121 Draaft je paard onregelmatig?

Een mooi voorbeen kan getraind worden. Toch oppassen voor onregelmatigheid.

Hoe men onregelmatigheid ziet.

Heb  je al opgemerkt Marieke dat je Jolieke tijdens het drafwerk niet regelmatig loopt. Bij het rijden van wat meer impuls, grijpt haar linker voorbeen steeds wat verder en wordt hoger opgeteld dan het rechter. Jolieke draaft spectaculair met het voorbeen, maar door die onregelmatige beweging mag je van een goede jury niet veel punten verwachten, terecht dan nog.

Oh, tijdens het verzamelen van de stap vertoont zij ook een atactische beweging in het achterbeen. Een korte ongewenste beweging met het linker achterbeen, overdreven opwaarts en naar de massa tredend.

Niet op verder bouwen

Met een onregelmatig lopend paard mag je niet zomaar verder bouwen op het reeds verkeerd geleerde gedrag.

Maar laat ons eerst eens op zoek gaan naar de oorsprong van deze ongewenste onregelmatige bewegingen.

Goed van jou Marieke, dat je de dierenarts en de osteopaat eens langs hebt laten komen. Gelukkig hebben zijn geen belangrijke medische afwijkingen vastgesteld. Dat kunnen wij dan toch als oorzaak reeds uitsluiten en kunnen wij dieper gaan zoeken in de opbouw van je trainingen.

Waar is die onregelmatigheid ontstaan?

Vertel mij eens, Marieke, waarop heb je met je vorige trainer zoal gewerkt?

Wij hebben reeds heel wat naar de piaffe, de passage en de vliegende wissels gezocht. Maar alles is uitgemunt in heel veel stress van mijn Jolieke. Ik durf deze oefeningen maar met heel veel ongerustheid vragen. Hopelijk kan jij dat oplossen Dré?

Bij het inrijden en bij lichte oefeningen zijn er echter geen onregelmatigheden in Jolieke’s draf te bemerken. Maar bij iets meer verzameling verschijnt direct dat ongewenste spectaculaire voorbeentje.

De aanleuning bekijken

Ik bemerk dat je Jolieke relatief licht in de hand loopt, een schuimbekje heeft, maar toch links wat meer aanleuning neemt. Een eenzijdig zwaardere aanleuning geeft dikwijls een verhoogde projectie van het gelijkzijdige voorbeen. Dit is biomechanisch te verklaren, maar dat gaan wij hier nu niet verder uitspinnen. Het verder werken aan de gelijkmatige en lichte aanleuning zal dan ook een kernpunt blijven in onze training, Marieke. Iets meer gewicht op de rechter teugel leren nemen is hier de te volgen weg.

Maar er is meer stront aan knikker. De verhoogde stress bij sommige oefeningen doet mij veronderstellen dat er naar de piaffe, passage en galopwissel gewerkt is met een ontzettend hoge druk. De daardoor ontstane onregelmatige bewegingen zijn er maar bij genomen, en door het veelvuldig verkeerd trainen zijn het zelfs automatismen geworden.

Spanning is een noodzaak

Het opvoeren van spanning is een noodzaak om tot de hogere dressuur oefeningen te kunnen doordringen. Daar is niets mis mee. Maar eerst dient het paard lichamelijk en mentaal getraind te worden om deze oefeningen überhaupt te kunnen geven. Het is een kunst om tijdens de trainingen onder de grenzen van je Jolieke te blijven, en paniek, verzet en onregelmatigheden te voorkomen. Automatismen zijn heel moeilijk te veranderen, dat weten wij uit de psychologie.

Stapje terug zetten

Sorry Marieke, ik kan je nu niet direct vooruit helpen, wij gaan op een veel lager niveau gaan trainen. Ja, op het niveau waar er zich geen onregelmatigheden voordoen, in een sukkeldrafje zoals je dat terecht noemt.

Wij dienen het rechtervoorbeen aan te zetten tot een grotere beweging en het linker voorbeen belemmeren in zijn beweging. Het best rijden wij daarvoor veel voltes op de linker hand, want het buitenbeen dient op een cirkel een grotere afstand af te leggen dan het binnenbeen. Ook in de schouderbinnenwaarts links, de appuyer naar rechts en wijken voor de linker kuit is dat het geval.

En nogmaals, al deze oefeningen worden gereden onder het impuls niveau van onregelmatigheid.

Ook in stap onregelmatig

Oh, toch het onregelmatigheidsprobleem van de stap nog eens afzonderlijk bekijken, Marieke.

Deze onregelmatigheid verschijnt steeds bij het inzetten van de verzameling en komt verder steeds terug. Laat ons lange stukken verzamelde stap oefenen en de overgangen tussen arbeidsstap en verzamelde stap beperken.

Werk aan de hand

Leuk om vast te stellen dat bij het werk aan de hand, geen onregelmatigheid in de stap wordt opgemerkt. Dit werk aan de hand is voor je Jolieke een onbekend terrein, en in deze specifieke context zijn er nog geen ongewenste automatismen geïnstalleerd. Laat ons eerst de verzamelde stap aan de hand verbeteren. Later zetten wij jou erop tijdens het werk aan de hand en nog later kan je terug beginnen met de verzamelde stap bereden te vragen.

Bottleneck in training

Onnodig je uit te leggen, Marieke, dat wij hier met een bottleneck in ons trainingsprogramma zitten.

Voor de eerstkomende maanden zal je training zich hoofdzakelijk afspelen in het verwijderen van deze onregelmatige bewegingen. Hopelijk kunnen wij hiermede de onregelmatigheden in de stap en draf wegwerken, al zal dit een levenslang aandachtspunt blijven.

Veel succes en doorzetting, Marieke.