119 De afbouwtraining eens bekijken

Een keertwending dient om de voor- en achterhand gecontroleerd te verplaatsen

Dressuur voor eventing paarden

 Je vertelde mij zojuist, Marieke, dat je Jolieke steeds de achterhand naar rechts uitzwaait tijdens het aanrijden op je eventing hindernissen. Om met volle kracht te kunnen afzetten op de sprong, dient het paard zijn achterhand mooi onder zijn zwaartepunt te kunnen plaatsen. Recht richten en verzameling komen hier dan zeker om de hoek kijken.

Keertwending niet nodig?

Ik weet het wel, Marieke, tijdens de dressuur van je eventing wedstrijden heb je geen keertwending om de achterhand nodig. Maar toch gaan wij daar vandaag wat op doortrainen. Keertwendingen ontwikkelen sterk de gelijktijdige controle over de positie van de voorhand en de achterhand.

Rij  maar eens een paar keertwendingen en dan analyseren wij samen hoe we onze training van vandaag opbouwen. Ik laat je de linker keertwending zien, Dré, deze is volgens mij het lastigs te rijden.

Eerst analyseren

En ja, Marieke laat mij een veel te grote keertwending links zien. Maar Jolieke blijft achteraan mooi doorstappen, en dit is toch heel belangrijk. Dit ondanks het feit dat Jolieke met haar lichaamstaal vertelt, niet veel genoegen te hebben aan dat draaierige gedoe. De gewenst cirkel die de achterbenen momenteel beschrijven heeft de vorm van een reuze geblutst ei, maar dat vind ik voorlopig niet belangrijk.

Wat mij het meeste opvalt, is dat Jolieke de hals steeds naar rechts buigt i.p.v. naar links en veelvuldig met de achterhand naar rechts, naar buiten dus, ontsnapt.

Trainingsplan is veranderlijk

Om deze  twee zaken onder controle te kunnen krijgen, raad ik Marieke aan om eerst wat travers op de volte te rijden. Maar dat combineren geef toch nogal wat tegenkanting van haar Jolieke.

Dan maar de oefening wat verlichten en een travers rijden op de rechte lijn op de hoefslag. Met het beschot als steun, dient Marieke toch al heel wat minder met handen en benen in te werken. Om de gedachten van Jolieke wat te verzetten, rijden wij deze travers oefening in draf. Ze vertoont in stap toch steeds wat verzet, maar in de draf is ze lekker vooruit, wat alles wat gemakkelijker maakt.

Stappen terug durven zetten

Maar het combineren van een langsbuiging en het naar binnen brengen van de achterhand tijdens deze draf travers, dat is precies toch ook nog wat veel gevraagd voor ons Jolieke. En ja hoor, we kunnen de basisoefening nog een stuk verlichten, Marieke. Rij maar een paar keer rond de bak, met enkel de hals naar binnen gebogen, en de rest van het lichaam evenwijdig met het beschot. Als je paard dat niet kan, dan hoef je nog niet aan de travers beginnen.

Hoera, na een paar draf rondjes buigt ons Jolieke de hals, op een nageelfijke manier naar binnen, naar links dus.

Afbouwtraining

Zoals je merkt, beste Marieke, zijn wij vertrokken met een te zware keertwending, en zijn wij nu aangeland bij een simpele buiging in de hals. Het is normaal dat instructeurs en ruiters steeds denken aan meer en beter. Maar hier hebben wij enkele stapjes teruggezet in het trainingsniveau, wat alles wat gezelliger maakt, voor zowel paard en ruiter. Dit is wat ik in de titel, de afbouwtraining noem.

Opbouwtraining

Eens die regelmatige binnen-halsbuiging door Jolieke begrepen is, gaan wij ook de achterhand naar de binnen hoefslag brengen. Hier zijn wij dus succesvol terug bij de travers gekomen. En ja hoor, wij doen dat in de draf, een kwestie van die, voor Jolieke toch, vervelende stapverzameling wat te vermijden.

En nu Marieke, rijden wij die travers in stap, op een voldoende grote volte, dus zonder de begeleidende werking van de hoefslag. Het langzaamaan spiraal wijze sluiten van de volte brengt ons steeds wat dichter bij de keertwending om de achterhand. En dit was toch het doel van onze training.

Verstijven en dan Vechten

Oh, op het voltetje van 1m diameter vindt Jolieke het genoeg, en blijft plots als een standbeeld staan, ondanks alle correcte inwerkingen van Marieke. Marieke weet dat dit de voorbode van steigeren of bokken is. Om deze reden zijn ze een jaar geleden ook succesvol op les gekomen. Maar Marieke weet als geen ander, dat je op zo’n protest momenten, met een korte en krachtig inwerking, je paard voorwaarts dient te rijden. Het is bekend dat na ‘Verstijven’ overgeschakeld wordt op ‘Vechten’. En éénmaal een levend wezen succes gehad heeft met ‘Vechten’, zullen meestal de lagere spanningsniveaus, ‘Vleien’, ‘ Vluchten’  en ‘Verstijven’ worden overgeslagen. Het paard gaat dan zonder enige verwittiging in sterk verzet, zoals steigeren of bokken.

Trainingsgrens bepalen

Wij leren hier dat onze trainingslimiet, voorlopig zal liggen boven de traversvolte van één meter.  En deze grotere traversvolte gaan wij dan ook nog een paar keer rijden, om met succes, zonder verzet, te kunnen afsluiten.

Alle hierboven gereden oefeningen hebben wij nu samengepropt in  een half uur, en enkel op de linkerhand getraind. Natuurlijk dienen wij ook alles rechtsom te trainen, maar dat kan gerust tijdens één van volgende trainingssessie gebeuren.

Wij leren uit deze training ook, dat het voor Jolieke althans, beter is om de gevraagde oefeningen over een grotere tijdsperiode van dagen of weken te spreiden. Genoeg is genoeg.

Meer hippische interesse?

Dressuurlessen in lichtheid krijgen

Hippische leerboeken lezen

Hippische presentaties voor je vereniging

Meer voldoening zoeken