2 Antropomorfisme, een paard als mens behandelen!

Antropomorfisme, een paard als mens behandelen!
Antropomorfisme, een paard als mens behandelen!

Mooi zijn geldt enkel voor mensen

Je gaat die foto toch niet posten Dré? Zondag had ik een mooi gekleurd dekje en rode bijhorende beenbeschermers tijdens onze demonstratie en nu leg je mij een afgewassen dekje op, doe je mij reeds gebruikte beenbeschermers om, en jij rijdt nu ook met een vuile witte pet op je hoofd, jijzelf bent ook niet mooi opgekleed en je hebt je ook niet geschoren.

Zwijg Frits, wat je vertelt is allemaal antropomorfisme, en dat is paarden behandelen volgens mensen normen en daar doe ik echt niet aan mee. Moest je mijn boek kunnen lezen, Frits, dan zou je het volgende meekrijgen:

Een paard heeft een laag zelfbewustzijn

Paarden hebben geen zelfbewustzijn (wel een bewustzijn), geen abstraheringsvermogens, geen voorstelling-, redeneer- of oordeelvermogen, ze gedragen zich nooit genormeerd op basis van inzicht, enkel op basis van instincten of op basis van stimulus-responsleerprocessen. Andere psychische capaciteiten toekennen aan het paard is antropomorfisch, ook wel verpersoonlijking genoemd.

 Paarden hebben aan met diamant beklede frontriemen, witte of gekleurde bandages en bijhorende splinternieuwe hoefbeschermers echt geen boodschap.

Optutten is geen paardengedrag

Neen, er is niets mis met het gebruik van al deze opsmukkende activiteiten, dat kan ons als mens heel gelukkig maken en om tevreden te zijn houden wij toch onze paarden, neen? Zolang we maar beseffen dat wij dit opsmukken doen voor ons eigen genoegen en niet om het paard gelukkig te maken is er niets mis mee.

 Tijdens onze training vandaag zoeken wij naar een soepele gecadanceerde draf, Frits, daar gaat het mij nu om, en dat antropomorfistisch gedoe gaat ons daarbij niet helpen.

Communicatie tussen diersoorten

Maar jij mag in deze teksten wel met mij communiceren alsof ik een mens ben, Dré, alsof ik je mensentaal begrijp en kan beantwoorden. Dat is een juiste opmerking Frits, maar ik doe dat om alles wat aantrekkelijker te maken voor de vele ruiters die geen saaie boekverslinders zijn. Eens afwijken van je eigen principes mag toch ook eens hé.

Meer hippische interesse?

Doorlaatbare dressuurlessen krijgen

Hippische leerboeken lezen

Educational workshops voor je vereniging

Meer voldoening zoeken