10 Levade aanleren kan bereden of aan de hand

De levade aanleren kan bereden of aan de hand gebeuren

Aanleren

Ik ben op verplaatsing en mijn manen zijn niet ingevlochten Dré? Daarbij twee trainers met meer dan een eeuw ervaring, wat ben je van plan met een ventje van 9 jaar?

Euh, ik dacht eraan om je de levade aan te leren, Frits. Oh, als dat zo zit ga ik toch even mijn functie beschrijving nalezen Dré, we spreken elkaar nog.

Is dat nu echt nodig Dré, dat je mij deze winter de levade gaat leren? ik heb één keer vanzelf gesteigerd en daarvoor heb ik toen klappen rond mijn oren gekregen (figuurlijk dan toch) en nu ga jij hiermee zelf beginnen.

Voorbereiding

Ik denk dat je daar klaar voor bent Frits. Ik wens je nog sterker te maken in de achterhand, door statische arbeid noemt men dat in de humane training. Hiervoor dien je de door mij verkozen spieren veel gewicht op te laten nemen en dit een minuutje vol te houden, zonder te bewegen, dat gaat wel gaan zeker?

Begeleiding

20 jaar geleden heb ik dat ook aan mijn Hertog geleerd, maar wij gaan de initiatie toch laten begeleiden door J-C Barry, een Cadre-Noir-expert op dat gebied. Ik wens hier geen fouten te maken en wil zeker niet met een ongewenst steigerend paard thuis te komen. De levade aanleren kan bereden of aan de hand gebeuren.

En kan jouw Frits al aan de hand piafferen, André? Ja, dat heeft hij goed onder de knie. Mag ik Frits eens uitproberen en eens zien waar zijn reactiepunten zitten, alvorens naar de levade te zoeken? Zeg Frits, wil je dat met iemand anders doen?

Kunnen piafferen

En waarom moet ik laten zien dat ik ook kan piafferen Dré? Omdat het belangrijk is als vertrekpunt voor de levade Frits, bij een goede piaffe breng je reeds veel gewicht op je achterhand en komt je voorhand reeds bijna van de grond, kom laat eens wat zien dat je reeds een klassieke piaffe kan geven, niet die passage ter plaatse die wij meestal op de wedstrijden zien. Ok, natuurlijk Dré, lets go.

Goed gedaan Frits, pas na drie sessies weet je al dat wij op zoek zijn naar het verheffen van je voorhand en hebben we je trigger points gevonden. Enkel je stang aannemen en een tikje op je schoft met het handvat van de zweep en er gebeurt wat in de richting die wij zoeken, hoera, leuk hé. Dat vind jij toch, maar al dat nieuwe gedoe maakt me toch wat onzeker en nerveus hoor Dré.

Goede richting

Wat denk je van mijn beenzetting Dré, tevreden? Goed Frits, heel tevreden met deze eerste aanzet naar de levade, duidelijk meer gewicht op de achterhand en je voorhand is bijna van de grond. Met dit beeld geef je mij de zekerheid dat die levade er komt en ik ben ook heel tevreden met je inzet.

Tijd nodig

En denk je nu echt Dré, dat ik door jouw conditionering en shaping binnen 6 maand, alleen op mijn achterbenen kan blijven staan? Aan jouw mogelijkheden twijfel ik niet Frits, dat komt zeker goed. En om eerlijk te zijn Frits, ik doe dit niet alleen om jou sterker te maken, maar ook gewoon voor mijn eigen plezier, daar is toch niets mis mee, dacht ik.

Meer hippische interesse?

Doorlaatbare dressuurlessen krijgen

Hippische leerboeken lezen

Educational workshops voor je vereniging

Meer voldoening zoeken