26 Gymnastiseren

André Geeroms – Frits

Als je deze foto publiceert Dré, dan gaan er wel veel opmerkingen komen omdat mijn nek niet het hoogste punt is.

Juist, dat je nek het hoogste punt dient te zijn staat wel degelijk in alle handleidingen en reglementen van de dressuursport beschreven.

Ik ben ook niet van plan om iets anders te beweren, maar er dient wel onderscheid gemaakt te worden tussen het rijden van een wedstrijd en het gymnasteren van ons paard tijdens onze dagelijkse training sessies.

En in ons achtertuinje waar wij aan het trainen zijn, daar gaan wij ons toch niets aantrekken van dat hoogste punt van de hals Frits. Hier moeten wij leren de halsinstelling te veranderen van diep naar hoog en omgekeerd, van voor naar achter je loodlijn, van vooruit piafferen naar ter plaatse, en alle mogelijke varianten, ……

Ik wil je niet in een keurslijf dwingen waar je niet meer uit kan, neen je mag geen marionet worden die altijd in een wedstrijdhouding loopt, Frits.

En als wij de foto nog eens goed bekijken is het toch prachtig om zien hoe we je bovenlijn op een elastische wijze aan het ontwikkelen zijn. Een voorbeeld van een paard dat zichzelf draagt, met een actieve achterhand en een los teugeltje.

Die mooie hals van jou en je algemene bespiering zijn er gekomen door het turnen van je lichaam en dat is toch wat wij ‘gymnastiseren’ noemen.