ophoudingen als voorbereiding voor de overgangen (=Gedragsveranderingen) kunnen reeds afgestemd worden. Wat zal het gezellig zijn om op een groen paard te stappen dat reeds nageeflijk is en perfect op mijn teugel en beenhulpen reageert. Dit is ook werken aan de basisveiligheid en is nog veel belangrijker dan het dragen van een helm, bodyprotector en alle andere veiligheidsvoorzieningen dewelke alleen het gevolg bestrijden.

Elkaar vinden

Zo zie je maar, Lucy, dat wij elkaar veel diepgaander hebben leren kennen tijdens deze paar keer werken aan de hand. Het komt allemaal goed tussen jou en mij.

Meer hippische interesse?

Doorlaatbare dressuurlessen krijgen

Hippische leerboeken lezen

Educational workshops voor je vereniging

Meer voldoening zoeken