2 Antropomorfisme, een paard als mens behandelen

Een paard behandelen volgens mensennormen noemt men atropomorfisme

Mooi zijn

Je gaat die foto toch niet posten Dré? Zondag had ik een mooi gekleurd dekje en rode bijhorende beenbeschermers tijdens onze demonstratie en nu leg je mij een afgewassen dekje op, doe je mij reeds gebruikte beenbeschermers om, en jij rijdt nu ook met een vuile witte pet op je hoofd, jijzelf bent ook niet mooi opgekleed en je hebt je ook niet geschoren.

Zwijg Frits, wat je vertelt is allemaal antropomorfisme, en dat is paarden behandelen volgens mensen normen en daar doe ik echt niet aan mee. Moest je mijn boek kunnen lezen, Frits, dan zou je het volgende meekrijgen:

Zelfbewustzijn

Paarden hebben geen zelfbewustzijn (wel een bewustzijn), geen abstraheringsvermogens, geen voorstelling-, redeneer- of oordeelvermogen, ze gedragen zich nooit genormeerd op basis van inzicht, enkel op basis van instincten of op basis van stimulus-responsleerprocessen. Andere psychische capaciteiten toekennen aan het paard is antropomorfisch, ook wel verpersoonlijking genoemd.

 Paarden hebben aan met diamant beklede frontriemen, witte of gekleurde bandages en bijhorende splinternieuwe hoefgeschermers echt geen boodschap.

Optutten

Neen, er is niets mis met het gebruik van al deze opsmukkende activiteiten, dat kan ons als mens heel gelukkig maken en om tevreden te zijn houden  wij toch onze paarden, neen?. Zolang we maar beseffen dat wij dit opsmukken doen voor ons eigen genoegen en niet om het paard gelukkig te maken is er niets mis mee.

 Tijdens onze training vandaag zoeken wij naar een soupele gecadanceerde draf, Frits, daar gaat het mij nu om, en dat antropomorfistisch gedoe gaat ons daarbij niet helpen.

Communication

Maar jij mag in deze teksten wel met mij communiceren alsof ik een mens ben, Dré, alsof ik je mensentaal begrijp en kan beantwoorden. Dat is een juiste opmerking Frits, maar ik doe dat om alles wat aantrekkelijker te maken voor de vele ruiters die geen saaie boekverslinders zijn. Eens afwijken van je eigen principes mag toch ook eens hé.