16 Psyche stuurt het lichaam

André Geeroms – Frits

Mental training

Maar waarom heb je het enkel over het trainen van mijn lichaam, Dré, ik hoor je niets vertellen over mijn psyche, als paard heb ik toch ook hersenen, heb gevoelens en emoties, maar veel minder redeneringsvermogen dan jij.

Juist Frits, maar je weet toch dat ik aan je gemoedsgesteltenis nog meer aandacht schenk dan aan je mooie lichaam en dit op ieder moment van onze training?

Spanning noodzakelijk

Tijdens onze dagelijkse oefening voeren wij natuurlijk de spanning op, want zonder spanning is er geen drijfveer voor een gedragsverandering, en een nieuwe oefening aanleren is toch de gedragsverandering waarnaar we samen naar op zoek zijn.

Zwiepende staarten, oren in de nek, starre aanleuning en verzet mogen maar van tijdelijke aard zijn. Eenmaal je nog maar de richting van het door mij gewenste gedrag vertoont, wordt alles in het werk gesteld om onze mentale relatie te herstellen.

Ontspanning in de aanspanning

We werken ons samen in het zweet, maar jouw en ook mijn geest dienen uiteindelijk tot rust te komen. Ontspanning in de aanspanning noemt men dat.

En zo blijf je een gemotiveerd en werkwillig paard, steeds klaar voor de volgende uitdaging en kan ik iedere dag van jou genieten, want daar gaat het mij ten slotte om.