4 Teugelhulpen herkaderen met gevoel

Teugelhulpen herkaderen met gevoel. Het onafhankelijk van elkaar bedienen van de trens en stang vraagt een lang leerproces.
Teugelhulpen herkaderen met gevoel. Het onafhankelijk van elkaar bedienen van de trens en stang vraagt een lang leerproces.

Diverse teugelvoeringen mogelijk

Je gaat toch niet met een andere teugelvoering beginnen Dré?

Maak je niet ongerust Frits, ik ga daar niets aan veranderen, maar ik zag een oud filmke waarbij de 3-1 teugelvoering nog de standaard was. Juist, mijn teugels zijn ook niet volgens de huidige standaard, mijn stangteugel loopt onder mijn wijsvinger, terwijl mijn trensteugel op de gewone plaats ligt.

Stang en trensteugels onderkennen

Zo kan ik een goed onderscheid maken tussen trens en stanggebruik. Met deze manier van rijden kan ik ook eenvoudig overschakelen van trens en stang naar een eenvoudig trensje. Mijn trensteugel ligt namelijk op dezelfde plaats voor beide toch heel verschillende hoofdstellen, en mijn stang gaat maar onder één vingertje door, dus kan ik deze niet hard aanspannen, en dat is ook de bedoeling.

Onafhankelijke bediening van teugels

Veel ruiters trekken maar wat aan beide teugels samen, maar dat hoort niet. De trens en de stang zijn echt twee tools die onafhankelijk van elkaar gebruikt dienen te worden. Voor mij dient de stang enkel als bijkomend hulpmiddel op iets moeilijkere momenten en voor de rest probeer ik dat stuk ijzer zo weinig mogelijk in te schakelen.

Mijn teugelvoering veranderen zou voor mij ook een grote herkadering betekenen, zeker omdat deze manier van rijden reeds een automatisme is geworden. Voor mij is het om even hoe de teugels vastgehouden worden, als ze maar op een deskundige manier worden gebruikt.

Meer hippische interesse?

Doorlaatbare dressuurlessen krijgen

Hippische leerboeken lezen

Educational workshops voor je vereniging

Meer voldoening zoeken